Šokoladinis tortas su traškiu "praline" sluoksniu

Kategorija: Desertai


Šokoladinis tortas su traškiu "praline" sluoksniu

Paskelbė:
21 Rugpjūčio 2022
Čia yra torto, kurį kepiau tėčiui, receptas - tortas super skanus. Labai stengiausi nustebinti tėtį (kas nėra lengva, nes jis periodiškai ir nuolatos valgo mano gamintus skanėstus). Tortas lengvas, šokoladinis su traškučiu - nerealu. Galbūt kitą kartą kepčiau šiek tiek lengvesnį biskvitą, ne tokį šokoladinį ir truputį drėgnesnį, o į traškią masę dėčiau vien tik vaflinius vamzdelius.:) 

Išbandykite ir jūs!



Ingredientai



  • Tešlai:
    • sviestas: 65 gramų
    • juodas šokoladas: 150 gramų
    • kiaušinių tryniai: 60 gramų (maždaug iš 3 kiaušinių)
    • kiaušinių baltymai: 90 gramų (maždaug iš 3 kiaušinių)
    • cukrus: 65 gramų
  • Praline:
    • praline (migdolų su lazdyno riešutu): 175 gramų
    • pieniškas šokoladas: 45 gramų
    • juodas šokoladas: 40 gramų
    • sviestas: 10 gramų
    • traškus mišinys - pūsti ryžiai, susmulkinti vafliniai vamzdeliai: 100 gramų
  • Šokoladiniam musui:
    • tryniai: 3
    • rudas cukrus: 50 gramų
    • Amaretto skonio sirupas: 1 arbatinio šaukštelio 
    • kondensuotas pienas: 200 gramų
    • juodas šokoladas: 100 gramų
    • pienas: 300 gramų
    • grietinėlė (35 proc.): 150 gramų
    • baltymai: 2
    • želatina: 15 gramų
  • Glajui:
    • vanduo: 175 mililitrų
    • grietinėlė (35 proc.): 100 mililitrų
    • gliukozės sirupas: 25 gramų
    • cukrus: 125 gramų
    • kakava: 60 gramų
    • želatina: 9 gramų

Recepto paruošimas



1. Tešla. Įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Išklojame kepimo popieriumi 23 centimetrų diametro apvalios kepimo formos dugną, o jos šonus patepame sviestu.
2. Juodą šokoladą išlydome garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ir sumaišome su išlydytu sviestu (sviesto temperatūra - 40 laipsnių temperatūros).
3. Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių.
4. Patarimas: Žemiau esančiame video galite matyti kaip lengvai atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų, neturėdami specialaus tam skirto įrankio.
5. Trynius suplakame iki standžios kreminės konsistencijos su 35 gramais cukraus.
6. Baltymus suplakame iki putų ir po truputį berdami likusį cukrų plakame iki standumo.
7. Įmaišome trynius į šokolado mišinį. Atsargiai dalimis įmaišome į masę baltymus.
8. Įdedame tešlą į kepimo formą ir išlyginame viršų. Pašauname į orkaitę ir kepame 12-18 minučių. (nuo 12 minučių tikriname). Paliekame atvėsti kepimo formoje.
9. Praline. Išklojame apvalios 21 centimetrų diametro kepimo formos dugną kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu.
10. Šokoladą išlydome kartu su sviestu garų vonelėje ir sumaišome su praline.
11. Sumaišome su traškiu mišiniu, įdedame į kepimo formą, išlyginame viršų ir įdedame į šaldytuvą sustingti.
12. Šokoladinis musas. Želatiną sumaišome su kelias šaukštais vandens ir paliekame išbrinkti.
13. Trynius, cukrų, amaretto skonio sirupą ir kondensuotą pieną suplakame.
14. Pieną užviriname ir užpilame ant susmulkinto juodo šokolado, paliekame kelioms minutėms ir išmaišome iki vientisos masės.
15. Po truputį (po pusę samčio) įmaišome trynių mišinį į šokolado mišinį.
16. Perpilame į puodą ir verdame ant silpnos ugnies karts nuo karto pamaišant, kol masė šiek tiek sutirštės (arba pasieks 85 laipsnius temperatūros). Įmaišome želatiną.
17. Atvėsiname masę iki 30 laipsnių temperatūros. Suplakame baltymus iki standumo. Kitame dubenyje suplakame grietinėlę iki purumo (neperplakame). Įmaišome baltymus ir grietinėlę į musą.
18. 23 centimetrų diametro apvalios kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus acetato plėvele. Įdedame šokoladinį biskvitą, ant viršaus įdedame praline.
19. Tada ant viršaus dedame šokoladinį musą ir tolygiai paskirstome. Įdedame į šaldytuvą nakčiai sustingti.
20. Glajus. Želatiną sumaišome su pora šaukštų vandens ir paliekame išbrinkti.
21. Puode sumaišome vandenį, grietinėlę, gliukozės sirupą ir cukrų.
22. Užverdame ir verdame kol masė pasieks 102 laipsnių temperatūrą.
23. Įberiame (persijotą) kakavą ir gerai išmaišome. Užverdame ir nuimame nuo ugnies. Įmaišome želatiną, kol ji visiškai ištirps. Ataušiname glajų iki 35-40 laipsnių temperatūros (negalima dėti į šaldytuvą).
24. Išimame tortą iš šaldytuvo ir išimame iš kepimo formos. Nuimame acetato juostą. Padedame tortą ant grotelių, o po apačia padedame didelę lėkštę (į ją nubėgs glajaus perteklius). Apliejame tortą glajumi.
25. Tortą puoškite kaip jums patinka. Aš puošiau: šokoladinio biskvito gėlės; kepinto šokoladinio biskvito trupiniai; šokolado lašai; valgomas auksas; pūsti ryžiai; plakta grietinėlė; šokoladiniai papuošimai ir saldainiai; šilauogės.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: