Lietuviški troškinti rauginti kopūstai su morkomis ir grybais
Kategorija: Grybų patiekalai / Daržovių patiekalai
Niekur kitur nebuvau valgiusi skanesnių troškintų kopūstų, nei pas savo tetą Haliną. Jūsų teisimui pateikiu šimtmečio senumo, o gal net senesnį, lietuvišką troškintų kopūstų receptą. Teta visada tokius troškintus kopūstus patiekia šalia keptos antienos, grobelių (kiaulienos šonkauliukų) arba kiaulienos kepsniukų. Mano pačios manymu, tokie kopūstai taip pat labai tinka ir prie avienos, o vegetarams - su virtomis bulvėmis. Matavimai yra plius minus apytiksliai, nes teta viską daro iš akies ir man neleido nieko tiksliai išmatuoti.
1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.
2. Tada keptuvėje virš vidutinės kaitros, nedideliame aliejaus kiekyje, apkepinkite svogūnus, maždaug 3 minutes.
3. Tuomet pridėkite morkas, grybus, šiek tiek pasūdykite, pilkite dar šlakelį aliejaus. Viską apkepinkite, vis pamaišydami mentele,- dar maždaug 5 minutes.
4. Po to sudėkite šviežius kopūstus, česnaką ir pipirus. Toliau kepkite maždaug 10 minučių, vis pavartydami mentele.
5. Kai jau kepami švieži kopūstai suminkštėja, sudėkite raugintus kopūstus. Kopūstų raugo neišpilkite - jo prireiks vėliau. Troškinkite po uždengtu dangčiu dar maždaug 5-10 minučių. Kopūstai rivalo troškintis savo garuose, jei skysčio neužtenka, pilkite sultinio arba vandens.
6. Maždaug po 25-30 minučių kepimo įvyksta svarbiausias momentas - ragavimas. Rauginti kopūstai itin skiriasi savo skoniu, tad šis kopūstų troškinys niekada nesigaus toks pat, koks buvo prieš tai. Jei troškinys per rūgštus - pridėkite cukraus, jei nesūrus - pasūdykite, jei trūksta rūgšties - pilkite kopūstų raugo. Paragavus privalo būti neaišku, ko jaučiasi daugiau: sūrumo, saldumo ar rūgšties.
7. Kai pasiekiamas reikiamas kopūstų troškinio skonis, sudėkite petražoles ir viską gerai išmaišykite. Dar patroškinkite maždaug 1-2 minutes. Patiekite ir skanaukite!
Ingredientai
- rauginti kopūstai: 400 gramų
- smulkiais šiaudeliais pjaustyti švieži kopūstai: 500 gramų (~0,5 gūžės)
- morkos: 2 (tarkuotos burokine tarka)
- svogūnai: 1 didelio (smulkiai pjaustyto; labiausiai tiks saldus, neaštraus skonio svogūnas)
- smulkiai pjaustytos voveraitės arba balti pievagrybiai: 150 gramų (aš gamindama naudoju šitakius)
- česnakas: 2 skiltelių
- smulkiai pjaustytos petražolės: 3 valgomųjų šaukštų (nėra būtina)
- druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
- malti juodieji pipirai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
- cukrus: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio (nėra būtina)
- sultinys: ~50-100 mililitrų (tinka vištienos, jautienos arba vegetariškas; galite keisti vandeniu)
- alyvuogių aliejus: 100 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.
2. Tada keptuvėje virš vidutinės kaitros, nedideliame aliejaus kiekyje, apkepinkite svogūnus, maždaug 3 minutes.
3. Tuomet pridėkite morkas, grybus, šiek tiek pasūdykite, pilkite dar šlakelį aliejaus. Viską apkepinkite, vis pamaišydami mentele,- dar maždaug 5 minutes.
4. Po to sudėkite šviežius kopūstus, česnaką ir pipirus. Toliau kepkite maždaug 10 minučių, vis pavartydami mentele.
5. Kai jau kepami švieži kopūstai suminkštėja, sudėkite raugintus kopūstus. Kopūstų raugo neišpilkite - jo prireiks vėliau. Troškinkite po uždengtu dangčiu dar maždaug 5-10 minučių. Kopūstai rivalo troškintis savo garuose, jei skysčio neužtenka, pilkite sultinio arba vandens.
6. Maždaug po 25-30 minučių kepimo įvyksta svarbiausias momentas - ragavimas. Rauginti kopūstai itin skiriasi savo skoniu, tad šis kopūstų troškinys niekada nesigaus toks pat, koks buvo prieš tai. Jei troškinys per rūgštus - pridėkite cukraus, jei nesūrus - pasūdykite, jei trūksta rūgšties - pilkite kopūstų raugo. Paragavus privalo būti neaišku, ko jaučiasi daugiau: sūrumo, saldumo ar rūgšties.
7. Kai pasiekiamas reikiamas kopūstų troškinio skonis, sudėkite petražoles ir viską gerai išmaišykite. Dar patroškinkite maždaug 1-2 minutes. Patiekite ir skanaukite!
Raktažodžiai:
kopustai, morkos, svogunai, troskinti kopustai, rauginti kopustai, pievagrybiai, petrazoles, cesnakas, druska, pipirai, sultinys, cukrus
TROŠKINTI RAUGINTI KOPŪSTAI SU DŽIOVINTAIS GRYBAIS
Troškinti kopūstai su mėsa
Troškinti briuselio kopūstai su paprikomis, grietinėle ir sūriu
Troškinti kopūstai su dešrelėmis
Troškinti rauginti kopūstai su rūkytais šonkauliukais
Beatos raugintų kopūstų sriuba
Bulviniai kokorai su troškintais raugintais kopūstais, morkomis ir rūkyta šonine
Raugintų kopūstų sriuba
Garnyras prie keptų šonkauliukų
Virti briuselio kopūstai, patiekti su daržovėmis
Greitai marinuoti kopustai
RAUGINTŲ KOPŪSTŲ IR SILKĖS UŽKANDIS
Troškinti švieži kopūstai su dešrelėmis
Karamelizuoti Briuselio kopūstai
Marinuoti kopūstai kaukazietiškai su burokėliais ir česnakais
Jūros kopūstų ir morkų salotos
Raugintų kopūstų troškinys su karšto rūkymo dešrelėmis, bulvėmis ir grietine
Tinginių balandėliai puode
Raugintų kopūstų sriuba su rūkytomis dešrelėmis
Marinuoti česnakiniai kopūstai su burokėliais
BUROKĖLIŲ, MORKŲ, KOPŪSTŲ SALOTOS
Įdaryti kotletai su morkomis, svogūnais, sūriu ir kiaušiniais
Vegetariškas kopūstų troškinys is Etiopijos
Žiedinių kopūstų salotos su kiaušiniais