Keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis
Kategorija: Kalakutiena
Kalakutą rekomenduojama rinktis pagal tai, kiek valgytojų sės prie stalo. Visada geriau rinktis didesnį, nes iš kepto kalakuto likučių vėliau galima pagaminti puikių užkandžių.
INGREDIENTAI
Apelsinai 4 vnt. 1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 3 kepsniui
Citrinos 2 vnt. 1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 kepsniui
Česnakai 1,3 vnt. 3 susmulkintos skiltelės sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 galvutė kepsniui
Šalavijai 1 sauja perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui
Rozmarinai 6 vnt. perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui
Čiobreliai 1 sauja perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui
Druska 2,5 valg. š. 2 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 0,5 kepsniui
Juodieji pipirai 1 valg. š. sviestui su citrusais ir žolelėmis ir dar šiek tiek kepsniui
Sviestas 200 g kambario temperatūros nesūdyto; sviestui su citrusais ir žolelėmis
Kalakutiena 5 kg visas kalakutas; kepsniui
Obuoliai 9 vnt. rūgštesni; kepsniui
Spanguolės 100 g šaldytų; kepsniui
KAIP GAMINTI
1. Ruošdami sviestą sudėkite visas jam skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu atidėkite į šalį.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, nepamirškite ir vidaus. Nusausinkite ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintu 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.
3. Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.
4. Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.
5. Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tada sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.
6. Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.
Pastaba: Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Užpilkite atvėsintu marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas ir laikykite 12-24 val. šaldytuve.
Šventinis su prieskoniais keptas kalakutas
Kiaušinius dažome natūraliai
Tikras lietuviškas Kūčių stalas. Koks jis?
D.U.K - Naudingi maisto ruošimo patarimai privalo žinoti kiekvienas
Aštrūs kalakutienos taco
tortilija su kalakutiena ir troškintais kopūstais
NAMINIAI MACARONS
Šventėms – tortas „Snickers“
Žolelių ir gėlių raštais natūraliai marginti kiaušiniai
Sultinga tešloje kepta kalakuto krūtinėlė
Klasikinis medaus tortas
Šašlykų receptas su „Vytautu“
Išsamus agurkų tręšimo gidas: gausus derlius jus nustebins
Kokias košes valgyti, jei norite sumažinti cholesterolio kiekį ir kūno apimtis
PATARIMAI: Ko negalima plauti indaplovėje?
Ko daugiau žuvys teikia – naudos ar žalos, atsako mokslininkai
Vištienos kepsnys su sūriu „Žalgiris“, vyšniniais pomidorais ir baziliku
Traškus prancūziškas pyragas su šoninės ir daržovių įdaru
Keptos bulvės ispaniškai (Patatas Bravas)
Lipnūs vištienos sparneliai su barbekiu padažu
Tyrė, kokių vištų kiaušiniai naudingiausi: išvados nustebins
Tobulai marinuoti agurkai vos per pusvalandį
Šašlykai greituoju būdu..