Vištienos buljonas - sultinys
Kategorija: Sriubos
Buljonas arba lietuviškiau sultinys - tai ne tik atskiras patiekalas, jo visada prireikia gaminant įvairius padažus, troškinius, greitą sriubą ar atšildant vakarykštį maistą. Aš buljonui-sultiniui visada naudoju 10 litrų talpos puodą ir niekada nebūna pasiruošto sultinio per daug. Visada pripildau juo mažiausiai 2-3 ledo ruošimo formeles, jas sušaldau, - pagal šaldiklio instrukcijas sultinio ledo kubeliai išlieka švieži 6-18 mėnesių;
1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių prireiks. Nuotraukoje mano višta. :)
2. Vištą labai gerai nuplaukite ir iš vidaus, ir iš išorės. Dėkite į puodą vištą, jos kaklą, skilvį, širdį (aš pati kepenėlių nededu, nes vyras nelabai mėgsta), pilkite daug vandens, - višta rivalo būti pilnai panirusi.
3. Užvirinkite, nubraukite puteles, pridėkite druskos, pipirų ir lauro lapą, sumažinkite kaitrą ir virkite maždaug 60 minučių.
4. Tuomet į puodą dėkite nuskustas morkas, perpjautą perpus svogūną, gerai nuplautus saliero kotus bei lapus, petražolių ir krapų stiebus, česnaką. Virkite sultinį dar maždaug pusvalandį.
5. Po to nukelkite puodą nuo kaitros. Išdėkite vištą ant lėkštės. Sultinį liekite per koštuvą į kitą indą. Perkoštą sultinį išpilstykite į ledo gamybos formeles, sterilius 1-2 litro talpos indelius.
6. Palikusį sultinį patiekite dubenėliuose su vištienos mėsos kubeliais, apibarstę karpytais krapais / petražolių lapeliais, su duona, skrebučiais (krutonais). ar keptais pyragėliais.
7. Žemiau pateiksiu septynis greitų sriubų receptus.
8. Burokėlių striuba: Į gilią lėkštę įdėkite sutarkuotus burokėlius (virtus arba konservuotus), apliekite karštu sultiniu, pasūdykite, pabarstykite žalumynais ir patiekite.
9. Špinatų sriuba: Kietai išvirkite vieną kiaušinį. Smulkiai supjaustykite špinatus, svogūną, kitus žalumynus (virti nereikia) ir išlukštentą kiaušinį. Viską dubenėlyje apliekite karštu sultiniu. Patiekite su grietine ir citrinos skiltele.
10. Žirnelių sriuba su makaronais: Lėkštėje susmulkinkite vakarykščius virtus makaronus, pridėkite vieną saują šaldytų ar konservuotų žirnelių / kukurūzų (virti nereikia). Viską apliekite karštu sultiniu, pabarstykite smulkintų žalumynų ir patiekite.
11. Svogūnų sriuba: Keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, pasūdykite ir pridėkite mėgstamų prieskonių. Apliekite sultiniu, užvirinkite ir pateikite pabarstę sutarkuoto sūrio, šalia džiuvesėlių.
12. Pomidorinė sriuba: Svieste iki geltonumo pakepinkite du valgomuosius šaukštus miltų, pridėkite 2-3 valgomuosius šaukštus pomidorų pastos, labai gerai išmaišykite, pilkite 1-2 stiklines sultinio ir užvirinkite. Patiekite su skrebučiais ar džiuvesėliais, apibarstę parmezano sūrio tarkučiais, žalumynais - itin tinka bazilikas ar šalavijas, truputėlis grietinėlės.
13. Alla kiniška sriuba: Į lėkštę dėkite vieną saują palikusių vakar dienos virtų ryžių, 2 arbatinius šaukštelius itin smulkiai pjaustyto žalio svogūniuko / poro / laiškinio česnako, pilkite 1-2 valgomuosius šaukštus sojos padažo (virti nereikia). Viską apliekite 1-2 stiklinėmis karšto sultinio.
14. Bulvių sriuba: Reikia turėti vakarykščių virtų arba keptų bulvių, arba bulvių košės/purée. Keptuvėje pakepinkite vieną saują susmulkintų lašinukų / kumpio / dešros. Pridėkite nedidelį kiekį palikusių bulvių, viską suminkykite šakute, pilkite sultinio (galite dar pilti pieno arba grietinėlės) ir maišydami užvirinkite. Tirštumas priklauso nuo bulvių bei sultinio kiekių santykio, aš pati asmeniškai labiau mėgstu tirščiau. Patiekiame apibarstę litin smulkiai pjaustytu svogūnu.
15. Patarimai:
- Jeigu vištą naudojate troškiniams, ją ištraukite po 1 valandos virimo, bet po 1,5 - 2 valandos virimo višta bus labiau suvirusi, o sultinys skanesnis.
- Svogūnas, perpjautas perpus statmenai rievėms, virdamas nesubyrės, o po to bus lengviau jį pašalinti iš pagaminto sultinio.
- Mano viena draugė žydaitė mane išmokė įdėti į sultinį 1-2 švarius rudus svogūno lukštus. Toks sultinys gausis labai gražios geltonos spalvos, ir jokių dirbtinių dažiklių nereiks, o skonis dar geresnis.
- Kol sultinys dar karštas, aš atskiriu riebalus naudodama separatorių. Atvėsus sultiniui šaldytuve per visą naktį, kitą dieną šaukštu nubraukiu bei išmetu lauk visus viršuje sustingusius riebalus. Dar vaikystėje močiutė man visada liepdavo valgyti riebalų ratilus, plūdūriuojančius sriubos paviršiuje, tai aš pamenu kartais net verkdavau, arba močiutei nematant, riebalus šaukštu perliedavau į jos lėkštę. Sveikas organizmas natūraliai priešinasi jam visiškai nereikalingiems ingredientams, - tai mano patikrinta nuomonė.
- Iš virtos vištienos galite pasigaminti įdarą pyragėliams, čia kartu bus panaudotos ir virtos morkos.
- Supjaustytą kubeliais vištieną patiekite karštame sultinyje.
- Taip pat labai skanu ruošti iš virtos vištos troškinį, kur yra pridedamos įvairiausios daržovės: bulvės, morkos, žirneliai, grybai, svogūnas, česnakas ir taip toliau.
- Arba tiesiog patiekite virtą vištieną, aplietą padažu: grietinėlės padažas, grybų padažas, krapų padažas, balto vyno, arba kt.
- Koštuve palikusias daržoves šaukštu pertrinkite į dubenėlį. Tada koštuve palikusį turinį išmeskite, o perkoštus tirščius galite panaudoti padažo gamybai. Pvz. svieste pakepinkite miltus, sumaišykite su daržovių tirščiais, pridėkite prieskonių, pilkite grietinėlės, pavirkite kol sutirštėja ir jau turite padažą vištienai aplieti.
Ingredientai
- vištos: 1 (mano svėrė 1,8 kilogramo - 4 svarus)
- lauro lapai: 1
- juodieji pipirai: 5-10
- druska: 2 arbatinių šaukštelių
- morkos: 2-3 (perpjauname pusiau)
- česnakas: 1 skiltelės (nėra būtina)
- petražolės: kuokšto ir krapų koteliai (lapelius palikite papuošimui, salotoms ar kitiems patiekalams)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių prireiks. Nuotraukoje mano višta. :)
2. Vištą labai gerai nuplaukite ir iš vidaus, ir iš išorės. Dėkite į puodą vištą, jos kaklą, skilvį, širdį (aš pati kepenėlių nededu, nes vyras nelabai mėgsta), pilkite daug vandens, - višta rivalo būti pilnai panirusi.
3. Užvirinkite, nubraukite puteles, pridėkite druskos, pipirų ir lauro lapą, sumažinkite kaitrą ir virkite maždaug 60 minučių.
4. Tuomet į puodą dėkite nuskustas morkas, perpjautą perpus svogūną, gerai nuplautus saliero kotus bei lapus, petražolių ir krapų stiebus, česnaką. Virkite sultinį dar maždaug pusvalandį.
5. Po to nukelkite puodą nuo kaitros. Išdėkite vištą ant lėkštės. Sultinį liekite per koštuvą į kitą indą. Perkoštą sultinį išpilstykite į ledo gamybos formeles, sterilius 1-2 litro talpos indelius.
6. Palikusį sultinį patiekite dubenėliuose su vištienos mėsos kubeliais, apibarstę karpytais krapais / petražolių lapeliais, su duona, skrebučiais (krutonais). ar keptais pyragėliais.
7. Žemiau pateiksiu septynis greitų sriubų receptus.
8. Burokėlių striuba: Į gilią lėkštę įdėkite sutarkuotus burokėlius (virtus arba konservuotus), apliekite karštu sultiniu, pasūdykite, pabarstykite žalumynais ir patiekite.
9. Špinatų sriuba: Kietai išvirkite vieną kiaušinį. Smulkiai supjaustykite špinatus, svogūną, kitus žalumynus (virti nereikia) ir išlukštentą kiaušinį. Viską dubenėlyje apliekite karštu sultiniu. Patiekite su grietine ir citrinos skiltele.
10. Žirnelių sriuba su makaronais: Lėkštėje susmulkinkite vakarykščius virtus makaronus, pridėkite vieną saują šaldytų ar konservuotų žirnelių / kukurūzų (virti nereikia). Viską apliekite karštu sultiniu, pabarstykite smulkintų žalumynų ir patiekite.
11. Svogūnų sriuba: Keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, pasūdykite ir pridėkite mėgstamų prieskonių. Apliekite sultiniu, užvirinkite ir pateikite pabarstę sutarkuoto sūrio, šalia džiuvesėlių.
12. Pomidorinė sriuba: Svieste iki geltonumo pakepinkite du valgomuosius šaukštus miltų, pridėkite 2-3 valgomuosius šaukštus pomidorų pastos, labai gerai išmaišykite, pilkite 1-2 stiklines sultinio ir užvirinkite. Patiekite su skrebučiais ar džiuvesėliais, apibarstę parmezano sūrio tarkučiais, žalumynais - itin tinka bazilikas ar šalavijas, truputėlis grietinėlės.
13. Alla kiniška sriuba: Į lėkštę dėkite vieną saują palikusių vakar dienos virtų ryžių, 2 arbatinius šaukštelius itin smulkiai pjaustyto žalio svogūniuko / poro / laiškinio česnako, pilkite 1-2 valgomuosius šaukštus sojos padažo (virti nereikia). Viską apliekite 1-2 stiklinėmis karšto sultinio.
14. Bulvių sriuba: Reikia turėti vakarykščių virtų arba keptų bulvių, arba bulvių košės/purée. Keptuvėje pakepinkite vieną saują susmulkintų lašinukų / kumpio / dešros. Pridėkite nedidelį kiekį palikusių bulvių, viską suminkykite šakute, pilkite sultinio (galite dar pilti pieno arba grietinėlės) ir maišydami užvirinkite. Tirštumas priklauso nuo bulvių bei sultinio kiekių santykio, aš pati asmeniškai labiau mėgstu tirščiau. Patiekiame apibarstę litin smulkiai pjaustytu svogūnu.
15. Patarimai:
- Jeigu vištą naudojate troškiniams, ją ištraukite po 1 valandos virimo, bet po 1,5 - 2 valandos virimo višta bus labiau suvirusi, o sultinys skanesnis.
- Svogūnas, perpjautas perpus statmenai rievėms, virdamas nesubyrės, o po to bus lengviau jį pašalinti iš pagaminto sultinio.
- Mano viena draugė žydaitė mane išmokė įdėti į sultinį 1-2 švarius rudus svogūno lukštus. Toks sultinys gausis labai gražios geltonos spalvos, ir jokių dirbtinių dažiklių nereiks, o skonis dar geresnis.
- Kol sultinys dar karštas, aš atskiriu riebalus naudodama separatorių. Atvėsus sultiniui šaldytuve per visą naktį, kitą dieną šaukštu nubraukiu bei išmetu lauk visus viršuje sustingusius riebalus. Dar vaikystėje močiutė man visada liepdavo valgyti riebalų ratilus, plūdūriuojančius sriubos paviršiuje, tai aš pamenu kartais net verkdavau, arba močiutei nematant, riebalus šaukštu perliedavau į jos lėkštę. Sveikas organizmas natūraliai priešinasi jam visiškai nereikalingiems ingredientams, - tai mano patikrinta nuomonė.
- Iš virtos vištienos galite pasigaminti įdarą pyragėliams, čia kartu bus panaudotos ir virtos morkos.
- Supjaustytą kubeliais vištieną patiekite karštame sultinyje.
- Taip pat labai skanu ruošti iš virtos vištos troškinį, kur yra pridedamos įvairiausios daržovės: bulvės, morkos, žirneliai, grybai, svogūnas, česnakas ir taip toliau.
- Arba tiesiog patiekite virtą vištieną, aplietą padažu: grietinėlės padažas, grybų padažas, krapų padažas, balto vyno, arba kt.
- Koštuve palikusias daržoves šaukštu pertrinkite į dubenėlį. Tada koštuve palikusį turinį išmeskite, o perkoštus tirščius galite panaudoti padažo gamybai. Pvz. svieste pakepinkite miltus, sumaišykite su daržovių tirščiais, pridėkite prieskonių, pilkite grietinėlės, pavirkite kol sutirštėja ir jau turite padažą vištienai aplieti.
Raktažodžiai:
vistiena, lauro lapai, vistienos buljonas, sultinys, druska, pipirai, morkos, cesnakas, petrazoles, krapai, buljonas
Kepta višta kamado kepsninėje
Kaip pašalinti iš vištienos hormonus ir antibiotikus
Geriau nei restoranuose: višta apelsinuose.
Spagečiai Su Vištiena
KALĖDOMIS KVEPIANTI VIŠTA
Kepta višta „Citrina“
Antiena su marinuotais agurkais
Lietuviški troškinti rauginti kopūstai su morkomis ir grybais
Troškinta vištiena (vištienos "tušonkė")
Kaimiška žuvienė su ryžiais
Dilgėlių sriuba
Kiaulienos odelių ir vištienos vyniotinis
Ramenas sriuba (Ramen) su jautiena ir kvietiniais makaronais
Bazilikais pagardintas aliejus
Aštrūs vištienos sparneliai, kepti kamado
Vištienos galantinas. Įdaryta višta.
PUPELIŲ SRIUBA SU KEPTA ŠONINE
Vištienos kepenėlių kukulių sriuba
Grybų sriuba su sorų kruopomis
TRINTA PIEVAGRYBIŲ SRIUBA PAGAL JELENĄ
Avgolemono sriubyte
KK+ marinatas vištienai su actu
Prancūziška sūrio ir vištienos sriuba
Tiršta kokosų sriuba su daržovėmis ir mėsa