Morkų chalva su kondensuotu pienu, riešutais ir razinomis
Kategorija: Desertai
Šios deserto pirmą kartą paragavau po pasaulį. Ir labai užsinorėjau išmėginti. Vieną vakarą sėdėdama su draugais vienoje kavinukėje, juokais restorano šefo paklausiau kaip jis gaminama šią chalvą. Ir mano nuostabai jis ramiai papasakojo apie procesą, nieko neslėpdamas. Nereikia neigti, kad grįžusi iš kelionės, ėmiausi savo morkų chalvos gaminimo eksperimentų. Po kelių ne visai sėkmingų bandymų, praleistų virtuvėje tarkuojant ir maišant, atsirado šis, mano skoniui, fantastiškas receptas, kuriuo netrukus su jumis visais ir pasidalinsiu: gausis tikrai skani, drėgna, minkšta, kiek saldi morkų chalva su teisinga riešutų ir razinų porcija.
1. Pirmiausia susiruošiame ingredientus, kurių mums prireiks gamybai.
2. Morkas sutarkuojame smulkia tarka (jeigu jos savo virtuvėje neturite, tinka ir burokinė tarka, tik ne bulvių tarka) ir atidedame į šalį.
3. Tada suberiame razinas į mažą dubenėlį, užpilame verdančiu vandeniu ir atidedame į šalį maždaug 10-iai minučių.
4. Per tą laiką sukapojame anakardžių riešutus į nedidelius gabaliukus - vieną anakardį aš pati dalinu maždaug į 3 dalis.
5. Po to nukošiame razinas ir gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Atidedame į šalį.
6. Prikaistuvyje ant vidutinės kaitros išlydome vieną valgomąjį šaukštą sviesto ir pakepiname anakardžių riešutus, kol pradeda rusti.
7. Kiaurasamčiu išgraibome riešutus ir atidedame į šalį.
8. Tuomet į prikaistuvį įdedame dar du valgomuosius šaukštus sviesto, ištirpiname, suberiame morkas ir, vis pamaišydami, kepame maždaug 10-12 minučių, kol morkos suminkštėja, tampa gelsvos, bet išlieka standžios.
9. Per tą laiką supilame pieną, kondensuotą pieną, išmaišome ir užverdame.
10. Sumažiname kaitrą iki mažos ir vis maišydami verdame (be dangčio) maždaug 25-30 minučių, kol visai nelieka skysčio ir gauname labai tirštą morkų masę. Svarbiausia maišyti, kad morkų masė nepriliptų prie prikaistuvio dugno. Ypatingai į proceso pabaigą.
11. Kai jau morkų masė tampa sausa, suberiame riešutus, razinas, kardamoną ir įdedame likusį sviestą. Nuolatos maišydami, kepame dar maždaug 3-5 minutes.
12. Sukrečiame morkų chalvos masę į nedidelį kepimo indą arba kitą indą, išklotą su kepimo popieriumi, atidžiai išlyginame paviršių.
13. Paliekame atvėsusią chalvą per visą naktį sutvirtėti šaldytuve.
14. Kitą supjaustome kvadratiniais gabaliukais ir skanaujame!
Ingredientai
- nuskustos morkos: 500 gramų (5-6 vid. dydžio)
- sviestas: 4 valgomųjų šaukštų (arba lydytas sviestas ghee)
- saldintas sutirštintas pienas: 250 mililitrų
- pienas: 125 mililitrų
- anakardžiai: ketvirtadalio puodelio
- smulkios auksinės razinos: ketvirtadalio puodelio
- maltas kardamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia susiruošiame ingredientus, kurių mums prireiks gamybai.
2. Morkas sutarkuojame smulkia tarka (jeigu jos savo virtuvėje neturite, tinka ir burokinė tarka, tik ne bulvių tarka) ir atidedame į šalį.
3. Tada suberiame razinas į mažą dubenėlį, užpilame verdančiu vandeniu ir atidedame į šalį maždaug 10-iai minučių.
4. Per tą laiką sukapojame anakardžių riešutus į nedidelius gabaliukus - vieną anakardį aš pati dalinu maždaug į 3 dalis.
5. Po to nukošiame razinas ir gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Atidedame į šalį.
6. Prikaistuvyje ant vidutinės kaitros išlydome vieną valgomąjį šaukštą sviesto ir pakepiname anakardžių riešutus, kol pradeda rusti.
7. Kiaurasamčiu išgraibome riešutus ir atidedame į šalį.
8. Tuomet į prikaistuvį įdedame dar du valgomuosius šaukštus sviesto, ištirpiname, suberiame morkas ir, vis pamaišydami, kepame maždaug 10-12 minučių, kol morkos suminkštėja, tampa gelsvos, bet išlieka standžios.
9. Per tą laiką supilame pieną, kondensuotą pieną, išmaišome ir užverdame.
10. Sumažiname kaitrą iki mažos ir vis maišydami verdame (be dangčio) maždaug 25-30 minučių, kol visai nelieka skysčio ir gauname labai tirštą morkų masę. Svarbiausia maišyti, kad morkų masė nepriliptų prie prikaistuvio dugno. Ypatingai į proceso pabaigą.
11. Kai jau morkų masė tampa sausa, suberiame riešutus, razinas, kardamoną ir įdedame likusį sviestą. Nuolatos maišydami, kepame dar maždaug 3-5 minutes.
12. Sukrečiame morkų chalvos masę į nedidelį kepimo indą arba kitą indą, išklotą su kepimo popieriumi, atidžiai išlyginame paviršių.
13. Paliekame atvėsusią chalvą per visą naktį sutvirtėti šaldytuve.
14. Kitą supjaustome kvadratiniais gabaliukais ir skanaujame!
Silkė su džiovintais obuoliais ir razinomis
Itališkos salotos su tunu ir ryžiais
Morkų humusas, keptas orkaitėje
BUROKĖLIŲ, MORKŲ, KOPŪSTŲ SALOTOS
Jūros kopūstų ir morkų salotos
Trinta žirnių sriuba su tunu ir konservuotais pomidorais
Morkų salotos su saulėgrąžomis ir razinomis
Česnakinė morkų užtepėlė
Nekeptas sausainių ir varškės desertas su kondensuotu pienu, pistacijomis ir slyvomis
Morkų mišrainė su riešutais
ŠVELNIAI ŠILDANTI MORKŲ IR FARŠO SRIUBA
Skanūs ir traškūs vafliai su šokoladu, kondensuotu pienu ir riešutais
Naminis saldus varškės sūris su razinomis
Nekepti veganiški pyragaičiai su riešutų sviestu
Morkų sultys - nauda ir 2 receptai
Pieniška bulvių, morkų ir šviežių žalių žirnelių sriuba
Morkų ir silkės užtepėlė
Tinginys su varške ir kondensuotu pienu
Obuolių ir morkų salotos su majonezu
Morkų ir silkės užtepėlė (arba įdaras šaukšteliams ar krepšeliams)
Bulvių "kišenėlės"
Užkandinis morkų vyniotinis su vištiena
Įdaryta vištos krūtinėlė su morkų įdaru
Kopūstų ir morkų salotos