Keksiukai su morenginiais besmegeniais

Kategorija: Desertai


Keksiukai su morenginiais besmegeniais

Paskelbė:
27 Spalio 2023

Ingredientai

Keksiukams:
  • kiaušiniai: 3 (dideli)
  • sviestas: 100 gramų
  • miltai: 250 gramų
  • cukrus: 140 gramų
  • pieninis šokoladas: 250 gramų
  • pienas: 160 mililitrų
  • pasmulkinti lazdyno riešutai: ~150 gramų
  • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
  • druska: žiupsnelio
Baltyminiam bezė papuošimui:
  • kiaušinių baltymai: 3 (dideli)
  • cukrus: 350 gramų
  • vanduo: 9 šaukštų
  • citrinos rūgštelė: ant peiliuko galiuko


Recepto paruošimas

1. Keksiukai: Pirmiausia miltus sumaišome su kepimo milteliais bei druska.

2. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purių baltai gelsvų putų.

3. Sviestą išlydome ant nedidelės ugnies. Į jį sudedame smulkiai sulaužytą šokoladą ir maišome, kol šis ištirpsta. Daugiau kaitinti nebereikia, nes sviesto šiluma ir taip turi "įveikti" kietus šokolado gabaliukus.

4. Tada gautą masę supilame į kiaušinių plakinį, čia pat įpilame pieną, įsijojame birius produktus ir viską atsargiai išmaišome iki vientisos grietinės tirštumo masės.

5. Po to įmaišome šiek tiek smulkintus lazdyno riešutus.

6. Keksiukus kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20-25 minutes, kol šie gražiai pakyla bei sutvirtėja. Neperkepame!

7. Baltyminis bezė: Pirmiausia švariai nuplauname kiaušinius. Baltymus atskiriame nuo trynių.

8. Tada nedideliame puodelyje cukrų užpilame vandeniu ir kaitiname ant vidutinio kaitrumo ugnies kol cukraus granulės ištirpsta bei sirupas pasidaro skaidrus. Kai jau matysite, kad granulės ištirpo, nebemaišome ir leidžiame sirupui pavirti dar maždaug 3–5 minutes.

9. Per tą laiką, kol sirupas verda, iki standžių putų išplakame kiaušinių baltymus. Kai peiliu pakabintos jos nebekris arba tvirtai jau laikysis įsikibusios į apversto dubens dugną, tai reiškia, kad šį etapą įveikėte labai sėkmingai. 🙂

10. Vis stebime verdantį sirupą. Kai burbulai pasidaro tankesni, o skystis - ganėtinai klampus, pabandome į jį įmerkti šakutę bei išpūsti burbulą. Jei pavyko, vadinasi, ir šį etapą įveikėte visiškai sėkmingai. 🙂

11. Tuomet sirupą į baltymus pilame plona srovele palei pat plaktuvo šluoteles, nuolatos plakame, kad karštis nesutrauktų būsimo kremo į kiaušinienę.:) Kai jau supilate visą sirupą, ant puodo dugno neturėtų likti cukraus likučių, o užplikyti baltymai turi dar labiau išsipūsti, sustandėti bei pradėti blizgėti.

12. Po to įdedame šiek tiek citrinos rūgštelės. Kol kremas dar šiltas, ji idealiai ištirpsta bei suteikia bezė malonaus gaivumo.

13. Kremą plakame, kol šis pasiekia kambario temperatūrą ir dar labiau sutvirtėja. Tinkamai paruoštas bezė idealiai tiks įvairiems įmantriems ornamentams raityti. Juk visai ne veltui dar prieš dešimtmetį juo buvo labai gausiai papuošiami beveik visi proginiai kepiniai. 🙂

14. Jei nusprendėte besmegeniais užsiimti ir jūs, tada papildomai pasiruoškite konditerinį maišelį, apvalaus kirtimo antgalį, kokoso drožlių, cukraus, maistinių dažų arba nedidelių spalvotų saldainiukų.

15. Keksiuko viršūnelę patepame kremu ir panardiname ją į kokoso drožles arba cukrų. Šie prilimpa bei sudaro lygų žvilgančio sniego įspūdį.

16. Tuomet konditeriniu maišeliu ties keksiuko centru išspaudžiame vieną didesnį "spurgiuką", maišelį atitraukiame ir ant pirmojo "spurgiuko" išspaudžiame antrą, mažesnį. Tai bus tarsi besmegenio galva. 🙂

17. Rankas bei nosį aš suformavau iš to paties bezė, nudažyto juoda ir oranžine spalva. Bet esu įsitikinus, kad tą idealiai galite padaryti ir su spalvotais pabarstukais arba saldainiukais. Pasitelkit savo fantaziją ir tikrai nebijokite improvizuoti! 🙂

Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: