Gruziniškas avienos šašlykas
Kategorija: Aviena
Kai vasara, vis mažiau laiko norisi praleisti savo namuose ir kuo daugiau gamtoje. O kaip gi būnant gamtoje neiškepus ant laužo mėsos kepsnio arba šašlykų. Šašlykai yra kilę iš Artimųjų Rytų. Ten priklausomai nuo vietinių papročių bei religijos populiarūs yra avienos, kiaulienos arba jautienos šašlykai. Žinoma, musulmoniškuose kraštuose egzistuoja tik avienos šašlykai, tuo tarpu krikščioniškuose be avienos gana populiarūs yra ir kiaulienos šašlykai. Lietuvoje avienos šašlykas tikrai nėra toks populiarus kaip kiaulienos, bet vis plintant kiaulienos nevalgymo madai, jis darosi daug populiaresnis. Todėl jeigu iš kažkur gausite kokybiškos avienos, nepatingėkite pasikepti šių šašlykų - tikrai nesigailėsite, aš pažadu.
1. Iš pradžių supjaustome avieną gabaliukais, tinkamais verti ant iešmo (būtinai išpjaustome visas sausgysles ir plėves).
2. Sudedame į dubenį mėsą, suberiame prieskonius, supilame aliejų ir actą, išmaišome.
3. Ten pat sudedame žiedais arba pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, ranka suplėšytus petražolių ir mėtų lapus. Viską gerai išmaišome rankomis, spausdami bei minkydami, taip tarsi minkytumėte tešlą. Nepagailėkite savo jėgos!
4. Laikome šaldytuve mažiausiai per visą naktį, o galima ir dar ilgiau.
5. Kepame ant žarijų, vis pavartydami, kol mėsa pilnai iškepa.
6. Patiekiame su mėgstamu garnyru ir skanaujame!
7. Patarimas: Prie avienos šašlyko itin tinka lavašas ir Old Port Ale alus.
Ingredientai
- avienos kumpis: ~1 kilogramo (arba avienos mentė)
- svogūnai: 4-5
- petražolės: 3-5 šakelių
- mėta: 1 šakelės
- balzamiko actas: 2 valgomųjų šaukštų
- alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
- druska
- grūsti pipirai
- mairūnas
- čiobrelis
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių supjaustome avieną gabaliukais, tinkamais verti ant iešmo (būtinai išpjaustome visas sausgysles ir plėves).
2. Sudedame į dubenį mėsą, suberiame prieskonius, supilame aliejų ir actą, išmaišome.
3. Ten pat sudedame žiedais arba pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, ranka suplėšytus petražolių ir mėtų lapus. Viską gerai išmaišome rankomis, spausdami bei minkydami, taip tarsi minkytumėte tešlą. Nepagailėkite savo jėgos!
4. Laikome šaldytuve mažiausiai per visą naktį, o galima ir dar ilgiau.
5. Kepame ant žarijų, vis pavartydami, kol mėsa pilnai iškepa.
6. Patiekiame su mėgstamu garnyru ir skanaujame!
7. Patarimas: Prie avienos šašlyko itin tinka lavašas ir Old Port Ale alus.
Raktažodžiai:
aviena, kumpis, avienos kumpis, saslykas, avienos saslykai, petrazoles, meta, actas, druska, pipirai, mairunas, ciobrelis
Avienos šašlykas
AVIENOS ŠAŠLYKAS
Ant grotelių kepti avienos šonkauliukai
AVIENOS SRIUBA
Naminis medaus limondas
Šašlykai greituoju būdu..
Vištienos šašlykas grietinės ir pomidorų padažo marinate
Keptas veršienos kumpis rankovėje - orkaitėje
Sotus avienos ragu
Avienos šonkauliukai su obuoliais ir makaronais
Lašiša kepta ant grotelių
Aštrūs vištienos sparneliai, kepti kamado
Naminės garstyčios su medumi
Česnakiniai lašišos iešmeliai kepti orkaitėje
Čili sriuba
Veganezas - veganiškas majonezes
Ant žarijų kepti grill pievagrybiai
Ant žarijų kepti grill pievagrybiai
Jautienos troškinys su raugintais agurkais
Tikras plovas ant laužo su aviena (arba jautiena ar kiauliena)
DARŽOVIŲ IR VIŠTIENOS TROŠKINYS
Lobio sriuba - gruziniškas pupelių užkandis su kalendra ir svogūnais
Orkaitėje kepta ėriuko koja su bulvėmis ir mėtų padažu
Kaip teisingai kepti mėsą ir žuvį… 11 auksinių patarimų