Šokoladinis vyniotinis Kalėdoms: riešutinė-karamelinė šaka

Kategorija: Desertai


Šokoladinis vyniotinis Kalėdoms: riešutinė-karamelinė šaka

Paskelbė:
21 Spalio 2022
Šis šventinės šakos receptas - pats mano mylimiausias: čia nebus naudojamas joks riebus sviestinis kremas, tik karamelinis - šokoladinis pertepimas, kuris itin tinka prie lengvo riešutinio pyrago. Pyragas į stalą yra patiekiamas su karameliniu padažu, iš kurio gaminamas ir kremas. Dar labai tinka ir karameliniai ledai. Nepaprastai gardus desertinis vyniotinis. Jei ieškote kaip nustebinti šeimą ir artimuosius, šis receptas Jums patiks.



Ingredientai


  • Šokoladiniam pyragui-vyniotiniui:
    • pekano riešutai: 2 stiklinių
    • miltai: ketvirtadalio stiklinės
    • kiaušiniai: 6
    • druska: žiupsnelio
    • cukrus: ketvirtadalio stiklinės (+ trečdalio stiklinės)
    • viskis: 2 šaukštų
    • ištirpintas sviestas: 85 gramų
  • Pertepimui ir padažui:
    • cukrus: 1 stiklinės (+ ketvirtadalio stiklinės)
    • vanduo: trečdalio stiklinės
    • riebi grietinėlė: 1 stiklinės (+ ketvirtadalio stiklinės)
    • sviestas: 115 gramų
    • viskis: 2 šaukštų
    • druska: žiupsnelio
    • tamsus šokoladas: 350 gramų (susmulkintas)

Recepto paruošimas



1. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių temperatūros.
2. Plačią kepimo skardą ištiesiame su sviestiniu popieriumi; popierių patepame sviestu.
3. Tada virtuviniame kombaine kartu sumalame miltus bei riešutus, kol riešutai tampa pakankamai smulkūs.
4. Elektriniu mikseriu išplakame kiaušinių baltymus, kol stipriai išputoja. Plakdami, pamažu supilame ketvirtadalį stiklinės cukraus ir toliau plakame, kol baltymai tampa standūs.
5. Atskirame dubenyje elektriniu mikseriu išplakame kiaušinių trynius, trečdalį stiklinės cukraus ir viskį, kol sutirštėja, apie 5 minutes.
6. Tuomet trynių masę supilame į baltymų masę. Suberiame susmulkintus riešutus, supilame tirpintą sviestą ir viską atsargiai išmaišome.
7. Tešlą pilame į paruoštą kepimo skardą. Tolygiai paskirstome vienodu sluoksniu ir išlyginame paviršių.
8. Kepame maždaug 14 minučių arba kol pyragas vos vos paruduoja.
9. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti kepimo skardoje.
10. Per tą laiką, kol vėsta, nedideliame puodelyje ant vidutinės kaitros pakaitiname cukrų bei vandenį, kol cukrus ištirpsta.
11. Padidiname kaitrą ir verdame nemaišydami, tik laikas nuo laiko atsargiai paversdami puodelį, kol cukrus tampa sodrios gintarinės spalvos, apie 8-10 minučių.
12. Nukeliame nuo kaitros. Supilame grietinėlę ir išmaišome.
13. Tada sudedame sviestą, supilame viskį ir suberiame druską. Sumažiname kaitrą ir dar pakaitiname, kad ištirptų kieti karamelės gabaliukai.
14. Nupilame vieną stiklinę karamelės padažo ir padedame į šalį.
15. Į likusį padažą suberiame susmulkintą šokoladą. Leidžiame pastovėti kambario temperatūroje apie 5 minutes, kad šokoladas aptirptų.
16. Viską energingai išplakame šluotele ir paliekame kambario temperatūroje, kad atvėstų bei sutirštėtų, maždaug 60 minučių.
17. Po to, kai jau kremas atvėsta, paskirstome maždaug vieną stiklinę kremo ant viso biskvito paviršiaus.
18. Prilaikydami už sviestinio popieriaus, susukame vyniotinį.
19. Įstrižai nupjauname vyniotinio galus. Vyniotinį perkeliame ant lėkštės arba padėklo, siūle žemyn.
20. Nupjautus galus išdėliojame šonuose, kad pyragas būtų panašus į nupjautą medžio šaką.
21. Tuomet pyrago viršų bei šonus aptepame likusiu šokoladiniu kremu.
22. Šakute gražiai subraukome paviršių.
23. Į stalą patiekiame su karameliniu padažu bei ledais. Lepinamės!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: