Bulvių apkepas - kugelis su šonine ir pievagrybių padažu
Kategorija: Apkepų patiekalų receptai / Bulvių patiekalų receptai
Ingredientai
- Bulvės: 3 kg
- Svogūnas: 1 didelis
- Sviestas (lydytas): 100 g
- Pienas: 200 ml
- Druska: pagal skonį
- Juodieji pipirai (malti): pagal skonį
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Ciberžolė: žiupsnelis
- Šoninės juostelės: 200 g
- Pievagrybiai: 300 g
- Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
- Česnakas: 2 skiltelės
- Grietinėlė: 200 ml
- Druska: pagal skonį
- Juodieji pipirai (malti): pagal skonį
- Ciberžolė: žiupsnelis
- Džiovintos žolelės (pvz., čiobreliai, raudonėliai): žiupsnelis
Recepto paruošimas
1. Bulvių masės paruošimas: Bulves nulupus, jas sutarkuoti smulkia tarka.
2. Svogūną nulupus, smulkiai sutarkuoti arba susmulkinti.
3. Į tarkuotas bulves ir svogūnus įmaišyti lydytą sviestą.
4. Karštą, bet nevirintą pieną supilti į bulvių masę ir gerai išmaišyti.
5. Pagardinti druska, pipirais ir ciberžole. Įmušti kiaušinius ir tolygiai išmaišyti.
6. Kugelio kepimas: Orkaitę įkaitinti iki 180°C.
7. Bulvių masę supilti į riebalais pateptą kepimo formą ir paskirstyti tolygiai.
8. Kepant apie 1 valandą, stebėti, kad viršus gražiai apskrustų.
9. Po pirmos valandos išimti kepimo formą, ant viršaus išdėlioti šoninės juosteles, ir kepti dar 10 minučių, kol šoninė taps traški.
10. Padažo ruošimas: Pievagrybius nuvalyti ir supjaustyti griežinėliais.
11. Svogūną ir česnaką nulupus, juos smulkiai supjaustyti.
12. Į įkaitintą keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ar sviesto, sudėti svogūnus ir pakepinti, kol taps permatomi.
13. Į keptuvę įdėti pievagrybius, maišyti ir kepti, kol išgaruos jų išskirtas skystis.
14. Pridėti smulkintą česnaką ir įmaišyti grietinėlę. Pagardinti druska, pipirais, ciberžole ir džiovintomis žolelėmis.
15. Padažą kaitinti ant silpnos ugnies, kol jis sutirštės.
16. Santrauka: Bulvių apkepas – kugelis su šonine ir pievagrybių padažu yra sotus ir gardus lietuviškas patiekalas, tinkantis tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms. Šis receptas išsiskiria traškia šonine ir švelniu kreminiu padažu, kuris papildo apkepo skonį. Patiekalas yra maistingas ir gali būti lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus.