Šventinis su prieskoniais keptas kalakutas
Kategorija: Kalakutiena
INGREDIENTAI
- Kalakutiena 1 vnt. 4,5-5 kg svorio
- Druska 4 arbat. š. stambesnės
- Juodieji pipirai 2 arbat. š.
- Kalendros sėklos 1 arbat. š.
- Imbieras 1 arbat. š. smulkiai tarkuoto šviežio
- Sviestas 120 g
- Česnakai 3 skiltelės sutrintos
- Alyvuogių aliejus 0,5 st.
- Vynas 500 ml baltojo
- Vištienos sultinys 500 ml
KAIP GAMINTI
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
2. Prieskonius pagrūskite grūstuvėje, kad kalendrų sėklos būtų stambiai sutraiškytos. Perdėkite į dubenėlį ir ten pat sudėkite druską, imbierą, česnaką ir sviestą. Labai gerai išmaišykite iki sviestinės košelės, kurioje gerai pasiskirstę visi priedai.
3. Paruoškite kalakutą – apšluostykite, kad nebūtų labai drėgnas (jei naudojate kokį nors įdarą – prikimškite). Šiek tiek atkelkite odelę nugaros, krūtinėlės pusėje, drąsiai imkite po truputį gautos sviestinės košės į ranką ir trinkite ja mėsą po odele, kur tik pavyksta ją atskirti nuo mėsos (tačiau stenkitės jos nepažeisti) – taip turite sunaudoti visą košelę.
4. Suriškite paukščio kojas, o tada visą jį dar gerai įtrinkite alyvuogių aliejumi, sumaišytu su druska bei pipirais.
5. Dėkite paukštį į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, supilkite vištienos sultinį, vyną ir dėkite į orkaitę.
6. Kai praeis 30 kepimo minučių, sumažinkite karštį iki 160 °C temperatūros ir kepkite dar 3 valandas. Per visą kepimo laiką kas pusvalandį pradarykite orkaitę ir aptepkite visą paukštį apačioje susikaupusiu skysčiu. Ar kalakutas iškepęs, lengviausiai patikrinsite įsmeigę termometrą į storiausią krūtinėlės vietą – temperatūra turi būti 83–85 °C. Išimkite paukštį iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite ramiai pastovėti apie pusvalandį.
7. Perdėkite kalakutą į indą, kuriame tieksite, o susidariusias sultis perpilkite į nedidelį prikaistuvį ir pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Perpilkite į padažinę. Tiekite padažą su paukštiena, tačiau skanu, kai ją lydi dar ir uogų padažas.
2. Prieskonius pagrūskite grūstuvėje, kad kalendrų sėklos būtų stambiai sutraiškytos. Perdėkite į dubenėlį ir ten pat sudėkite druską, imbierą, česnaką ir sviestą. Labai gerai išmaišykite iki sviestinės košelės, kurioje gerai pasiskirstę visi priedai.
3. Paruoškite kalakutą – apšluostykite, kad nebūtų labai drėgnas (jei naudojate kokį nors įdarą – prikimškite). Šiek tiek atkelkite odelę nugaros, krūtinėlės pusėje, drąsiai imkite po truputį gautos sviestinės košės į ranką ir trinkite ja mėsą po odele, kur tik pavyksta ją atskirti nuo mėsos (tačiau stenkitės jos nepažeisti) – taip turite sunaudoti visą košelę.
4. Suriškite paukščio kojas, o tada visą jį dar gerai įtrinkite alyvuogių aliejumi, sumaišytu su druska bei pipirais.
5. Dėkite paukštį į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, supilkite vištienos sultinį, vyną ir dėkite į orkaitę.
6. Kai praeis 30 kepimo minučių, sumažinkite karštį iki 160 °C temperatūros ir kepkite dar 3 valandas. Per visą kepimo laiką kas pusvalandį pradarykite orkaitę ir aptepkite visą paukštį apačioje susikaupusiu skysčiu. Ar kalakutas iškepęs, lengviausiai patikrinsite įsmeigę termometrą į storiausią krūtinėlės vietą – temperatūra turi būti 83–85 °C. Išimkite paukštį iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite ramiai pastovėti apie pusvalandį.
7. Perdėkite kalakutą į indą, kuriame tieksite, o susidariusias sultis perpilkite į nedidelį prikaistuvį ir pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Perpilkite į padažinę. Tiekite padažą su paukštiena, tačiau skanu, kai ją lydi dar ir uogų padažas.
Keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis
Kokias košes valgyti, jei norite sumažinti cholesterolio kiekį ir kūno apimtis
D.U.K - Naudingi maisto ruošimo patarimai privalo žinoti kiekvienas
Kiaušinius dažome natūraliai
Tobulai marinuoti agurkai vos per pusvalandį
Šventėms – tortas „Snickers“
Vištienos - voveraičių šventinis troškinys
Tyrė, kokių vištų kiaušiniai naudingiausi: išvados nustebins
GUDRYBĖS, KAD BULVIŲ KOŠĖ BŪTŲ PASAKIŠKAI SKANI
Tikras lietuviškas Kūčių stalas. Koks jis?
PATARIMAI: Ko negalima plauti indaplovėje?
9 dalykai, kurių jokiu būdu negalima šildyti mikrobangų krosnelėje
Patarimai, kaip iškepti skaniausius šašlykus: trys originalūs receptai
Nepakartojamo skonio tortas „Napoleonas“
Kopūstų blyneliai
Kiaulienos nugarinės kepsnys su paprikomis
Jautienos salotos su marinuotų agurkų padažu
Purus cukinijų ir ryžių apkepas
Naudingi patarimai apie daržoves
Šašlykai greituoju būdu..
Pikantiški 6 šašlykų receptai
Vegetariška Korma
SŪRIO KREPŠELIAI SU TUNU
Be galo gražūs margučiai "Žėručiai"