Avokadas ir jo paruošimas?
Kategorija: Naudingi patarimai jūsų virtuvėje
Avokadas yra vaisius, kuris pelnė savo vietą pasaulio virtuvėse ir mityboje dėl neįtikėtino skonio, naudingų savybių ir universalumo. Žinomas jau maždaug 12 000 metų, tačiau į Europą atvyko tik XVIII amžiuje, o Lietuvoje jis tapo populiarus vos prieš 20 metų. Šiuo metu avokadas – tai tikras supermaistas, turtingas sveikaisiais riebalais ir vitaminais, tapęs visų laikų mėgstamiausiu užkandžiu ir ingredijentu tiek vyrams, tiek moterims.
Avokado nauda sveikatai: Avokadas yra ypatingas dėl savo mononesočiųjų riebalų, kurie apsaugo širdį ir kraujagysles bei mažina kraujospūdį. Tai taip pat puikus kalio, A, K ir B grupės vitaminų šaltinis, padedantis palaikyti energiją ir stiprinti imuninę sistemą. Todėl avokadas ne tik puošia jūsų lėkštę, bet ir stiprina organizmą, mažindamas ligų riziką. Be to, jis gerina odos sveikatą ir mažina stresą, todėl tai puikus pasirinkimas norint užtikrinti gerą savijautą.
Kaip pasirinkti ir paruošti avokadą: Kai perkate avokadus, rinkitės kietus, be rudų dėmių. Avokadas tiks valgiui, kai jis šiek tiek suminkštės, tačiau nebus per minkštas. Norint pagreitinti brendimo procesą, avokadą galite palikti kambario temperatūroje nuo 3 iki 7 dienų. Jei avokadas jau per minkštas, jis puikiai tiks padažams (pvz., guakamole) arba užtepėlėms.
Svarbu prisiminti, kad avokado viduje yra apvali sėkla, kuri yra nuodinga, todėl ją reikia atsargiai išimti. Taip pat avokado žievelė yra nevalgoma.
Paruošimas:
Pirmiausia, naudodami aštrią peilio ašmenį, atsargiai perpjaukite avokadą perpus, stengiantis nepažeisti sėklos. Puseles sukiokite į priešingas puses ir atidarykite vaisių.
Sėklą ištraukite, naudodami peilį: įstatykite peilio ašmenis į sėklą ir pasukite, kad ji atsiskirtų. Tuomet atsargiai ją pašalinkite.
Avokado minkštimą supjaustykite išilgai į juosteles, o jei gaminsite salotas, galite pjaustyti ir skersai į kvadratėlius.
Naudodami šaukštą, atsargiai išskaptuokite avokado minkštimą tiesiai ant salotų arba į dubenėlį, jei ruošiate padažą.
Patiko receptas? Pasidalink!
avokadas, nauda sveikatai, avokado paruošimas, supermaistas, sveiki riebalai, vitaminas K, vitaminas B, guakamolė, sveika mityba