Mieliniai kūčiukai pagal Beatą
Kategorija: Užkandžiai
Aš ir mano šeima tikrai labai mėgstame mielinius Kūčiukus (kituose Lietuvos regionuose dar būna vadinami "šližikai"). Įprastai pradedame juos kepti dar Lapkričio pradžioje ir kepame daugybe kartų iki pat Kūčių. Jie visada labai greitai pradingsta nuo stalo. Aš įprastai juos kramsnoju prie mėgstamos kavos puodelio, o vaikai pasirenka valgyti su arbata, arba kol dar šilti valgo su šalto pieno puodeliu.
Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi maždaug ~3 kepimo skardos kūčiukų.
1. Iš pradžių pieną truputį pašildykite, kad būtų maždaug kūno temperatūros.
2. Šviežias mieles ištrinkite su žiupsneliu cukraus bei šaukštu pieno. Jeigu mielės sausos, jas maišykite su visu pienu.
3. Tada likusį pieną išplakite su druska, cukrumi bei aliejumi, ir po to sukrėskite mieles. Išmaišykite.
4. Miltus persijokite. Suberkite truputį mažiau nei pusę miltų bei sumaišykite. Išeis tirštoka, bet dar neminkytina tešla. Dubenį su tešla pridenkite rankšluosčiu bei statykite šiltai maždaug pusvalandžiui.
5. Tuomet į pastovėjusią tešlą supilkite likusius miltus bei aguonas. Tešla pataps minkoma. Jeigu ji atrodo lipni, įberkite dar daugiau miltų, bet stenkitės nepadauginti. Tešlą minkykite mažiausiai 5 minutes, kad pasidarytų minkšta bei blizgi, neliptų prie rankų. Paskui pridenkite rankšluosčiu bei palikite (šiltoje vietoje) maždaug 60-90 minučių pakilti.
6. Pakilusią tešlą vėl suminkykite, išspauskite iš jos orą. Atgnybkite po nedidelį gabaliuką, vyniokite volelį bei supjaustykite mažais gabaliukais. Sudėkite juos į aliejumi pateptą kepimo skardą.
7. Galiausiai kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas itin priklausys nuo kūčiukų dydžio, bet trunka maždaug 10 minučių. Mėgaukitės!
Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi maždaug ~3 kepimo skardos kūčiukų.
Ingredientai
- miltai: -450-500 gramų (naudojau kvietinius, užteko 450 gramų)
- pienas: 250 gramų (iš bėdos tinka vanduo)
- sausos mielės: 7 gramų (arba 20 gramų šviežių; aš naudojau sausas)
- cukrus: 100 gramų
- druska: žiupsnelio
- aliejus: 2 šaukštų (naudojau saulėgrąžų)
- aguonos: 50 gramų
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių pieną truputį pašildykite, kad būtų maždaug kūno temperatūros.
2. Šviežias mieles ištrinkite su žiupsneliu cukraus bei šaukštu pieno. Jeigu mielės sausos, jas maišykite su visu pienu.
3. Tada likusį pieną išplakite su druska, cukrumi bei aliejumi, ir po to sukrėskite mieles. Išmaišykite.
4. Miltus persijokite. Suberkite truputį mažiau nei pusę miltų bei sumaišykite. Išeis tirštoka, bet dar neminkytina tešla. Dubenį su tešla pridenkite rankšluosčiu bei statykite šiltai maždaug pusvalandžiui.
5. Tuomet į pastovėjusią tešlą supilkite likusius miltus bei aguonas. Tešla pataps minkoma. Jeigu ji atrodo lipni, įberkite dar daugiau miltų, bet stenkitės nepadauginti. Tešlą minkykite mažiausiai 5 minutes, kad pasidarytų minkšta bei blizgi, neliptų prie rankų. Paskui pridenkite rankšluosčiu bei palikite (šiltoje vietoje) maždaug 60-90 minučių pakilti.
6. Pakilusią tešlą vėl suminkykite, išspauskite iš jos orą. Atgnybkite po nedidelį gabaliuką, vyniokite volelį bei supjaustykite mažais gabaliukais. Sudėkite juos į aliejumi pateptą kepimo skardą.
7. Galiausiai kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas itin priklausys nuo kūčiukų dydžio, bet trunka maždaug 10 minučių. Mėgaukitės!
Raktažodžiai:
miltai, pienas, mieles, kuciukai, mieliniai kuciukai, cukrus, druska, aliejus, aguonos
Kūčiukai - kai gaminu pagal šį receptą, visada pradingsta nuo stalo!
Kūčiukai su aguonomis - patys paprasčiausi!
SVAJONIŲ PUSRYČIAI - MIELINIAI BLYNAI
Mieliniai rageliai "Kifle"
GARDŪS MIELINIAI BLYNAI
Močiutės bulka - batonas
Purios mielinės bandelės su kriaušių įdaru
BANDELĖS SU VARŠKE PAGAL BEATĄ
Mieliniai bulviniai blynai su ikrais pagal Beatą
Bandelės su dešrelėmis
Nesaldžios česnakinės bandelės - Ukrainietiškos pampuškos
Mielinis pyragas su aguonomis
Mieliniai bulviniai blynai su ikrais
Mieliniai vafliai - purūs ir labai minkšti!
Mieliniai čirviniai blynai - vaflinės širdelės su bananais
Tikra romo boba - Mielinis velykų pyragas
Trolių pica su dešrelėmis arba mielinė pica kitaip
Ghee sviestiniai sausainiai be pieno ir glitimo su beržų cukrumi
Mielinis picos padas
Purios arbatinės mielinės bandelės kildinamos šaldytuve
Glazūra padengtos mielinės bandelės su cinamonu
Tikras atradimas – Mielinė tešla per 10 minučių! Jums pavyks!
Šokoladinis pyragas su kriaušėmis pagal Beatą
Mielinės spurgos su džemu