Daržovių šaldymas žiemai
Kategorija: Naudingi patarimai
Tikriausiai niekas iš mūsų skaitytojų net nesuabejotų šviežių daržovių nauda kiekvieno organizmui, bet tikrai nereikia nuvertinti ir šaldytų daržovių. Anot įvairių tyrimų, užšaldytose daržovėse išsilaikys iki 90 procentų vitaminų bei kitų naudingų žmogaus organizmui medžiagų. Pats daržovių šaldymas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip labai lengvas procesas, bet tiesą pasakius, tiesiog sudėti jas į šaldymo kamerą neužtenka.
Šaldymas yra vienas iš pačių geriausių šių dienų konservavimo būdų, kuris pade daržovėms išlaikyti ne tik daugumą vitaminų bei naudingųjų medžiagų, bet ir nepakitusį šviežių daržovių skonį, spalvą bei pačią tekstūrą.
Šį kartą Jums noriu atskleisti keletą svarbių patarimų, kurie tikrai pagerins visų šaldytų daržovių kokybės ir tikiuosi, kad padės iš naujo atrasti jų geriausius privalumus.
Jeigu norisi šaldyti daržoves, svarbiausia atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius principus - paruošimą, atitirpinimą, indus ir patį šaldymo būdą. Jeigu tinkamai užšaldysite savo daržoves, tai visuomet turėsite jų šaldymo kameroje ir tik prireikus galėsite panaudoti mėgiamiems patiekalams gaminti.
Užšaldyti galite ne tik daržoves iš savo daržo, bet ir daugumą mūsų parduotuvėse randamų daržovių, svarbiausia, kad jos būtų prinokusios bei dar nespėjusios pakeisti savo skonio savybių bei savo išvaizdos. Bet reikia nepamiršti atkreipti dėmesį į tai, kad kai kurias daržoves geriau valgyti šviežias, jų nebandant šaldyti.
Labiausiai nerekomenduotina šaldyti tokių daržovių, kurios savyje turi daug vandens, pvz: svogūnai, ridikėliai, pomidorai arba agurkai (nors galima daryti ir tai, bet man asmeniškai atitirpinus nebūna skanu). Atitirpinus šios daržovės tampa minkštos, praranda savo formą ir būna nekokios išvaizdos. Taipogi nepatarčiau šaldyti gūžinių kopūstų bei bulvių. Atitirpęs kopūstas gali sutęžti ir prarasti savo traškumą, o štai bulvė pataps saldi bei minkšta. O dabar skaitome apie skirtingus daržovių šaldymo būdus žiemai (ir ne tik). :)
Ingredientai
- cukinijos
- baklažanai
- brokoliai
- kitos norimos daržovės
Recepto paruošimas
1. Realiai yra 2 šaldymo būdai: Kai jau atsirenkate, kurias daržoves norėsite užšaldyti, tada svarbu yra pasirinkti vieną iš egzistuojančių šaldymo būdų - šaltąjį arba karštąjį. Jeigu taisyklingai taikysite abu metodus, tai daug lengviau užtikrinsite savo šaldomų daržovių kokybę.
2. Karštasis šaldymo būdas: Jis naudojamas tada, kai daržovės yra panardinamos į karštą vandenį, o po to - į šaltą. Tada daržovės yra gerai nusausinamos bei sudedamos į dėžutes arba maišelius. Toks būdas labiausiai tiks kietoms daržovėms, tai būtų morkos, kaliaropės, pastarnokai. Toks būdas padės išlaikyti ne tik patį skonį, bet ir tekstūrą.
3. Šaltasis šaldymo būdas: Šis šaldymo būdas yra naudojamas, kai daržovės yra supjaustomos gabaliukais, tada supakuojamos bei sudedamos į šaldymo kamerą, itin tinka šakninėms daržovėms bei įvairioms pupelėms, kurių susmulkinti nereikia.
4. Šaldymui tinka ne visi indai: Klaidingai yra galvojama, kad daržoves galite už šaldyti bet kokioje norimoje taroje. Nors nemažai žmonių savo namuose yra prikaupę taros nuo grietinės, jogurto arba kitų maisto produktų likusių indelių bei maišelių, nereikia jų naudoti šaldymui. Jau vieną kartą panaudota maisto produktų arba pirkinių pakuotė šaltyje išskirs tam tikras chemines medžiagas, kurios gali pakenkti mūsų daržovėms.
5. Šaldant reikėtų naudoti specialiai tam skirtus maišelius arba plastikinius indus, taip pat dėžutes, kurios galite atlaikyti iki minus 18 laipsnių temperatūrą. Įprastai toki tara yra pažymėti snaige, kuri reiškia, kad tara yra pagaminta taip, kad būtų atspari šalčiui. Šių indelių bei maišelių galima rasti beveik visuose didesnėse parduotuvėse. Juos įsigiję būsite tikri, kad iš šaldymo kameros ištrauktos daržovės nesugadins nuotaikos. Jos nepraras nei savo formos, nei savo naudingųjų medžiagų.
6. Kartais daržoves privalu susmulkinti: Kai jau nusprendžiate sudėti daržoves į šaldymo kamerą, kartais būtų gerai daržoves susmulkinti. Tokias daržoves, kaip morkas, galite sutarkuoti gana stambia tarka, baklažanus bei cukinijas tiesiog supjaustyti kubeliais, o štai brokolius bei kalafiorus padalinti į mažus žiedelius. Šitaip paruoštos daržovės, ne tik užima mažiau vietos šaldymo kameroje, bet ir daugiau lengviau atitirpsta, kai jau norisi jas sunaudoti.
7. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad daržoves galima šaldyti ne tik susmulkintas, bet ir sutrintas. Trintu sutriname burokėlius, žirnelius arba pomidorus. Tada supilame į šaldymo indus ir gausime nuostabius "paruoštukus", kurie leidžia sutaupyti laiko gaminant sriubas, troškinius ar padažus. Reikės tik atšildyti trintų daržovių indelį ir jis labai greitai pavirs skaniu patiekalu.
8. Taip pat reikia nepamiršti, kad užšaldytos daržovės kiek plečiasi, tad induose bei maišeliuose privalu palikti kiek laisvos vietos. Taip pat rekomenduočiau visada užsirašyti kokia tai yra daržovė (ar mišinys) ir datą kada buvo užšaldyta, prieš įdedant į šaldymo kamerą. Šitaip žymiai greičiau surasite tai, ko ieškote.
9. Neskubame daržovių atitirpinti: Jeigu jau planuojate kokiam patiekalui sunaudoti savo užšaldytas daržoves, tai nėra būtina laukti, kada jos atitirps. Jeigu prieš užšaldant daržoves susmulkinote, tai galima jas iškart dėti į verdantį vandenį arba keptuvę.
10. Galima šaldytas daržoves dėti į sriubą arba troškinį, šildomos jos atitirps, bet tuo pačiu nepraras savo formos bei nesuglebs. Jeigu norisi jas naudoti tokiems patiekalams kaip, pvz, pica, tada leidžiame daržovėms atitirpti, bent kelias valandas palikdami aukščiausioje šaldytuvo lentynoje. Šitai tikrai apsaugos jas nuo apdžiūvimo.
11. Nors pats šaldymo procesas gali gana ilgam užtikrinti daržovių kokybę, geriau nelaikyti jų šaldymo kameroje laikyti per ilgai. Užšaldytas daržoves rekomenduotina suvartoti per metus, o jei atšildysite - per vieną parą. Taipogi nerekomenduotina pakartotinai jų užšaldyti, nes šitaip daržovės praranda daug daugiau naudingųjų medžiagų bei bus drėgnesnės, tad gali pasidengti šerkšnu. Skanaus!