Tofu sūris pagal Beatą

Kategorija: Užkandžių receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai


Tofu sūris pagal Beatą

Paskelbė:

Tofu sūris – tai puikus augalinis baltymų šaltinis, kuris dažnai naudojamas vegetariškoje ir veganiškoje mityboje. Namų gamybos tofu suteikia galimybę valgyti šį maistingą produktą be papildomų dirbtinių priedų. Tofu yra labai lengvai virškinamas, turintis mažai kalorijų, tačiau daug baltymų, kurie padeda stiprinti raumenis ir gerina odos bei plaukų būklę. Jame taip pat gausu kalcio, kuris būtinas stipriems kaulams. Šis tofu sūris, pagamintas iš sojų pupelių, puikiai tinka salotoms, sriuboms, troškiniams, desertams ar net grilinimui.


Nauda sveikatai

  • Sojų pupelės: Turtingos augaliniais baltymais ir skaidulomis, jos padeda stiprinti raumenis, reguliuoti kraujospūdį ir gerina virškinimą. Sojų pupelės taip pat turi izoflavonų, kurie padeda išlaikyti hormonų pusiausvyrą ir palaiko širdies bei kraujagyslių sveikatą.

  • Citrinos sultys: Pasižymi puikiu vitamino C šaltiniu, kuris stiprina imunitetą, gerina odos būklę ir padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.

  • Gaminimo procesas: Gamindami tofu namuose, jūs išvengiate dirbtinių priedų ir konservantų, todėl gaunate tik natūralų, sveiką produktą.


Ingredientai

  • sojų pupelės: 250 gramų
  • vanduo: 1,25 litro
  • citrinos sultys: iš 1 vnt. (arba 1-2 šaukštų acto)
  • sūrmaišis (arba marlė)
  • dėžutė/indelis/dubuo su skylėmis


Recepto paruošimas

1. Taigi, pirmiausia mums reiks sojų pupelių. Kiekis priklausys labiausiai nuo to, kiek norisi tofu sūrio. Jeigu daugiau jo nei tik vienam pavalgymui, tai imame 250 gramų (arba visą pakelį - 500 gramų, tik tada jau ir stiprių rankų reikės, ir gana didelio puodo, ir kitų ingredientų dvigubai daugiau prireiks).

2. Pupeles užmerkite per visą naktį, kad išbrinktų, susiaktyvuotų bei būtų jau pasiruošusios virsti tofu. O tuomet perplaukite kelis kartus šaltu vandeniu, dėkite į maisto kombainą, įpilkite vieną litrą ir dar 250 mililitrų vandens (jeigu pupelių 250 gramų). Junkite ir tegul jau susitrina itin gerai ir viskas pavirsta sojų pienu (pirktinis sojų pienas šiuo atveju tikrai netinka, nes yra labai daug visko, tofu nereikalingo ten pridėta).

3. Po to perpilkite sojų pieną į puodą bei užvirkite, o paskui dar pavirkite ant mažos ugnies maždaug 10 minučių. Šis procesas padės lengviau suvirškinti pupeles bei suteiks joms daugiau skonio.

4. Dabar kitame etape mums prireiks sūrmaišio arba marlės. Atvėsinkite pieną, kad galėtumėte jau išspausti nenusidegindami pirštų. Supilkite jį į sūrmaišį bei nusunkite kuo daugiau pieno į puodą.

5. Jau švarų bei vientisą pieną užvirinkite, kol pradės burbuliuoti, nukelkite nuo ugnies ir tuomet momentas, kai išspauskite citrinos sulčių (arba acto), kad sutrauktų pieną. Priklausomai nuo turimo kiekio, gali prireikti pusės arba visos citrinos sulčių.

6. Uždengiame puodą dangčiu bei leidžiame pastovėti ramiai maždaug 20 minučių. Per šį laiką, susiraskite dėžutę su skylėmis dugne arba didesnį dubenį su skylėmis, kur galėsite įtiesti marlės bei sudėti jau susidariusią sojų varškę. Po 20 minučių puode yra susidarę 2 produktai: varškė ir skystos išrūgos.

7. Tada į marle jau išklotą dėžutę arba dubenį kiaurasamčiu surinkite iš puodo varškę ir sudėkite, kad išvarvėtų skystis. Uždenkite lėkštute ir uždėkitė svorio (akmuo, puodelis…). Jei norisi kietesnio tofu, tuomet palikite jį išvarvėti maždaug 50 minučių, o jeigu norisi minkšto, tai užteks vos 20 minučių. Kietesnis itin tinka kepimui bei grilinimui, o šis minkštesnis tai pyragams, kremams, arba tiesiog patrupinti ant salotų, košių…

8. Pabaigai: Kad mūsų tofu dar sutvirtėtų, išpakuokite jį iš marlės gniaužtų, į negilų dubenį arba indą, įpilkite šalto vandens ir panardinkite sūrį ten maždaug 10-ai minučių. O tuomet, jau galima džiaugtis bei lepintis savo pasigamintu tofu kaip tik norisi. Paskanaujam!


Patiko receptas? Pasidalink!

Dalintis su Facebook