Varškės ir slyvų tortas pagal Beatą
Kategorija: Desertai
Ingredientai
- grietinėlė: 500 mililitrų (tinka ir 12%)
- kiaušinių tryniai: 4
- cukrus: 150 gramų
- krakmolas: 1 nubraukto valgomojo šaukšto
- želatina: 12 gramų (maždaug 2 valgomųjų šaukštų)
- šaltas vanduo: 50 mililitrų
- džiovintos slyvos be kauliukų: 200 gramų
- verdantis vanduo: 150 mililitrų
- sausainiai: 150-200 gramų (tinka ir šokoladiniai sausainiai)
- sviestas: 70 gramų
- cukrus į vandenį, su kuriuo trinsime varške: 4 valgomųjų šaukštų
- pusriebė arba riebi varškė: 400 gramų (naudoju "President")
Recepto paruošimas
1. Torto pagrindas: Sutrupinkite sausainius iki trupinių (paprasčiausia tai padaryti yra su virtuviniu kombainu, bet tiks tiek kočėlas, tiek pirštai).
2. Ištirpinkite 70 gramų sviesto ir su juo sumaišykite sausainių trupinius.
3. Šia mase išklokite atsegamą torto formą, sausainius paspauskite.
4. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
5. Kiaušinių kremas: Grietinėlę supilkite į nedidelį puodą ir ant mažos ugnies maišydamos kaitinkite, bet neužvirkite.
6. Tada kiaušinių trynius sumaišykite su 150 gramų cukraus bei gerai išplakite iki baltų putų. Įmaišykite krakmolą. Karštą, bet neverdančią grietinėlę užpilkite ant išplaktų kiaušinių trynių nuolatos maišydamos.
7. Kiaušinių ir grietinėlės masę pilkite atgal į puodą, kuriame šildėte grietinėlę, ir ant mažos ugnies nuolatos maišydami kaitinkite, kol kremas sutirštės (tarsi tirštas kisielius). Tai trunka gana ilgokai, bet ne tiek ilgai, kad trūktų kantrybė. Išvirusį kremą palikite atvėsti, jis turi būti karštos o ne ką tik išvirtos arbatos temperatūros.
8. Po to želatiną užpilkite 50 mililitrų šalto vandens bei palikite išbrinkti.
9. Džiovintas slyvas nuplaukite su karštu vandeniu. Užpilkite nepilną stiklinę (150 mililitrų) verdančio vandens ir palikite maždaug 10-15 minučių išbrinkti.
10. Paskui vandenį, kuriame mirko slyvos, nupilkite į dubenį ir suberkite 4 valgomuosius šaukštus cukraus ir išmaišykite, kad beveik ištirptų. Slyvas supjaustykite smulkiais gabaliukais, vieną slyvą į kokias 6 dalis.
11. Varškę dėkite į dubenį. Jeigu ji kietoka, reikia sutrinti iki kremo (aš pati varškės netryniau, nes jau buvo kaip kremas). Ant varškės pilkite vandenį nuo slyvų su cukrumi ir viską labai gerai išplakite. Kuo mažiau varškės grumstelių bei gumuliukų, tuo skaniau.
12. Į išbrinkusią želatiną dėkite kelis šauktus karšto (jau pravėsusio) kiaušinių kremo ir viską gerai išmaišykite, kol želatina ištirps ir liks nepastebima. Ištirpusią masę pilkite į puodą su likusiu kiaušinių kremu bei viską gerai išmaišykite.
13. Po to į ištrintą varškę sudėkite kiaušinių kremą su želatina ir viską gerai išmaišykite.
14. Išimkite torto pagrindą iš šaldytuvo, ant jo barstykite susmulkintas slyvas. Viršutiniam sluoksniui pilkite varškės kremą.
15. Uždenkite formą su maistine plėvele, kad neprisigertų pašalinių nereikalingų kvapų ir dėkite į šaldytuvą sustingti bent jau 3-4 valandoms arba per visą naktį.
16. Pjaustykite ir lepinkitės!