Lėtai keptas avienos kumpis su mėtų padažu
Kategorija: Aviena
Ingredientai
- ėriuko kumpiai su kaulu: 1 (manasis svėrė kiek daugiau nei 2 kilogramus)
- šviežios mėtos: 1 ryšulėlio (šiek tiek lapelių pasilikite padažui)
- alyvuogių aliejus: ketvirtadalio puodelio
- česnakas: 3 skiltelių
- citrinos: 1 (tiek sulčių, tiek nutarkuotos žievelės)
- druska: 1 arbatinio šaukštelio
- pipirai: pagal skonį
- sausas baltas vynas: 1 puodelio
- vištienos sultinys: 1,5 stiklinės (galite naudoti sultinio kubelius)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia ėriuko kumpį nuplaukite ir nusausinkite.
2. Tada į indą sudėkite smulkintas mėtas, česnaką, supilkite aliejų, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę, pagardinkite druska bei pipirais - viską gerai išmaišykite ir tokiu pasiruoštu marinatu gerai įtrinkite mėsą.
3. Kumpį uždenkite maistine plėvele ir palikite pasimarinuoti bent 4 valandas (idealiausia - per visą naktį).
4. Prieš kepdami, kumpį įdėkite į kepimo maišą ir kepkite skardoje su šiek tiek vandens (~1 stikline) bent jau 2 valandas 170-180 laipsnių temperatūroje.
5. Prieš baigiant kepti, nuimkite kepimo maišą ir leiskite kepsniui dar kelias minutes šiek tiek apskrusti.
6. Išėmus kumpį iš orkaitės, dėkite jį į serviravimo lėkštę ir palaikykite uždengtą folija maždaug 15 minučių.
7. Per tą laiką pasigaminkite mėtų padažą. Iš skardos, kurioje kepė mėsa nupilkite riebalus į gilią keptuvę, supilkite vištienos sultinį ir vyną. Pagardinkite druska bei pipirais. Padažą pavirinkite maždaug 10-15 minučių, kol nugaruos alkoholis.
8. Jeigu norisi, kad padažas būtų tirštesnis - į puodelį įdedame vieną šaukštą miltų, užpilame šiek tiek vandens ir išmaišome. Šį mišinį supilame į padažą ir nuolatos maišydami užkaitiname, kol jis ims tirštėti. Prieš bebaigiant gaminti padažą, pagardiname jį smulkiai kapotais mėtų lapeliais.