Marinuoti grybai
Kategorija: Grybų patiekalai
Labai esu pamėgusi tokį grybų marinavimo receptą. Jį man parodė mano mama. Dabar aš noriu parodyti jį Jums. :) Jeigu tiek daug grybų neturite, iš kiek gaminu aš, galite normas pamažinti dvigubai. ;)
1. Pagal šį receptą marinavimui geriausiai tiks baravykai, lepšiai, raudonikiai, kazlėkai, ruduokės, kelmučiai, voveraitės arba pievagrybiai. Reikia būtinai pasirinkti sveikus ir tvirtus grybus.
2. Grybų kotelius nupjaukite ir galite juos marinuoti kartu su kepurėlėmis arba atskirai. Kiekviena grybų rūšis turėtų būti marinuojama atskirai, tai yra nemaišome jų tarpusavyje.
3. Jeigu marinuosite, lepšes arba raudonikius prieš marinavimą nuplikykite verdančiu vandeniu, kuriame palaikykite maždaug 5-10 minučių, o paskui išplaukite šaltu vandeniu. Šitai atlikus, marinatas nepajuoduos.
4. Voveraites bei ūmėdės prieš marinavimą reiktų apvirti maždaug 25 minutes, išpilti į kiaurasamtį ir perpilti šaltu vandeniu. Paskui jas sudėti į puodą, užpilti vandeniu su actu, įberti druskos ir užvirinti dar vieną kartą.
5. Marinavimui savo namų sąlygomis kilogramui šviežių grybų reikia imti pusę stiklinės vandens, vieną šaukštas druskos (30 gramų), maždaug pusę stiklinės 8-9% acto, vienas lauro lapelis, kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, krapų, petražolių, vienas šaukštelis arba 2 cukraus (pagal savo skonį).
6. Grybus marinate virkite maždaug 10-25 minutes.
7. Grybai išvirę laikomi yra tada, kai jie pradeda leistis į dugną, o skystimas pasidaro skaidrus.
8. Grybus atvėsinkite, išdėliokite į puslitrinius arba litrinius stiklainius, užpilkite tuo pačiu atšaldytu marinatu ir uždarykite dangteliais.
9. Tam, kad apsaugoti marinuotus grybus nuo pelėjimo bei rūgimo, jų paviršių užpilkite aliejumi arba avienos riebalais (mano mamos patarimas).
10. Marinuodami grybus, į marinatą berkite daugiau arba mažiau cukraus. Tas marinavimo būdas, kai yra beriama daugiau cukraus, liaudyje yra vadinamas saldžiuoju.
11. Jei savo grybų neketinate pervirti, nuvalytus sudedame į puodą, užpilame vandeniu, pasūdome ir verdame.
12. Nugraibome putas, grybus dažnai pamaišome.
13. Kai nebelieka tamsių putų sudedame pipirus, lauro lapelius, cukrų ir dar paverdame.
14. Kai jau grybai nusėsta į dugną, o marinatas pasidaro skaidrus, sudedame krapus ir įpilame actą ir pakaitiname kol užvirs.
15. Grybus supilstome į nedidelius iškaitintus stiklainius ir tuoj pat hermetiškai uždarome. Skanaus!
Ingredientai
- cukraus: 3 valgomųjų šaukštų
- juodųjų pipirų: 10 žirnelių
- krapų
- lauro lapų: 6 lapelių
- acto: 400 gramų
- druskos: 300 gramų
- grybų: 10 kilogramų
Recepto paruošimas
1. Pagal šį receptą marinavimui geriausiai tiks baravykai, lepšiai, raudonikiai, kazlėkai, ruduokės, kelmučiai, voveraitės arba pievagrybiai. Reikia būtinai pasirinkti sveikus ir tvirtus grybus.
2. Grybų kotelius nupjaukite ir galite juos marinuoti kartu su kepurėlėmis arba atskirai. Kiekviena grybų rūšis turėtų būti marinuojama atskirai, tai yra nemaišome jų tarpusavyje.
3. Jeigu marinuosite, lepšes arba raudonikius prieš marinavimą nuplikykite verdančiu vandeniu, kuriame palaikykite maždaug 5-10 minučių, o paskui išplaukite šaltu vandeniu. Šitai atlikus, marinatas nepajuoduos.
4. Voveraites bei ūmėdės prieš marinavimą reiktų apvirti maždaug 25 minutes, išpilti į kiaurasamtį ir perpilti šaltu vandeniu. Paskui jas sudėti į puodą, užpilti vandeniu su actu, įberti druskos ir užvirinti dar vieną kartą.
5. Marinavimui savo namų sąlygomis kilogramui šviežių grybų reikia imti pusę stiklinės vandens, vieną šaukštas druskos (30 gramų), maždaug pusę stiklinės 8-9% acto, vienas lauro lapelis, kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, krapų, petražolių, vienas šaukštelis arba 2 cukraus (pagal savo skonį).
6. Grybus marinate virkite maždaug 10-25 minutes.
7. Grybai išvirę laikomi yra tada, kai jie pradeda leistis į dugną, o skystimas pasidaro skaidrus.
8. Grybus atvėsinkite, išdėliokite į puslitrinius arba litrinius stiklainius, užpilkite tuo pačiu atšaldytu marinatu ir uždarykite dangteliais.
9. Tam, kad apsaugoti marinuotus grybus nuo pelėjimo bei rūgimo, jų paviršių užpilkite aliejumi arba avienos riebalais (mano mamos patarimas).
10. Marinuodami grybus, į marinatą berkite daugiau arba mažiau cukraus. Tas marinavimo būdas, kai yra beriama daugiau cukraus, liaudyje yra vadinamas saldžiuoju.
11. Jei savo grybų neketinate pervirti, nuvalytus sudedame į puodą, užpilame vandeniu, pasūdome ir verdame.
12. Nugraibome putas, grybus dažnai pamaišome.
13. Kai nebelieka tamsių putų sudedame pipirus, lauro lapelius, cukrų ir dar paverdame.
14. Kai jau grybai nusėsta į dugną, o marinatas pasidaro skaidrus, sudedame krapus ir įpilame actą ir pakaitiname kol užvirs.
15. Grybus supilstome į nedidelius iškaitintus stiklainius ir tuoj pat hermetiškai uždarome. Skanaus!
Marinuoti grybai žiemai
Marinuoti kelmučiai - grybai
Džiovintų grybų užtepėlė - paštetas
Virtinukai su grybų įdaru
Bulvės su grybų ir spirgučių padažu
Grybų salotos su silke
RECEPTAS: MARINUOTI GRYBAI
Miško gėrybės – grybai: kaip džiovinti ir kur laikyti?
Keptuvėje kepti grybų maltinukai su kiaušiniais
Lietiniai su grybų įdaru
Orkaitėje kepti grybų kotletai su svogūnais, česnakais ir džiūvėsėliais
Grybų padažas
Marinuoti grybai
Džiovintų grybų - baravykų padažas su grietinėle
Spageti makaronai su voveraičių padažu
Virtinukai su grybų įdaru
Baravykų sriuba
SU GRYBAIS TROŠKINTA VIŠTIENA
Troškinta grybų mišrainė su daržovėmis
Troškinti grybai su sviestu, grietine ir svogūnais
BUROKĖLIŲ SRIUBA SU FRIKADELĖMIS IR BARAVYKAIS
Špinatų grybų salotos su riešutais
Įdaryti Portobello grybai su bolivine balanda ir baklažanu
Grybai su bulvėmis