žąsis su karamelizuotomis morkomis

Kategorija: Vištiena ir paukštiena


žąsis su karamelizuotomis morkomis

Paskelbė:
26 Spalio 2023
  • Ingredientai

  • žąsys: 1 (~4 kilogramų)
  • kmynai: 2 šaukštų
  • česnakas: 5 skiltelių
  • druska
  • pipirai
  • extra virgin alyvuogių aliejus
  • morkos: 2
  • svogūnai: 2
  • česnakas: 2 skiltelių
  • šviežias čiobrelis: 3 šakelių
  • miltai: 1 šaukšto
  • baltasis vynas: 100 mililitrų
  • sultinys: 250 mililitrų
  • morkos: 5 (didelės)
  • šviežias čiobrelis: 6 šakelių
  • sviestas: 100 gramų
  • bulvės: 15 (vid. dydžio)
  • šviežias čiobrelis: 3 šakelių
  • rozmarinas: 1 šakelės
  • česnakas: 3 skiltelių
  • miltai: 3 šaukštų
  • briuseliniai kopūstai: 500 gramų
  • česnakas: 1 skiltelės
  • baltojo vyno actas: 100 mililitrų
  • spanguolės: 500 gramų
  • cukrus: 250 gramų
  • mandarinai: 6


Recepto paruošimas

1. Pirmiausia susmulkinkite česnako skilteles ir sumaišykite su kmynais, druska ir pipirais. Į gautą mišinį įpilkite pora šaukštų extra virgin alyvuogių aliejaus.

2. Tada pasiruošta mase ištrinkite žąsį ir palikite šaltai marinuotis maždaug 24-48 valandas.

3. Prieš kepdami žąsį, palaikome ją bent 2-3 valandas kambario temperatūroje.

4. Į kepimo skardą sudedame morkas, svogūnus, česnaką bei čiobrelį ir ant jų padedame žąsį, krūtinėle į viršų.

5. Kepame maždaug 3-4 valandas iki 140 laipsnių tempeatūros įkaitintoje orkaitėje.

6. Po poros valandų kepimo apverčiame žąsį. Paskutinį pusvalandį orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių temperatūros, įjungiame vėjelio režimą ir apskrudiname, taip pat žąsį apverčiame, kad apskrudintumėte iš abiejų pusių.

7. Prieš žąsies apskrudinimą: Išimame iš orkaitės ir ją užleidžiame bulvėms. Iš kepimo skardos žąsį perkeliame į kitą indą ir uždengiame folija.

8. Iš kepimo skardos nupilame riebalus ir juos atšaldę laikome šaldytuve kol prireiks. Likusias daržoves skardoje kartu su visais prikepimais (jei yra kokių degėsių juos išmetame) užpilame vynu ir su medine mentele pagramdome dugną ir viską išpilame į puodą, įdedame šaukštą miltų ir gerai išmaišome.

9. Su bulvių grūstuvu viską sutriname, įpilame sultinio ir paverdame maždaug 5 minutes. Nukošiame. Šį mėsos padažą svarbiausia patiekti karštą.

10. Nuluptas bulves perpjauname išilgai ir užpylę verdančiu vandeniu paverdame maždaug 5 minutes nuo tos akimirkos kai užverda jau su bulvėmis. Kol bulvės verda nupilame nuo žąsies išsilydžiusius riebalus.

11. Dalį jų įpilame į kepimo skardą (kad padengtų visą skardą, bet turi būti nedaug, kad bulves neplaukiotų), kurioje kepsime bulves ir įkaitiname. Apvirtos bulvės privalo pastovėti maždaug 10-15 minučių, kad pravėstų, paskui užbarstome miltų, druskos ir pipirų ir su šaukštu išmaišome.

12. Į įkaitintus žąsies riebalus įdedame rozmarino ir čiobrelio šakeles, neluptas česnako skilteles bei bulvių puseles. Kepame maždaug 45-60 minučių 220 laipsnių temperatūros orkaitėje (20 minučių) ir likusį laiką - 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, režimas su vėjeliu. Nepamirštame bulvių apversti ir patikriname praėjus 45 minutėms - jei bulvės apskrudusios ir traškios - bulvės jau yra paruoštos.

13. Tada į didelę keptuvę įdedame sviestą, čiobrelius, morkas ir porą šaukštų žąsies taukų. Troškiname uždengę dangtį maždaug 40 minučių. Morkas kepame vienu sluoksniu. Pagardiname druska bei pipirais.

14. Į įkaitintą extra virgin aliejų įmeskite vieną česnako skiltelę, šiek tiek pakaitinkite ir sudėkite briuselio kopūstus. Apskrudinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies maždaug 10 minučių, pilkite baltą vyną, druskos ir uždengę dangtį patroškinkite dar maždaug 5 minutes.

15. Spanguoles pilkite į puodą, nutarkuokite visų mandarinų žieveles, išspauskite sultis, supilkite cukrų ir virkite. Kai jau užverda, pavirkite maždaug 5 minutes ir išjunkite. Padažas paruoštas.

16. Patiekti keptą žąsį ir puotaukite!

Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: