Islandiškas rabarbarų trupiniuotis - pyragas su avižiniais dribsniais
Kategorija: Desertai
Nors šiam pyragui pagaminti islandai šiomis dienomis dažnai naudoja rabarbarų džemą (nes jį galima naudoti visus metus, skirtingai nei rabarbarus), aš tokių gaminių parduotuvėse stengiuosi nepirkti, o savo pasigaminto neturėjau, todėl laukiau rūgščiojo derliaus, kad galėčiau namie pasigaminti šį tobulą pyragą.
1. Taigi, šiame rabarbarų ir braškių pyrage bus visas šaukštelis kardamono. Tik neišsigąskite tokio kiekio, jis ištirpsta kituose skoniuose, bet valgant suteikia neįkyrų, labai įdomų poskonį.
2. Ir dar vienas pastebėjimas dėl cukraus, jeigu mėgstate saldžiau, būtinai įdedame daugiau rudojo cukraus į tešlą, galima berti netgi visą pilną stiklinę.
3. Pirmiausia į šaldymo kamerą įdedame sviestą, mažiausiai 10 minučių.
4. Tešlai dubenyje šluotele arba šakute išplakame kiaušinius, suberiame cukrų ir toliau plakame, kol cukrus pilnai ištirps.
5. Kitame dubenyje sumaišome miltus ir dribsnius, prieskonius ir stambia tarka įtarkuojame sviestą. Pirštais pamaigome, kol susidarys trupiniai.
6. Tada supilame kiaušinių ir cukraus plakinį ir užminkome tešlą. Išplojame ją storu sluoksniu ant lėkštės ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.
7. Gaminame įdarą: Rabarbarus nulupame, supjaustome 0,5 centimetro griežinėliais, taip pat supjaustome ir švarias braškes, viską beriame į prikaistuvį, kaičiame ugnį.
8. Suberiame cukrų ir maišome, kol susidarys sultys ir cukrus pradės jose tirpti.
9. Kai griežinėliai suminkštės, sutriname juos šakute arba grūstuve, nebūtinai tolygiai, gali likti mažų gabaliukų. Išjungiame kaitrą.
10. Krakmolą suberiame į nedidelį indelį, įpilame kelis šaukštus skysčio iš prikaistuvio ir maišome, kol nelieka gumuliukų, šią masę sukrečiame į rabarbarus ir kruopščiai įmaišome.
11. Po to suberiame kardamoną ir migdolo drožles. Paliekame atvėsti.
12. Pyrago formavimas ir kepimas: Kai jau viskas pakankamai atvėsę, pradedame "lidpyti" pyragą. Mano pačios mėgstamiausia kepimo forma - silikoninė romo bobos arba aukšto kekso kepimui, tokioje galite daugiau sluoksniuoti, tame jų žavesys. Jeigu tokios neturite, naudojame paprastą torto formą, tokiu atveju formavimui reikės naudoti du trečdalius tešlos - įdarą - trečdalį tešlos.
13. Aukštam pyragui į formą stambia tarka įtarkuojame trečdalį tešlos, sukrečiame pusę įdaro, vėl trečdalį tešlos, įdaras ir paskutinis trečdalis tešlos. Aš pati pastarąja kartais formuoju, dėdama plėšytus tešlos gabaliukus.
14. Formą dedame į orkaitės vidurį, jungiame 180 laipsnių temperatūros (kepimas viršus - apačia) ir kepame maždaug 40-50 minučių.
15. Pyragą atvėsiname ir dedame į šaldytuvą, geriausia, jeigu jis šaltyje pabus bent 6-7 arba net daugiau valandų.
16. Tiekiant atpjauname reikiamą gabaliukų kiekį ir pyragą tuoj pat grąžiname į šaldytuvą. Gabaliukus pabarstome cukraus pudra. Skanaujame!
Ingredientai
- Tešlai:
- sviestas: 200 gramų
- kvietiniai miltai: 1 stiklinės (1 stiklinė - 200 mililitrų)
- avižiniai dribsniai: 1 stiklinės
- migdolų miltai: 1 stiklinės
- muskovado cukrus: 0,5 stiklinės (arba rudo, bet ne balto rafinuoto)
- kiaušiniai: 2
- maltas kardamonas: 0,5 stiklinės
- tarkuotas muskato riešutas: žiupsnio
- Įdarui:
- rabarbarai: 4-5 kotų
- šviežios braškės: 300 gramų
- baltas cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
- bulvių krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
- maltas kardamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
- migdolo drožlės: 30 gramų
Recepto paruošimas
1. Taigi, šiame rabarbarų ir braškių pyrage bus visas šaukštelis kardamono. Tik neišsigąskite tokio kiekio, jis ištirpsta kituose skoniuose, bet valgant suteikia neįkyrų, labai įdomų poskonį.
2. Ir dar vienas pastebėjimas dėl cukraus, jeigu mėgstate saldžiau, būtinai įdedame daugiau rudojo cukraus į tešlą, galima berti netgi visą pilną stiklinę.
3. Pirmiausia į šaldymo kamerą įdedame sviestą, mažiausiai 10 minučių.
4. Tešlai dubenyje šluotele arba šakute išplakame kiaušinius, suberiame cukrų ir toliau plakame, kol cukrus pilnai ištirps.
5. Kitame dubenyje sumaišome miltus ir dribsnius, prieskonius ir stambia tarka įtarkuojame sviestą. Pirštais pamaigome, kol susidarys trupiniai.
6. Tada supilame kiaušinių ir cukraus plakinį ir užminkome tešlą. Išplojame ją storu sluoksniu ant lėkštės ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.
7. Gaminame įdarą: Rabarbarus nulupame, supjaustome 0,5 centimetro griežinėliais, taip pat supjaustome ir švarias braškes, viską beriame į prikaistuvį, kaičiame ugnį.
8. Suberiame cukrų ir maišome, kol susidarys sultys ir cukrus pradės jose tirpti.
9. Kai griežinėliai suminkštės, sutriname juos šakute arba grūstuve, nebūtinai tolygiai, gali likti mažų gabaliukų. Išjungiame kaitrą.
10. Krakmolą suberiame į nedidelį indelį, įpilame kelis šaukštus skysčio iš prikaistuvio ir maišome, kol nelieka gumuliukų, šią masę sukrečiame į rabarbarus ir kruopščiai įmaišome.
11. Po to suberiame kardamoną ir migdolo drožles. Paliekame atvėsti.
12. Pyrago formavimas ir kepimas: Kai jau viskas pakankamai atvėsę, pradedame "lidpyti" pyragą. Mano pačios mėgstamiausia kepimo forma - silikoninė romo bobos arba aukšto kekso kepimui, tokioje galite daugiau sluoksniuoti, tame jų žavesys. Jeigu tokios neturite, naudojame paprastą torto formą, tokiu atveju formavimui reikės naudoti du trečdalius tešlos - įdarą - trečdalį tešlos.
13. Aukštam pyragui į formą stambia tarka įtarkuojame trečdalį tešlos, sukrečiame pusę įdaro, vėl trečdalį tešlos, įdaras ir paskutinis trečdalis tešlos. Aš pati pastarąja kartais formuoju, dėdama plėšytus tešlos gabaliukus.
14. Formą dedame į orkaitės vidurį, jungiame 180 laipsnių temperatūros (kepimas viršus - apačia) ir kepame maždaug 40-50 minučių.
15. Pyragą atvėsiname ir dedame į šaldytuvą, geriausia, jeigu jis šaltyje pabus bent 6-7 arba net daugiau valandų.
16. Tiekiant atpjauname reikiamą gabaliukų kiekį ir pyragą tuoj pat grąžiname į šaldytuvą. Gabaliukus pabarstome cukraus pudra. Skanaujame!
Raktažodžiai:
sviestas, kvietiniai miltai, aviziniai dribsniai, migdolu miltai, cukrus, kiausiniai, kardamonas, muskato riesutai, rabarbarai, braskes, krakmolas, trupininis pyragas, pyragas
Trupininis rabarbarų pyragas su varške
Rabarbarų kompotas
Trapus obuolių pyragas su karamele
DVISLUOKSNIS BRAŠKIŲ IR MANGŲ KOKTEILIS
Greitas Obuolių pyragas
Traškūs avižiniai sausainiai
KALAKUTIENOS KUKULIAI
Desertas: Varškės "kiaušiniai" su braškėmis
BISKVITINIS PYRAGAS SU UOGIENĖS PERTEPIMU
Veganiški avižiniai sausainiai
Airiška kava su viskiu
Greitai pagaminami veganiški kakaviniai blyneliai be glitimo
KONDENSUOTO PIENO PYRAGAS
KALAKUTIENOS KEKSIUKAI SU OBUOLIAIS
Šokoladinis pyragas keptas puodelyje - mikrobangėje
Vengriškas plokštainis su varške
Čirviniai blynai su obuoliais
Tikras atradimas – Mielinė tešla per 10 minučių! Jums pavyks!
CITRININIS KOKTEILIS
ŠOKOLADINIS TRUPININIS VARŠKĖS PYRAGAS
PURUSIS VARŠKĖS APKEPAS
Riešutinis pyragas
Švediškas obuolių pyragas su grietinėle
PURŪS BLYNAI SU OBUOLIAIS