Šventinis su prieskoniais keptas kalakutas

Kategorija: Kalakutiena


Šventinis su prieskoniais keptas kalakutas

Paskelbė:
18 Gruodžio 2019

INGREDIENTAI

  • Kalakutiena    1 vnt.    4,5-5 kg svorio
  • Druska    4 arbat. š.    stambesnės
  • Juodieji pipirai    2 arbat. š.
  • Kalendros sėklos    1 arbat. š.
  • Imbieras    1 arbat. š.    smulkiai tarkuoto šviežio
  • Sviestas    120 g
  • Česnakai    3 skiltelės    sutrintos
  • Alyvuogių aliejus    0,5 st.
  • Vynas    500 ml    baltojo
  • Vištienos sultinys    500 ml

KAIP GAMINTI

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
2. Prieskonius pagrūskite grūstuvėje, kad kalendrų sėklos būtų stambiai sutraiškytos. Perdėkite į dubenėlį ir ten pat sudėkite druską, imbierą, česnaką ir sviestą. Labai gerai išmaišykite iki sviestinės košelės, kurioje gerai pasiskirstę visi priedai.
3. Paruoškite kalakutą – apšluostykite, kad nebūtų labai drėgnas (jei naudojate kokį nors įdarą – prikimškite). Šiek tiek atkelkite odelę nugaros, krūtinėlės pusėje, drąsiai imkite po truputį gautos sviestinės košės į ranką ir trinkite ja mėsą po odele, kur tik pavyksta ją atskirti nuo mėsos (tačiau stenkitės jos nepažeisti) – taip turite sunaudoti visą košelę.
4. Suriškite paukščio kojas, o tada visą jį dar gerai įtrinkite alyvuogių aliejumi, sumaišytu su druska bei pipirais.
5. Dėkite paukštį į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, supilkite vištienos sultinį, vyną ir dėkite į orkaitę.
 6. Kai praeis 30 kepimo minučių, sumažinkite karštį iki 160 °C temperatūros ir kepkite dar 3 valandas. Per visą kepimo laiką kas pusvalandį pradarykite orkaitę ir aptepkite visą paukštį apačioje susikaupusiu skysčiu. Ar kalakutas iškepęs, lengviausiai patikrinsite įsmeigę termometrą į storiausią krūtinėlės vietą – temperatūra turi būti 83–85 °C. Išimkite paukštį iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite ramiai pastovėti apie pusvalandį.
7. Perdėkite kalakutą į indą, kuriame tieksite, o susidariusias sultis perpilkite į nedidelį prikaistuvį ir pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Perpilkite į padažinę. Tiekite padažą su paukštiena, tačiau skanu, kai ją lydi dar ir uogų padažas. 
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: