Latte kava. Kaip pasidaryti žingsnis po žingsnio?
Kategorija: Naudingi patarimai jūsų virtuvėje

Latte kava – tai vienas populiariausių ir mėgstamiausių kavos gėrimų, kurio pagrindą sudaro tirpi kava, karštas pienas ir minkšta, kreminė puta. Šis gėrimas puikiai tinka tiek rytui, tiek po pietų, nes jis suteikia energijos ir šildo, bet nėra pernelyg stiprus kaip juoda kava. Latte kava gali būti pritaikoma pagal individualų skonį, todėl nesunkiai galima reguliuoti kavos ir pieno santykį, saldumą ar net aromatą, pavyzdžiui, pridedant cinamono ar vanilės.
Kodėl Latte Kava naudinga?
Pieno nauda: Riebus pienas, kuris naudojamas šiame recepte, yra puikus kalcio šaltinis. Kalcis padeda stiprinti kaulus ir dantis, o taip pat yra svarbus širdies bei nervų sistemos funkcijoms.
Kava: Kavoje esantis kofeinas suteikia energijos ir gerina koncentraciją, todėl latte kava tampa puikiu pasirinkimu norint pradėti dieną su šiek tiek energijos ir gaivumo.
Cukrus: Latte kava dažnai gaminama su ruduoju cukrumi, kuris ne tik suteikia skonį, bet ir pasižymi šiek tiek mažesniu glikemijos indeksu nei baltasis cukrus.
Ingredientai
- tirpi kava: šiek tiek mažiau nei 1 arbatinio šaukštelio
- rudas cukrus: 1 arbatinio šaukštelio (arba pagal skonį)
- verdantis vanduo: trečdalio stiklinės
- riebus pienas: 100 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Taigi, gaminant latte kavą teks kai ką įsigyti arba išsitraukti iš spintelės. Štai tokie. Jis Cafetiere vadinasi. Arba lietuviškai tariant, kavinuką. Dydis nėra itin svarbus, bet geriausia rinktis vidutinio dydžio. Manasis yra 0,5 litro talpos - tikrai optimalus variantas vienai porcijai pieno putos. Bet kas iš tikrųjų daug svarbiau - tai sietelis ant jo. Tai privalo būti būtent itin smulkus sietelis – ne skylutės, ne trikampėliai arba gabalas medžiagos. Būtinai smulkus metalinis sietelis.
2. Toliau viskas ganėtinai paprasta. Tiesiai į stiklinę beriame šiek tiek mažiau nei šaukštelį tirpios kavos (tikrai gėda man, bet natūrali kava su pienu man nėra skani) ir maždaug vieną šaukštelį rudojo cukraus. Čia jau aišku, kad galite pasireguliuoti pagal savo skonį. Įpilame trečdalį stiklinės verdančio vandens (ne daugiau) ir išmaišome, kad cukrus gerai ištirptų.
3. Vienai stiklinei gėrimo imame lygiai 100 gramų riebaus pieno (arba kitaip sakant trečdalį stiklinės). Pieną pašildome mikrobangų krosnelėje. Laikas čia svarbus - pienas privalo būti karštas, bet jokiais būdais negali užvirti. Man pačiai užtenka pusės minutės.
4. Pilame karštą pieną į kavinuką, uždengiame dangtelį ir keletą kartų švelniai suspaudžiame. Jo visai nereikia plakti - tik švelniai suspausti. Penkių kartų turi užtekti, kad jis stipriai suputotų. Patartina rinktis riebiausią pieną - beveik 4 procentų riebumo. Kitokio aš pati nebandžiau, todėl nieko negaliu prižadėti kaip gausis. Nuotraukoje galite matyti, kaip atsiranda puta. Pieno apimtis padidėja maždaug 2,5-3 kartus.
5. Pienas pasidalina į dvi dalis - skystąją bei puriają. Puta itin minkšta bei puri, su dideliais oro burbuliukais. Iš esmės, galite jau dabar supilti pieną į kavą bei lepitnis. Bet visgi gausis skaniau sumaišius pieną su puta. Pati puta pasidarys daug sunkesnė, tirštesnė bei tvirtesnė. Didelių oro burbuliukų nebeliks - liks tik pieno kremas.
6. Tam, kad gautumėte pieno kremą, reikės nuimti dangtelį bei palikti ramybėje pieną maždaug 30-60 sekundžių (iš akies, nieko baisaus nenutiks, jeigu paliksite ir 2 ar 3 minutes). Tuomet paimame kavinuką ir padarome keletą sukamųjų judesių ranka (kaip, tarsi, bandytum išmaišyti cukrų vandenyje be šaukštelio pagalbos).
7. Tai jau pieno kremas. Beveik. Puta gaunasi itin tvirta - šitaip laikoma nuo šaukštelio ji nukrito po kažkur 20 sekundžių.
8. Stiklinės sienele supilame pieną bei sukrečiame kremą.
9. Vienuose šaltiniuose yra teigiama, jog cukrus neturi grimzti pro putą, kituose, kad turi. Ant manosios cukrus laikosi. Taip pat, bemaišant gėrimą puta neištirpsta, dėl to patariu saldinti iš anksto.
10. Pastebėjimas: Kartais ant viršaus aš pati dar užberiu žiupsnelį cinamono. Jis labai maloniai kutena nosį. Tai nėra taisyklinga, bet labai labai smagu.
Panašūs receptai











