Besan ladu (laddu) - žirnių miltų saldumynas
Kategorija: Desertai
Frazė "saldumynas pagamintas iš žirnių miltų" - pripažinkite skamba gana keistai. Kai juos pauostai, išgaruoja bet kokios asociacijos su saldainiais. Bet dar nei vienas nesugebėjote atspėti iš ko yra pagamintas šis gardėsis.
Švenčių laikotarpiu tai gali būti nuostabi valgoma dovana, kuri pradžiugins tiek artimuosius, tiek draugus, tiek kolegas.
1. Pirmiausia keptuvėje su storu dugnu ant silpnos kaitros ištirpiname sviestą.
2. Vis maišydami mediniu šaukštu suberiame žirnių miltus. Maždaug per 15-20 minučių miltai turi pakankamai apkepti bei paskleisti riešutų kvapą.
3. Tada suberiame prieskonius, kokoso drožles, riešutus, cukrų ir supilame pieną. Gerai išmaišome, kad neliktų gumulų ir kad visi komponentai tolygiai pasiskirstytų. Masę pakepiname dar maždaug 2 minutes.
4. Nukeliame keptuvę nuo kaitros ir paliekame atvėsti.
5. Kai jau mišinys atvėsta tiek, kad įmanoma paimti į rankas, sudrėkintomis rankomis suvoliojame graikiško riešuto dydžio rutuliukus ir apvoliojame kokoso drožlėse. O jeigu norisi, mišinį galima paskleisti ant skardos ir kai sustingsta, supjaustyti mažais kvadratėliais arba rombais.
6. Man asmeniškai skaniausi su graikiniais riešutais ir be kokoso bendroje masėje. Tiesa, originale siūloma pilti 0,5 puodelio pieno, bet aš pyliau beveik 200 mililitrų ir tikrai nebuvo skysta. Apie rutuliukų darymą net negalvojau, nes jie sunyksta per daug gretai - gaila darbo. Nebent būtų daroma dovanoms. Iš vienos porcijos man gavosi 30X30 centimetrų skarda 1,5 centimetro storio saldumyno.
7. Jis tikrai nėra per saldus (kaip įprastai būna su rytietiškais saldumynais), be to sudėty ne tik "greiti" angliavandeniai ir riebalai, bet ir baltymų nemenkas kiekis. Tai, labai džiaugiuosi, kad patinka ir vaikams ir per šventes bent dalį saldainių tikrai pakeitė ir pakeis ateityje. Skanaus su puodeliu kavos ar arbatos!
Švenčių laikotarpiu tai gali būti nuostabi valgoma dovana, kuri pradžiugins tiek artimuosius, tiek draugus, tiek kolegas.
Ingredientai
- sviestas: 350 gramų
- žirnių arba nuto miltai: 400 gramų
- pienas: 0,5 puodelio
- rudas nerafinuotas cukrus: 250 gramų
- maltas cinamonas: 1 valgomojo šaukšto
- maltas kardamonas: 1 arbatinio šaukštelio
- maltas imbieras: 1 arbatinio šaukštelio
- kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų
- stambiai pjaustyti graikiniai, migdolų arba lazdyno riešutai: ~2-3 valgomųjų šaukštų
- razinos: 1 saujos (jeigu norisi)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia keptuvėje su storu dugnu ant silpnos kaitros ištirpiname sviestą.
2. Vis maišydami mediniu šaukštu suberiame žirnių miltus. Maždaug per 15-20 minučių miltai turi pakankamai apkepti bei paskleisti riešutų kvapą.
3. Tada suberiame prieskonius, kokoso drožles, riešutus, cukrų ir supilame pieną. Gerai išmaišome, kad neliktų gumulų ir kad visi komponentai tolygiai pasiskirstytų. Masę pakepiname dar maždaug 2 minutes.
4. Nukeliame keptuvę nuo kaitros ir paliekame atvėsti.
5. Kai jau mišinys atvėsta tiek, kad įmanoma paimti į rankas, sudrėkintomis rankomis suvoliojame graikiško riešuto dydžio rutuliukus ir apvoliojame kokoso drožlėse. O jeigu norisi, mišinį galima paskleisti ant skardos ir kai sustingsta, supjaustyti mažais kvadratėliais arba rombais.
6. Man asmeniškai skaniausi su graikiniais riešutais ir be kokoso bendroje masėje. Tiesa, originale siūloma pilti 0,5 puodelio pieno, bet aš pyliau beveik 200 mililitrų ir tikrai nebuvo skysta. Apie rutuliukų darymą net negalvojau, nes jie sunyksta per daug gretai - gaila darbo. Nebent būtų daroma dovanoms. Iš vienos porcijos man gavosi 30X30 centimetrų skarda 1,5 centimetro storio saldumyno.
7. Jis tikrai nėra per saldus (kaip įprastai būna su rytietiškais saldumynais), be to sudėty ne tik "greiti" angliavandeniai ir riebalai, bet ir baltymų nemenkas kiekis. Tai, labai džiaugiuosi, kad patinka ir vaikams ir per šventes bent dalį saldainių tikrai pakeitė ir pakeis ateityje. Skanaus su puodeliu kavos ar arbatos!
Raktažodžiai:
sviestas, zirniai, pienas, cukrus, kardamonas, cinamonas, imbieras, kokoso drozles, riezutai, razinos
Kalėdiniai sausainiai be gliuteno
Veganiška skaldytų žirnių sriuba
Trinta žirnių sriuba su morkomis ir spirgučiais
AŠTRI ŽIRNIŲ SRIUBA SU DARŽOVĖMIS
VARŠKĖS KEKSAS SU ŠOKOLADO GABALIUKAIS
Kalakutiena su ananasais
Chicken stir try - vištienos ir daržovių troškinys
Šiltos vištienos salotos su paprikomis, pomidorais ir žirnių daigais
Trinta žirnių sriuba su tunu ir konservuotais pomidorais
Soti žirnių sriuba su rūkytais šonkauliukais
Burbuliukai rutuliukai - sveikas desertas be glitimo iš datulių, su riešutų sviestu
Islandiškas rabarbarų trupiniuotis - pyragas su avižiniais dribsniais
Riešutinis pyragas
Šviežių žirnių sriuba
Torrone arba itališkas desertas Nuga
Žirnienė - žirnių sriuba su grybais ir bulvėmis
Tik pizza - gluten free pica su migdolų miltų pagrindu
Trupininis rabarbarų pyragas
Veganiški saldžiųjų bulvių keksiukai, glazūruoti šokoladu
Vaniliniai keksiukai su mėlynėmis
Sveiki varškėčiai su migdolų ir kokosų miltais be cukraus ir be glitimo
Virti žirniai (žirnių mišrainė) su kiaulės ausimis prie alaus
Tikra romo boba - Mielinis velykų pyragas
WOK ryžių makaronai su kiauliena