Šokoladinis vyniotinis Kalėdoms: riešutinė-karamelinė šaka
Kategorija: Desertai
Šis šventinės šakos receptas - pats mano mylimiausias: čia nebus naudojamas joks riebus sviestinis kremas, tik karamelinis - šokoladinis pertepimas, kuris itin tinka prie lengvo riešutinio pyrago. Pyragas į stalą yra patiekiamas su karameliniu padažu, iš kurio gaminamas ir kremas. Dar labai tinka ir karameliniai ledai. Nepaprastai gardus desertinis vyniotinis. Jei ieškote kaip nustebinti šeimą ir artimuosius, šis receptas Jums patiks.
1. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių temperatūros.
2. Plačią kepimo skardą ištiesiame su sviestiniu popieriumi; popierių patepame sviestu.
3. Tada virtuviniame kombaine kartu sumalame miltus bei riešutus, kol riešutai tampa pakankamai smulkūs.
4. Elektriniu mikseriu išplakame kiaušinių baltymus, kol stipriai išputoja. Plakdami, pamažu supilame ketvirtadalį stiklinės cukraus ir toliau plakame, kol baltymai tampa standūs.
5. Atskirame dubenyje elektriniu mikseriu išplakame kiaušinių trynius, trečdalį stiklinės cukraus ir viskį, kol sutirštėja, apie 5 minutes.
6. Tuomet trynių masę supilame į baltymų masę. Suberiame susmulkintus riešutus, supilame tirpintą sviestą ir viską atsargiai išmaišome.
7. Tešlą pilame į paruoštą kepimo skardą. Tolygiai paskirstome vienodu sluoksniu ir išlyginame paviršių.
8. Kepame maždaug 14 minučių arba kol pyragas vos vos paruduoja.
9. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti kepimo skardoje.
10. Per tą laiką, kol vėsta, nedideliame puodelyje ant vidutinės kaitros pakaitiname cukrų bei vandenį, kol cukrus ištirpsta.
11. Padidiname kaitrą ir verdame nemaišydami, tik laikas nuo laiko atsargiai paversdami puodelį, kol cukrus tampa sodrios gintarinės spalvos, apie 8-10 minučių.
12. Nukeliame nuo kaitros. Supilame grietinėlę ir išmaišome.
13. Tada sudedame sviestą, supilame viskį ir suberiame druską. Sumažiname kaitrą ir dar pakaitiname, kad ištirptų kieti karamelės gabaliukai.
14. Nupilame vieną stiklinę karamelės padažo ir padedame į šalį.
15. Į likusį padažą suberiame susmulkintą šokoladą. Leidžiame pastovėti kambario temperatūroje apie 5 minutes, kad šokoladas aptirptų.
16. Viską energingai išplakame šluotele ir paliekame kambario temperatūroje, kad atvėstų bei sutirštėtų, maždaug 60 minučių.
17. Po to, kai jau kremas atvėsta, paskirstome maždaug vieną stiklinę kremo ant viso biskvito paviršiaus.
18. Prilaikydami už sviestinio popieriaus, susukame vyniotinį.
19. Įstrižai nupjauname vyniotinio galus. Vyniotinį perkeliame ant lėkštės arba padėklo, siūle žemyn.
20. Nupjautus galus išdėliojame šonuose, kad pyragas būtų panašus į nupjautą medžio šaką.
21. Tuomet pyrago viršų bei šonus aptepame likusiu šokoladiniu kremu.
22. Šakute gražiai subraukome paviršių.
23. Į stalą patiekiame su karameliniu padažu bei ledais. Lepinamės!
Ingredientai
- Šokoladiniam pyragui-vyniotiniui:
- pekano riešutai: 2 stiklinių
- miltai: ketvirtadalio stiklinės
- kiaušiniai: 6
- druska: žiupsnelio
- cukrus: ketvirtadalio stiklinės (+ trečdalio stiklinės)
- viskis: 2 šaukštų
- ištirpintas sviestas: 85 gramų
- Pertepimui ir padažui:
- cukrus: 1 stiklinės (+ ketvirtadalio stiklinės)
- vanduo: trečdalio stiklinės
- riebi grietinėlė: 1 stiklinės (+ ketvirtadalio stiklinės)
- sviestas: 115 gramų
- viskis: 2 šaukštų
- druska: žiupsnelio
- tamsus šokoladas: 350 gramų (susmulkintas)
Recepto paruošimas
1. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių temperatūros.
2. Plačią kepimo skardą ištiesiame su sviestiniu popieriumi; popierių patepame sviestu.
3. Tada virtuviniame kombaine kartu sumalame miltus bei riešutus, kol riešutai tampa pakankamai smulkūs.
4. Elektriniu mikseriu išplakame kiaušinių baltymus, kol stipriai išputoja. Plakdami, pamažu supilame ketvirtadalį stiklinės cukraus ir toliau plakame, kol baltymai tampa standūs.
5. Atskirame dubenyje elektriniu mikseriu išplakame kiaušinių trynius, trečdalį stiklinės cukraus ir viskį, kol sutirštėja, apie 5 minutes.
6. Tuomet trynių masę supilame į baltymų masę. Suberiame susmulkintus riešutus, supilame tirpintą sviestą ir viską atsargiai išmaišome.
7. Tešlą pilame į paruoštą kepimo skardą. Tolygiai paskirstome vienodu sluoksniu ir išlyginame paviršių.
8. Kepame maždaug 14 minučių arba kol pyragas vos vos paruduoja.
9. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti kepimo skardoje.
10. Per tą laiką, kol vėsta, nedideliame puodelyje ant vidutinės kaitros pakaitiname cukrų bei vandenį, kol cukrus ištirpsta.
11. Padidiname kaitrą ir verdame nemaišydami, tik laikas nuo laiko atsargiai paversdami puodelį, kol cukrus tampa sodrios gintarinės spalvos, apie 8-10 minučių.
12. Nukeliame nuo kaitros. Supilame grietinėlę ir išmaišome.
13. Tada sudedame sviestą, supilame viskį ir suberiame druską. Sumažiname kaitrą ir dar pakaitiname, kad ištirptų kieti karamelės gabaliukai.
14. Nupilame vieną stiklinę karamelės padažo ir padedame į šalį.
15. Į likusį padažą suberiame susmulkintą šokoladą. Leidžiame pastovėti kambario temperatūroje apie 5 minutes, kad šokoladas aptirptų.
16. Viską energingai išplakame šluotele ir paliekame kambario temperatūroje, kad atvėstų bei sutirštėtų, maždaug 60 minučių.
17. Po to, kai jau kremas atvėsta, paskirstome maždaug vieną stiklinę kremo ant viso biskvito paviršiaus.
18. Prilaikydami už sviestinio popieriaus, susukame vyniotinį.
19. Įstrižai nupjauname vyniotinio galus. Vyniotinį perkeliame ant lėkštės arba padėklo, siūle žemyn.
20. Nupjautus galus išdėliojame šonuose, kad pyragas būtų panašus į nupjautą medžio šaką.
21. Tuomet pyrago viršų bei šonus aptepame likusiu šokoladiniu kremu.
22. Šakute gražiai subraukome paviršių.
23. Į stalą patiekiame su karameliniu padažu bei ledais. Lepinamės!
Raktažodžiai:
riesutai, kiausiniai, miltai, cukrus, druska, viskis, sviestas, grietinele, sokoladas, tamsus sokoladas, vyntionis
Veganiška bananų duona - pyragas
Veganiškos morkų spurgos keptos orkaitėje
Labai sknaūs lietiniai
Veganiškas - Indiškas palak tofu panyras su špinatais ir žirneliais
Sviestinis kremas
Sviestinis kremas iš paprastų ingredientų per 5 minutes
Brokolių, vynuogių ir makaronų salotos - mišrainė
Šokoladinis pyragas keptas puodelyje - mikrobangėje
Nekepti veganiški pyragaičiai su riešutų sviestu
Marinuoti salierų stiebai
Nerealiai gardus šokoladinis Gineso alaus pyragas, nustebino ne vieną
Trupininis pyragas su rikota ir uogomis
LABAI SKANUS ŠOKOLADINIS TINGINIO TORTAS
Veganiškas parmezano sūris iš graikinių riešutų
Kalėdinis Pyragas - Meduolis su grietine, kardamonu, gvazdikėliais ir cinamonu
Burbuliukai rutuliukai - sveikas desertas be glitimo iš datulių, su riešutų sviestu
Šokoladinis karamelinis pyragas
Čirvinių blynų keptuvė: šokoladiniai vafliai
Chicken stir try - vištienos ir daržovių troškinys
Veganiškas šokoladinis humusas
Cinamoninė duona
Tartaletės su šokoladiniu kremu
Orkaitėje kepti varškėčiai su grietinės padažu
Šokoladinis keksas su gervuogėmis - labai pavykęs derinys!