Kugelis su kiaulės koja
Kategorija: Bulvių patiekalai
Aš kartais mėgstu pamėginti pagaminti paprastus, senovinius valgius, kuriuos dar valgė mūsų tėvai, seneliai ar proseneliai. Kai vienoje labai senoje receptų knygoje pamačiau kugelį su kiaulės kojomis, jau iškart žinojau, kad aš jį privalau išmėginti. Tikrai tokio nebuvau gaminusi niekada. Vyras taip pat kraipė galvą, sakė, kad tai turėtų būti įdomus patiekalas. Turiu pripažinti, kad rezultatas mums tikrai patiko ir kiaulės kojos čia puikiai tiko. Ingredientai tikrai paprasti, visiškai nebrangūs, tad patiekalas bus ne kartą gaminamas mano virtuvėje. Tikiuosi ir Jūsų! :)
1. Pirmiausia kiaulių kojas perpjaukite perpus, gerai nuvalykite ir pamerkite į vandenį. Geriausia, jeigu pamirktų per visą naktį.
2. Kitos dienos ryte pasūdykite, įtrinkite prieskoniais ir pipirais, po odele pakiškite susmulkinto česnako. Palikite pasimarinuoti bent iki pietų.
3. Bulves nuskuskite.
4. Sutarkuokite ir įberkite druskos.
5. Užvirinkite pieną, supilkite jį į tarkius atsargiai maišydami.
6. Supjaustykite šoninę arba lašinius. Dėkite į įkaitintą keptuvę ir pakepinkite, kad išbėgtų kuo daugiau riebalų, bet nesudeginkite.
7. Susmulkinkite svogūną.
8. Svogūną į keptuvę dėkite, kol spirgučiai dar nesutirpę, kad spėtų pakepti.
9. Patirpytus spirgučius supilkite į tarkius atsargiai maišydami, kad nesušoktų krakmolas.
10. Į kepimo skardą arba kitą kepimo indą sudėkite marinuotas kojyčių puseles. Ant viršaus supilkite paruoštą tarkių masę.
11. Dėkite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje maždaug 90 minučių. Labai skanu patiekti su grietine arba kitu mėgstamu padažu. Skanaus!
Ingredientai
- bulvės: 3 kilogramų
- kiaulės kojos: 2
- pienas: 0,5 litro
- svogūnai: 1 didelio
- rūkyta arba šviežia šoninė: 200 gramų (tinka ir lašinukai)
- druska
- pipirai
- kiaulienos prieskoniai
- česnakas: 1 skiltelės
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia kiaulių kojas perpjaukite perpus, gerai nuvalykite ir pamerkite į vandenį. Geriausia, jeigu pamirktų per visą naktį.
2. Kitos dienos ryte pasūdykite, įtrinkite prieskoniais ir pipirais, po odele pakiškite susmulkinto česnako. Palikite pasimarinuoti bent iki pietų.
3. Bulves nuskuskite.
4. Sutarkuokite ir įberkite druskos.
5. Užvirinkite pieną, supilkite jį į tarkius atsargiai maišydami.
6. Supjaustykite šoninę arba lašinius. Dėkite į įkaitintą keptuvę ir pakepinkite, kad išbėgtų kuo daugiau riebalų, bet nesudeginkite.
7. Susmulkinkite svogūną.
8. Svogūną į keptuvę dėkite, kol spirgučiai dar nesutirpę, kad spėtų pakepti.
9. Patirpytus spirgučius supilkite į tarkius atsargiai maišydami, kad nesušoktų krakmolas.
10. Į kepimo skardą arba kitą kepimo indą sudėkite marinuotas kojyčių puseles. Ant viršaus supilkite paruoštą tarkių masę.
11. Dėkite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje maždaug 90 minučių. Labai skanu patiekti su grietine arba kitu mėgstamu padažu. Skanaus!
Raktažodžiai:
bulves, kugelis, kiaules koja, pienas, svogunai, sonine, rukyta sonine, druska, pipirai, prieskoniai, cesnakas
Naminis kugelis su rūkytomis kiaulės ausimis (ruoštas su pienu)
Šaltiena su kiauliena ir vištiena
Kiaulės karka pomidorų sultyse - kazane
Gruziniškas avienos šašlykas
Makaronų kugelis - apkepas su varške, kiaušiniais, grietine ir džiūvėsėliais pagal Beatą
Troškinti briuselio kopūstai su paprikomis, grietinėle ir sūriu
Kepta įdaryta žuvis - skrumbrė su daržovių įdaru
Vištienos sriuba su makaronais ir bulvėmis
Kaimiškos keptos bulvinės bandelės iš vaikystės
Soti žirnių sriuba su rūkytais šonkauliukais
Šokoladinis pyragas - Šokoladainis be kiaušinių
Sūrio padažas makaronams - lengvai pagaminamas
Lietinių blynų tortas su vištiena ir pievagrybiais
Azijietiškas vištienos troškinys su brokoliais, medumi, sojos padažu ir sezamo sėklomis
Karamelizuoti Briuselio kopūstai
Šiltos briuselio kopūstų salotos
Jautienos troškinys su daržovėmis
Tom kha gai tailandieška sriuba su vištiena ir daržovėmis
Čirviniai blynai su obuoliais
Perlinių kruopų košė su bulvių tarkiais
Juka - kraujo sriuba
Keptos žvynabudės
Lietuviška pievagrybių sriuba
Balta mišrainė rusiškai pagal Beatą