Kepti grybai - bobausiai grietinėlės padaže

Kategorija: Grybų patiekalai


Kepti grybai - bobausiai grietinėlės padaže

Paskelbė:
22 Kovo 2022
Noriu su Jumis pasidalinti dar vienu nuostabiu suomišku bobausių receptą. Neseniai dalinausi, kaip teisingai paruošti bobausius ir pasigaminti bobausių sriubą, o dabar parodysiu kaip juos iškepti grietinėlės padaže. Trumpai tariant, šis receptas net panašus į sriubos, tik šiuo atveju nėra pilama (arba pilama itin nedaug) sultinio, o bobausių padažas būna sutirštinamas saldžia grietinėle.

Suomiai tokį bobausių troškinį mėgsta vadinti bobausių kremu ir valgyti jį arba kaip vegetarišką patiekalą su bulvėmis ir įvairiomis daržovėmis (pvz., šparagais), arba patiekia kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų. Aš šį kartą bobausius sukomponavau su keptais ešeriais ir virtomis bulvėmis. Kas liečia žuvį, tai ji gali būti visokiausia: lašiša, karpis, lydeka arba dar kokia nors jūsų pamėgta ir norima žuvis. 



Ingredientai



  • virti bobausiai: 600 gramų 
  • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų
  • svogūnai: 1 (vid. dydžio)
  • miltai: 1 valgomojo šaukšto
  • naminis vištienos sultinys: ~150 mililitrų (arba pienas)
  • grietinėlė: ~150-250 mililitrų
  • česnakas: 1 skiltelės (nėra būtina)
  • sausas baltas vynas arba citrinos sultys: ~1-2 valgomųjų šaukštų (nėra būtina)
  • druska
  • juodieji arba baltieji pipirai
  • petražolės, peletrūnai arba kiti žalumynai (papuošimui)


Recepto paruošimas



1. Pirmiausia bobausius išverdame taip, kad šie būtų tinkami maistui - nepamirškite, kad netinkamai paruošti bobausiai yra mirtinai nuodingi!
2. Keptuvėje išlydome sviestą, sudedame susmulkintą svogūną ir ant nedidelės kaitros troškiname, kad šiek tiek suminkštėtų, bet nepradėtų ruduoti.
3. Sudedame paruoštus bobausius, išmaišome ir dar maždaug 2-3 minutes pakepame.
4. Tada svogūną ir bobausius apibarstome miltais, išmaišome ir kepame dar maždaug 60 sekundžių.
5. Po to po truputį, nuolatos maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, supilame sultinį (arba pieną) bei grietinėlę. Sultinio, pieno ir grietinėlės kiekis priklausys nuo jūsų skonio: jei norisi daugiau ir skystesnio padažo, pilame daugiau skysčio, jei norisi mažiau ir tirštesnio padažo, pilame mažiau. Lygiai taip pat vadovaujamės savo skoniu, spręsdami, kurio skysčio kiek pilti. Pvz., jei naudosite riebią grietinėlę, kad padažas nebūtų per riebus, geriau pilame daugiau sultinio/pieno, o jei liesą - sultinio/pieno galite pilti mažiau, o grietinėlės daugiau. Jei mėgstate riebius padažus ir visai neskaičiuojate kalorijų, padažui galima panaudoti vien tiktai grietinėlę.
6. Padažui užvirus, bobausius pasūdome, sumažiname kaitrą ir, uždengę keptuvę, troškiname maždaug 15 minučių, kol svogūnai bus visai minkšti, o padažas sutirštėjęs.
7. Padažui pradėjus tirštėti, bobausius pagardiname pipirais, jei norisi, įpilame vyno arba citrinos sulčių, arba įspaudžiame česnako skiltelę. Paragaujame, jei reikia, dar papildomai pasūdome.
8. Nukėlę grybus nuo viryklės, juos uždengiame ir leidžiame kelias minutes pastovėti.
9. Prieš patiekdami į stalą, papuošiame prieskoninėmis žolelėmis. Šitaip paruoštus bobausius galima valgyti kaip vegetarišką patiekalą su virtomis bulvėmis, o galima patiekti kaip garnyrą prie žuvies arba mėsos patiekalų.
10. Patarimas: Noriu priminti, kad valgant bobausių patiekalus, medikai itin rekomenduoja saikingai vartoti alkoholį.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: