Klasikinis medaus tortas

Kategorija: Desertai


Klasikinis medaus tortas

Paskelbė:
20 Gruodžio 2019

INGREDIENTAI

  • Sviestas    100 g    papločiams
  • Cukrus    1 st.    papločiams
  • Medus    2 valg. š.    papločiams
  • Soda    1 arbat. š.    papločiams
  • Miltai    4 st.    papločiams
  • Kiaušiniai    2 vnt.    papločiams
  • Grietinė    1000 ml    20 -30 proc. riebumo - kremui
  • Miltelinis cukrus    5 valg. š.    kremui - arba pagal skonį
  • Citrinos    1 vnt.    4 valg. š. sulčių - arba pagal skonį - kremui
  • Želatina    1 valg. š.    1,5 - kremui

KAIP GAMINTI

  1. Tortas 24-26 cm. skersmens
  2. Matavimui naudojama 200 ml stiklinė
  3. Papločiai. Į puodą berkite cukrų, dėkite sviestą ir medų. Statykite ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus.
  4. Tuomet masę atvėsinkite (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldykite visiškai, - ji turi būti šilta.
  5. Pilkite į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišykite. Tuomet actu nugesinkite sodą, supilkite į turimą masę, iš karto viską išmaišykite.
  6. Berkite 3 stikines miltų, užminkykite tešlą. Tada ant stalo suberkite likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverskite ant jų tešlą.
  7. Minkykite, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Recepto autorei visiškai pakako 4 stiklinių.
  8. Tešlą dalinkite į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 24-26 cm., kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą (bet trupinių reikia labai nedaug, tad nekočiokite labai didelio papločio).
  9. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepkite po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja.
  10. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5.
  11. Ant iškepusio papločio iš karto dėkite 24-26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjaukite šonus. Likučius pasilikite.
  12. Kremas. Želatiną užpilkite 60 ml. vandens ir palikite išbrinkti. Grietinę sumaišykite su milteliniu cukrumi, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį).
  13. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant nedidelės ugnies, atvėsinkite, supilkite į kremą ir viską išmaišykite. Statykite į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
  14. Surinkimas. Papločius sutepkite kremu. Tą darykite pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti.
  15. Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepkite kremu. Pastatykite apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų.
  16. Papločių likučius sutrinkite į trupinius (recepto autorė sutrynė tiesiog pirštais, o paskui dar patrynė bulvių grūstuve be skylučių - jie pastovėję buna pakankamai sausi ir labai gerai trupa).
  17. Apibarstykite viršų ir šonus trupiniais. Puoškite pagal savo norus.
  18. Recepto autorės papuošimai - miltelinis cukrus.
Skanaus!
P.S. Tortas išėjo pasakiškai skanus, drėgnas. Bus tikrai dažnas svečias ant mano stalo :) Papločiai išeina nestori, greitai kietėja, bet sutepti kremu jie suminkštėja ir išbrinksta, todėl būtina tortui leisti pastovėti mažiausiai per naktį, o geriau ir dar ilgiau.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: