Kiek laiko reikia virti grybus?
Kategorija: ---
kiek laiko reikia virti grybus? Grybai būna išvirę, kai jie puode sukrinta ant dugno ir nustoja išsiskirti putos, bet rekomenduojama ne mažiau kaip 10 min.
Prieš ruošiant, grybai pirmiausia gerai nuvalomi peiliuku. Kazlėkų ir ūmėdžių odelė nulupama, nes ji yra kartoka, be to, kazlėkų odelė turi daug gleivinių medžiagų. Paskui grybai greitai nuplaunami šaltame arba drugname vandenyje, bet nemirkomi, nes prisigėrę vandens jie netinkami nei troškinti nei kepti, be to pablogėja ir skoninės savybės.
Nuplautus grybus, jeigu jie ruošiami neapvirti, reikia gerai nuvarvinti, nors rekomenduojam daugumą grybų, prieš ruošiant įvairius patiekalus, juos apvirti. Nereikia apvirti baravykų, voveraičių, rudmėsių, pievagrybuų, skėtinės žvynabudės, gudukų, kelmučių.
Būtina apvirti karčiuosius bei sąlygiškai nuodingus grybus - bobausius, grūzdus, pūkuotes, paliepes, baltikus ir kt.
Nuodingų medžiagų turintys grybai apverdami 15 - 20 min. dideliame vandens kiekyje, kartūs - 5 - 15 min. Nuoviras nupilapas, o grybai perplaunami.
Grybams virti netinka metaliniai ir cinkuoti indai, nes gali atsirasti nuodingų medžiagų, o verdant aliuminiuose - grybai tamsėja.
Geriausia patiekalus ruošti iš vienos rūšies grybų, nes tada geriau išryškėja jų aromatas ir skonis. Grybai verdami, troškinami ar kepami tol, kol pasidaro minkšti.
Prieš ruošiant, grybai pirmiausia gerai nuvalomi peiliuku. Kazlėkų ir ūmėdžių odelė nulupama, nes ji yra kartoka, be to, kazlėkų odelė turi daug gleivinių medžiagų. Paskui grybai greitai nuplaunami šaltame arba drugname vandenyje, bet nemirkomi, nes prisigėrę vandens jie netinkami nei troškinti nei kepti, be to pablogėja ir skoninės savybės.
Nuplautus grybus, jeigu jie ruošiami neapvirti, reikia gerai nuvarvinti, nors rekomenduojam daugumą grybų, prieš ruošiant įvairius patiekalus, juos apvirti. Nereikia apvirti baravykų, voveraičių, rudmėsių, pievagrybuų, skėtinės žvynabudės, gudukų, kelmučių.
Būtina apvirti karčiuosius bei sąlygiškai nuodingus grybus - bobausius, grūzdus, pūkuotes, paliepes, baltikus ir kt.
Nuodingų medžiagų turintys grybai apverdami 15 - 20 min. dideliame vandens kiekyje, kartūs - 5 - 15 min. Nuoviras nupilapas, o grybai perplaunami.
Grybams virti netinka metaliniai ir cinkuoti indai, nes gali atsirasti nuodingų medžiagų, o verdant aliuminiuose - grybai tamsėja.
Geriausia patiekalus ruošti iš vienos rūšies grybų, nes tada geriau išryškėja jų aromatas ir skonis. Grybai verdami, troškinami ar kepami tol, kol pasidaro minkšti.
- Prieš naudojant džiovintus grybus, juos reikėtų išmirkyti (~3 val).
- Kepant šviežius grybus, patariama sūdyti jau iškeptus, nes pasūdyti ankščiau išskiria daug sulčių ir ilgiau kepa.
- Nerekomenduojama grybus kepti ant laužo, nes jie greitai pridega, o viduje lieka žali.
- Grybų patiekalus geriausia suvalgyti tą pačią dieną. Šaldytuve juos galima laikyti ne ilgiau kaip 48 valandas.
Raktažodžiai:
Grybai, Grybu virimas, kiek virti, kiek virti grybus, misko grybai, baravykai, vovieruskos, vovieraites
RECEPTAS: MARINUOTI GRYBAI
Marinuoti grybai
Marinuoti grybai žiemai
Miško gėrybės – grybai: kaip džiovinti ir kur laikyti?
Česnakiniai grybai
Marinuoti baravykai 3
Troškinti grybai su sviestu, grietine ir svogūnais
Keptuvėje kepti grybai su grietine ir bulvėmis
Marinuoti grybai
TROŠKINTI RAUGINTI KOPŪSTAI SU DŽIOVINTAIS GRYBAIS
Konservuoti grybai savo sultyse
Kepti grybai - bobausiai grietinėlės padaže
Marinuoti baravykai žiemai 2
Grybai su bulvėmis
Lietiniai su grybų įdaru
TROŠKINTI GRYBAI SU ŠONINE IR GRIETINĖLE
Balandėliai su faršu be ryžių su džiovintų baravykų padažu
Koldūnuai su grybais ir bulvių koše.
VOVERAITĖS SU BULVĖMIS
Marinuoti kelmučiai - grybai
Omletas su bulvėmis ir grybais
Keptuvėje kepti grybų maltinukai su kiaušiniais
Įdaryti Portobello grybai su bolivine balanda ir baklažanu
Ypatingo skonio silkė su baravykais