Gruziniškas avienos šašlykas
Kategorija: Patiekalai iš avienos

Kai vasara, vis mažiau laiko norisi praleisti savo namuose ir kuo daugiau gamtoje. O kaip gi būnant gamtoje neiškepus ant laužo mėsos kepsnio arba šašlykų. Šašlykai yra kilę iš Artimųjų Rytų. Ten priklausomai nuo vietinių papročių bei religijos populiarūs yra avienos, kiaulienos arba jautienos šašlykai. Žinoma, musulmoniškuose kraštuose egzistuoja tik avienos šašlykai, tuo tarpu krikščioniškuose be avienos gana populiarūs yra ir kiaulienos šašlykai. Lietuvoje avienos šašlykas tikrai nėra toks populiarus kaip kiaulienos, bet vis plintant kiaulienos nevalgymo madai, jis darosi daug populiaresnis. Todėl jeigu iš kažkur gausite kokybiškos avienos, nepatingėkite pasikepti šių šašlykų - tikrai nesigailėsite, aš pažadu.
Ingredientai
- avienos kumpis: ~1 kilogramo (arba avienos mentė)
- svogūnai: 4-5
- petražolės: 3-5 šakelių
- mėta: 1 šakelės
- balzamiko actas: 2 valgomųjų šaukštų
- alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
- druska
- grūsti pipirai
- mairūnas
- čiobrelis
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių supjaustome avieną gabaliukais, tinkamais verti ant iešmo (būtinai išpjaustome visas sausgysles ir plėves).
2. Sudedame į dubenį mėsą, suberiame prieskonius, supilame aliejų ir actą, išmaišome.
3. Ten pat sudedame žiedais arba pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, ranka suplėšytus petražolių ir mėtų lapus. Viską gerai išmaišome rankomis, spausdami bei minkydami, taip tarsi minkytumėte tešlą. Nepagailėkite savo jėgos!
4. Laikome šaldytuve mažiausiai per visą naktį, o galima ir dar ilgiau.
5. Kepame ant žarijų, vis pavartydami, kol mėsa pilnai iškepa.
6. Patiekiame su mėgstamu garnyru ir skanaujame!
7. Patarimas: Prie avienos šašlyko itin tinka lavašas ir Old Port Ale alus.
Panašūs receptai











