Semitai / simitai - turkiški riestainiai (beigeliai) "simit"
Kategorija: Desertai
Semitai arba Simitai yra tradiciški turkiški beigeliai (arba lietuviškiau - riestainiai), su rusvai traškia ir skania saldžia plutele, kuri apibarstyta sezamo sėklomis, minkšti bei purūs viduje.
Būtent su šiais riestainiais Turkijoje dažniausiai pusryčiai prasideda pusryčiai. Puodelis turkiškos arbatos, taip pat švieži semitai/simitai, alyvuogės, ožkos sūris, gabaliukas šviežio agurko, pomidoro bei kiaušinis - patys nuostabiausiai pusryčiai.
1. Medų, vandenį bei kiaušinio trynį sumaišome kartu tarpusavyje. Sirupo saldumą reguliuojame pagal savo skonį.
2. Tada cukrų ir mieles ištirpiname vandenyje.
3. Į mikserio indą supilame ištirpintas mieles su cukrumi, suberiame miltus ir maišome maždaug 10 minučių.
4. Suberiame druską, aliejų ir maišome tol, kol gausime vientisą tešlą.
5. Tešlą iškrečiame ant stalo, kuris pabarstytas miltais.
6. Šiek tiek paminkome rankomis, jei jaučiasi, kad tešla dar limpa prie rankų įminkome dar šiek tiek miltų.
7. Ši tešla gausis tvirta ir elastinga.
8. Išminkytą tešlą sudėkite į polietileninį maišelį, užriškite ir dėkite į šaldytuvą maždaug 8-10 valandų.
9. O jei norisi kepti greičiau, tai padedame šiltoje vietoje kilti maždaug 90 minučių, kol pakils dvigubai.
10. Išėmę iš šaldytuvo tešlą išimame iš maišelio ir suformuojame kamuolį.
11. Uždengiame drobele arba kokiu dubeniu ir leidžiame sušilti maždaug 40-60 minučių.
12. Paskui tešlą padaliname į 6 dalis. Suformuojame pailgas 12 centimetrų dešreles, uždengiame maistine plėvele ir leidžiame pastovėti maždaug 10-15 minučių.
13. Kiekvieną dešrelę voliojame į maždaug 60-70 centimetrų ilgio virvelę.
14. Perlenkiame pusiau.
15. Susukame.
16. Sujungiame į riestainį.
17. Sujungimo vietą būtinai gerai pavoliojame.
18. Tada suformuotus riestainius, po vieną atskirai pamerkiame į sirupo vonelę.
19. Bei apvoliojame sezamų sėklose.
20. Dedame į kepimo skardą, išklotą su kepimo popieriumi.
21. Padedame į šiltą vietą, kad pakiltų, uždengti tikrai nereikia.
22. Pakilusius riestainius kepame iš anksto įkaitintoje iki 220 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 15-20 minučių, kol viršus parusvės, režimu - viršus apačia be konvekcijos.
23. Sezamo sėklas aš paskrudinu plonu sluoksniu sausoje keptuvėje, kol šiek tiek parusvėja, stengiamės neperkepti. Kairėje pusėje sėklos pakepintos, dešinėje - nekepintos. Rinkitės kaip Jums labiau norisi.
Būtent su šiais riestainiais Turkijoje dažniausiai pusryčiai prasideda pusryčiai. Puodelis turkiškos arbatos, taip pat švieži semitai/simitai, alyvuogės, ožkos sūris, gabaliukas šviežio agurko, pomidoro bei kiaušinis - patys nuostabiausiai pusryčiai.
Ingredientai
- kvietiniai miltai: 430 gramų
- drungnas vanduo: 240 mililitrų
- presuotos šviežios mielės: 10 gramų (arba 3 gramai sausų)
- druska: 6 gramų
- cukrus: 30 gramų
- aliejus: 50 mililitrų
- Sirupui:
- šiltas vanduo: 150 mililitrų
- medus: 2 valgomųjų šaukštų (galima keisti cukrumi)
- kiaušinių tryniai: 1
- paskrudintos sezamo sėklos (apibarstymui)
Recepto paruošimas
1. Medų, vandenį bei kiaušinio trynį sumaišome kartu tarpusavyje. Sirupo saldumą reguliuojame pagal savo skonį.
2. Tada cukrų ir mieles ištirpiname vandenyje.
3. Į mikserio indą supilame ištirpintas mieles su cukrumi, suberiame miltus ir maišome maždaug 10 minučių.
4. Suberiame druską, aliejų ir maišome tol, kol gausime vientisą tešlą.
5. Tešlą iškrečiame ant stalo, kuris pabarstytas miltais.
6. Šiek tiek paminkome rankomis, jei jaučiasi, kad tešla dar limpa prie rankų įminkome dar šiek tiek miltų.
7. Ši tešla gausis tvirta ir elastinga.
8. Išminkytą tešlą sudėkite į polietileninį maišelį, užriškite ir dėkite į šaldytuvą maždaug 8-10 valandų.
9. O jei norisi kepti greičiau, tai padedame šiltoje vietoje kilti maždaug 90 minučių, kol pakils dvigubai.
10. Išėmę iš šaldytuvo tešlą išimame iš maišelio ir suformuojame kamuolį.
11. Uždengiame drobele arba kokiu dubeniu ir leidžiame sušilti maždaug 40-60 minučių.
12. Paskui tešlą padaliname į 6 dalis. Suformuojame pailgas 12 centimetrų dešreles, uždengiame maistine plėvele ir leidžiame pastovėti maždaug 10-15 minučių.
13. Kiekvieną dešrelę voliojame į maždaug 60-70 centimetrų ilgio virvelę.
14. Perlenkiame pusiau.
15. Susukame.
16. Sujungiame į riestainį.
17. Sujungimo vietą būtinai gerai pavoliojame.
18. Tada suformuotus riestainius, po vieną atskirai pamerkiame į sirupo vonelę.
19. Bei apvoliojame sezamų sėklose.
20. Dedame į kepimo skardą, išklotą su kepimo popieriumi.
21. Padedame į šiltą vietą, kad pakiltų, uždengti tikrai nereikia.
22. Pakilusius riestainius kepame iš anksto įkaitintoje iki 220 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 15-20 minučių, kol viršus parusvės, režimu - viršus apačia be konvekcijos.
23. Sezamo sėklas aš paskrudinu plonu sluoksniu sausoje keptuvėje, kol šiek tiek parusvėja, stengiamės neperkepti. Kairėje pusėje sėklos pakepintos, dešinėje - nekepintos. Rinkitės kaip Jums labiau norisi.
Raktažodžiai:
miltai, kvietiniai miltai, vanduo, mieles, sviezios mieles, druska, cukrus, aliejus, medus, tryniai, kiausiniu tryniai, sezamo seklos
SVAJONIŲ PUSRYČIAI - MIELINIAI BLYNAI
Mieliniai vafliai - purūs ir labai minkšti!
Virtų kiaušinių dieta: per 2 savaites numeskite iki 11 kilogramų!
Ožkos sūris prieskoniuose
Naminiai žydiški beigeliai - didriestainiai
Pusryčiai stiklainiuke - chia sėklų pudingas su jogurtu
Dešrelės mielinėje tešloje su sūriu orkaitėje
Sūrio lazdelės orkaitėje su kmynais
Bandelės su lašinukais
KRABŲ LAZDELĖS SLUOKSNIUOTOJE TEŠLOJE
Superinio skonio glazūruota lašiša - Kūčioms arba Kalėdoms!
Įdaryti riestainiai su varške
Sukta duonelė su žolelėmis, džiovintais pomidorais ir alyvuogėmis
Kepta lašiša su medumi ir garstyčiomis
Klasikinė pica su kumpiu ir sūriu
Stulbinantys pusryčiai: picos skonio blynai
Picos suktinukai
Traški vištiena su sezamo sėklomis
WASABI MARINATAS VIŠTIENAI
PICOS PADAS PAGAL VIRTUVĖS MITŲ GRIOVĖJUS
Azijietiškas vištienos troškinys su brokoliais, medumi, sojos padažu ir sezamo sėklomis
Kiaušinio, šprotų ir pomidorų užtepėlė
Keptuvėje kepta lašiša su citrusinėmis salotomis
Duonelė su karamelizuotais svogūnais, pomidorais ir rozmarinais