Lenkiškas bigosas - kopūstų troškinys su mėsa
Kategorija: Mėsos patiekalai
Taigi bigosas... Panaršius internete bigoso receptų galima rasti tiek daug, kiek yra Lenkijoje virtuvės šeimininkių. Bet procesas yra maždaug toks...
Bendros instrukcijos:
Tikras lenkiškas bigosas yra verdamas net kelias dienas, nes privalu, kad jis turėtų laiko atsipūsti ir kad skoniai gerai susimaišytų tarpusavyje. Itin gerai, kai yra galimybė jį užšaldyti tarp troškinimo etapų. Žiemą tiesiog užteks pastatyti visą puodą balkone. Troškinamą bigosą privalu kuo dažniau maišyti, nes itin lengvai gali prisvilti. Lenkai verda didžiulius bigoso puodus - maždaug 12-20 litrinius, o paskui fasuoja bei užšaldo.
Mėsa:
Čia egzistuoja tik viena pagrindinė taisyklė - kuo daugiau yra naudojama rūšių, tuo yra geriau. Lenkijoje bigosas dažniausiai gaminamas po švenčių, kai lieka daug įvairiausių mėsos gaminių ir juos galima sunaudoti. Privalu naudoti kažką rūkyto - tarkim šoninė, šonkauliukai ir taip toliau.
Kopūstai:
Švieži bei rauginti. Proporcijos pagal kiekvieno skonį. Įprastai yra imama maždaug pusę tų bei pusę kitų.
1. Pirma diena: Raugintus kopūstus su lauro lapais bei kvapniaisiais pipirais verdame mažame vandens kiekyje viename puode, o šviežius kopūstus verdame kitame puode su rūkyta šoninę arba šonkauliukais.
2. Per tą laiką, kol kopūstai verda, galite apsikepinti žalią mėsą (tą mažiau švelnią mėsą, kurią ilgiau reikia troškinti), jeigu naudosite.
3. Mėsą įmeskite į raugintus kopūstus kartu su taukais iš keptuvės. Jeigu nebuvo žalios, tai įmeskite pjaustytus mėsos gaminius.
4. Iš šviežių kopūstų išimame mėsą, supjaustome ir įmetame į bendrą puodą. Šviežius kopūstus irgi įmeskite į raugintus.
5. Įmetame maždaug vieną šaukštą nemaltu kmynų. Patroškiname dar maždaug 15 minučių ir išjungiame.
6. Pirmai dienai užtenka. Puodą padėkite į balkoną, jeigu balkone nėra vasaros.
7. Antra diena: Užviriname darnebigosą. Įdedame stambiai pjaustytą švelnesnę mėsą (pvz. paukštieną), pjaustytus grybus su grybų sultiniu. Patroškiname ir dar kartą į balkoną.
8. Trečia diena: Užviriname darnebigosą ir įdedame pjaustytas slyvas.
9. Svogūnus ganėtinai smulkiai supjaustome, lengvai apkepiname taukuose ir įmetame į puodą.
10. Jeigu turite dešros, tai ją supjaustykite griežinėliais ir irgi įmeskite į puodą.
11. Dabar atėjo laikas druskai, pipirams bei cukrui. Skonis privalo būti lengvai pikantiškas. Taigi tai jau beveik viskas. Lieka tik įpilti vyno ir patroškinti dar maždaug 40-50 minučių ir skanauti!
Bendros instrukcijos:
Tikras lenkiškas bigosas yra verdamas net kelias dienas, nes privalu, kad jis turėtų laiko atsipūsti ir kad skoniai gerai susimaišytų tarpusavyje. Itin gerai, kai yra galimybė jį užšaldyti tarp troškinimo etapų. Žiemą tiesiog užteks pastatyti visą puodą balkone. Troškinamą bigosą privalu kuo dažniau maišyti, nes itin lengvai gali prisvilti. Lenkai verda didžiulius bigoso puodus - maždaug 12-20 litrinius, o paskui fasuoja bei užšaldo.
Mėsa:
Čia egzistuoja tik viena pagrindinė taisyklė - kuo daugiau yra naudojama rūšių, tuo yra geriau. Lenkijoje bigosas dažniausiai gaminamas po švenčių, kai lieka daug įvairiausių mėsos gaminių ir juos galima sunaudoti. Privalu naudoti kažką rūkyto - tarkim šoninė, šonkauliukai ir taip toliau.
Kopūstai:
Švieži bei rauginti. Proporcijos pagal kiekvieno skonį. Įprastai yra imama maždaug pusę tų bei pusę kitų.
Ingredientai
- kopūstai: 1,5 kilogramo (kartu švieži ir rauginti)
- mėsa: 1 kilogramo
- džiovinti grybai: 50 gramų (išverdame, bet sultinio neišpilame)
- svogūnai: 2 dideli
- džiovintos slyvos be kauliukų: ~20 (geriausia tokios parūkytos ir kvepiančios dūmais)
- raudonas sausas vynas: nuo pusės iki dviejų trečdalių stiklinės
- kvapnieji pipirai: 4-5 žirnelių
- lauro lapai: 1-2
- nemalti kmynai
- druska
- pipirai
- cukrus (galima pakeisti razinomis)
Recepto paruošimas
1. Pirma diena: Raugintus kopūstus su lauro lapais bei kvapniaisiais pipirais verdame mažame vandens kiekyje viename puode, o šviežius kopūstus verdame kitame puode su rūkyta šoninę arba šonkauliukais.
2. Per tą laiką, kol kopūstai verda, galite apsikepinti žalią mėsą (tą mažiau švelnią mėsą, kurią ilgiau reikia troškinti), jeigu naudosite.
3. Mėsą įmeskite į raugintus kopūstus kartu su taukais iš keptuvės. Jeigu nebuvo žalios, tai įmeskite pjaustytus mėsos gaminius.
4. Iš šviežių kopūstų išimame mėsą, supjaustome ir įmetame į bendrą puodą. Šviežius kopūstus irgi įmeskite į raugintus.
5. Įmetame maždaug vieną šaukštą nemaltu kmynų. Patroškiname dar maždaug 15 minučių ir išjungiame.
6. Pirmai dienai užtenka. Puodą padėkite į balkoną, jeigu balkone nėra vasaros.
7. Antra diena: Užviriname darnebigosą. Įdedame stambiai pjaustytą švelnesnę mėsą (pvz. paukštieną), pjaustytus grybus su grybų sultiniu. Patroškiname ir dar kartą į balkoną.
8. Trečia diena: Užviriname darnebigosą ir įdedame pjaustytas slyvas.
9. Svogūnus ganėtinai smulkiai supjaustome, lengvai apkepiname taukuose ir įmetame į puodą.
10. Jeigu turite dešros, tai ją supjaustykite griežinėliais ir irgi įmeskite į puodą.
11. Dabar atėjo laikas druskai, pipirams bei cukrui. Skonis privalo būti lengvai pikantiškas. Taigi tai jau beveik viskas. Lieka tik įpilti vyno ir patroškinti dar maždaug 40-50 minučių ir skanauti!
Raktažodžiai:
kopustai, mesa, grybai, dziovinti grybai, svogunai, slyvos, vynas, pipirai, troskinys, kopustu troskinys, kmynai, druska, sausas vynas, bigosas
Kopūstų troškinys su mėsa
Jautienos troškinys su raugintais agurkais
Mažos skanių ir sultingų pomidorų auginimo paslaptys
Raugintų kopūstų sriuba
Šašlykai greituoju būdu..
Vegetariški balandėliai be mėsos
Lęšių virimas arba kiek laiko reikia virti lęšius?
Kaip sterilizuoti stiklainius?
Troškinti rauginti kopūstai su rūkytais šonkauliukais
Beatos raugintų kopūstų sriuba
Plikytos tešlos tortas Karpatka su plikytu kremu
ISPANIŠKA ČESNAKINĖ SRIUBA
Troškinta aviena su kopūstais
Agurkų tręšimas atvirame grunte: liaudiškos agronomų priemonės
Patarimas, kaip tinkamai užšaldyti produktus: svarbu žinoti vieną taisyklę.
Mielinis maltos mėsos ir kopūstų pyragas
Lenkiškos silkių ir bulvių salotos
Makaronai su šonine ir pievagrybiais
Kaip mielėmis tręšti pomidorus ir agurkus – rezultatai jus priblokš
Pavyko tobulai: varškės ir virtų bulvių apkepas
Troškinti kopūstai su mėsa
Patys skaniausi orkaitėje kepti karšti sumuštiniai su tunu
Greitas ir labai skanus ryžių ir vištienos plovas
Tikras plovas ant laužo su aviena (arba jautiena ar kiauliena)