Mieliniai kūčiukai pagal Beatą

Kategorija: Užkandžiai


Mieliniai kūčiukai pagal Beatą

Paskelbė:
05 Lapkričio 2022
Aš ir mano šeima tikrai labai mėgstame mielinius Kūčiukus (kituose Lietuvos regionuose dar būna vadinami "šližikai"). Įprastai pradedame juos kepti dar Lapkričio pradžioje ir kepame daugybe kartų iki pat Kūčių. Jie visada labai greitai pradingsta nuo stalo. Aš įprastai juos kramsnoju prie mėgstamos kavos puodelio, o vaikai pasirenka valgyti su arbata, arba kol dar šilti valgo su šalto pieno puodeliu. 

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi maždaug ~3 kepimo skardos kūčiukų.



Ingredientai


  • miltai: -450-500 gramų (naudojau kvietinius, užteko 450 gramų)
  • pienas: 250 gramų (iš bėdos tinka vanduo)
  • sausos mielės: 7 gramų (arba 20 gramų šviežių; aš naudojau sausas)
  • cukrus: 100 gramų
  • druska: žiupsnelio
  • aliejus: 2 šaukštų (naudojau saulėgrąžų)
  • aguonos: 50 gramų


Recepto paruošimas



1. Iš pradžių pieną truputį pašildykite, kad būtų maždaug kūno temperatūros.
2. Šviežias mieles ištrinkite su žiupsneliu cukraus bei šaukštu pieno. Jeigu mielės sausos, jas maišykite su visu pienu.
3. Tada likusį pieną išplakite su druska, cukrumi bei aliejumi, ir po to sukrėskite mieles. Išmaišykite.
4. Miltus persijokite. Suberkite truputį mažiau nei pusę miltų bei sumaišykite. Išeis tirštoka, bet dar neminkytina tešla. Dubenį su tešla pridenkite rankšluosčiu bei statykite šiltai maždaug pusvalandžiui.
5. Tuomet į pastovėjusią tešlą supilkite likusius miltus bei aguonas. Tešla pataps minkoma. Jeigu ji atrodo lipni, įberkite dar daugiau miltų, bet stenkitės nepadauginti. Tešlą minkykite mažiausiai 5 minutes, kad pasidarytų minkšta bei blizgi, neliptų prie rankų. Paskui pridenkite rankšluosčiu bei palikite (šiltoje vietoje) maždaug 60-90 minučių pakilti.
6. Pakilusią tešlą vėl suminkykite, išspauskite iš jos orą. Atgnybkite po nedidelį gabaliuką, vyniokite volelį bei supjaustykite mažais gabaliukais. Sudėkite juos į aliejumi pateptą kepimo skardą.
7. Galiausiai kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas itin priklausys nuo kūčiukų dydžio, bet trunka maždaug 10 minučių. Mėgaukitės!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: