Grybų užkandėlė

Kategorija: Užkandžių receptai / Padažų, užpilų, pagardų receptai


Grybų užkandėlė

Paskelbė:

Grybų užkandėlė – tai puikus pasirinkimas kaip užkandis tiek šventinėms progoms, tiek kasdieniam stalui. Ši užkandėlė su šviežiais ir džiovintais grybais, svogūnais, česnaku ir prieskoniais, pagardinta vynu ir pasirinktu kremu, sukuria nuostabų skonį ir aromatą, kuris tikrai sužavės.


Ingredientai ir Pagrindinės Savybės

  • Pievagrybiai ir džiovinti grybai – grybai suteikia subtilų ir gilų skonį. Džiovinti grybai yra pasirinktiniai, tačiau jų naudojimas prideda dar daugiau skonio gylio.
  • Svogūnai, česnakas ir prieskoniai – visa tai suteikia patiekalui aromato ir šilumos, ypač česnakas ir čiobreliai.
  • Vynas – chereso arba šerio vynas (arba baltas vynas su cukrumi) prideda šiek tiek saldumo ir subtilų rūgštumą.
  • Majonezas, veganezas, ožkų sūris arba tahini – šie ingredientai suteikia kremiškumo, todėl grybų užkandėlė tampa ypatingai skani ir sotus užkandis.
  • Papuošimai – petražolės ir spanguolės arba bruknės prideda gaivumo ir spalvingumo.


Ingredientai

  • balti pievagrybiai: 500 gramų (arba bet kokie jūsų mėgiami švieži grybai)
  • džiovinti grybai: 30 gramų (nėra būtina)
  • alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
  • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų
  • ropinis baltas svogūnas: 100 gramų (0,5 didelės galvos)
  • česnakas: 2-4 skiltelių
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • šviežiai malti juodieji pipirai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
  • čiobrelio lapeliai: 1 arbatinio šaukštelio
  • chereso ar šerio (Jerez - isp., Sherry - angl.): trečdalio stiklinės (arba balto vyno+1 arbatinio šaukštelio cukraus)
  • majonezas / veganezas / ožkų sūris / tahini: 3 valgomųjų šaukštų
  • petražolės: kuokštelio (papuošimui)
  • spanguolės arba bruknės (papuošimui)


Recepto paruošimas

1. Jei nusprendėte naudoti džiovintus grybus, jie suteikia patiekalui gilesnio skonio. Džiovintus grybus pirmiau susmulkinkite grūstuvėje, arba suvyniokite į lininį rankšluostį bei muškite plaktuku.

2. Tada grybų trupinius dubenėlyje apliekite verdančiu vandeniu ir palikite maždaug 20-30 minučių brinkti.

3. Tuomet svogūną bei šviežius grybus itin smulkiai supjaustykite, o greičiau ir lengviau sukapoti būna naudojant rankinę kapoklę.

4. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir ištirpinkite sviestą. Pirmiau apkepinkite svogūnus, paskui pridėkite grybus, prieskonius bei išbrinkintus grybus.

5. Maišydami kepinkite tol, kol keptuvėje nugaruoja visas vanduo, maždaug 10 minučių.

6. Tada pilkite vyno, toliau maišydami kepinkite kol nugaruoja didesnė dalis skysčio - maždaug 5 minutes.

7. Pasiruoštus grybus sumaišykite su ožkų sūriu/majonezu/tahini (vienu produktu pasirinktinai) bei su sutrintu česnaku.

8. Grybų užkandėlė yra patiekiama šilta arba šalta: maždaug 1 arbatinio šaukštelio dydžio kamuoliukai yra uždedami ant krekerių (tešlainių), paskrudintos bagetės riekučių (baguette -pranc.) arba sluoksniuotos tešlos krepšeliuose. Papuoškite petražolės lapeliais bei spanguolėmis arba bruknėmis.

9. Grybų masė, jeigu yra laikoma sandariame indelyje, šaldytuve, išlieka skani bei šviežia 10 dienų - mano asmeniškai patikrinta.

10. Jei jūsų namuose įvyksta "Kalėdinis stebuklas" ir grybų masės lieka dar ir kitai dienai (retai taip nutinka), pasilepiname prašmatniais pusryčiais. Paskrudiname maždaug 5 minutes kvietinės duonos riekutes tosteryje arba 200 (400°F) laipsnių temperatūros orkaitėje.

11. Užtepame grybų masės ir mėgaujamės prie karštos arbatos arba kavos. Skanaus!


Patiko receptas? Pasidalink!

Dalintis su Facebook