Močiutės bulka - batonas
Kategorija: Desertai
Ši, pagal mano močiutės seną receptą, kepta bulka yra privaloma per kiekvienas šventes ant stalo. Turėjom net gi savotišką Kūčių tradiciją - nulaužyti apskrudusius kampus. Reikia stiprių rankų, kad bulka būtų puri, todėl ši kepimo tradicija buvo perleista man tik prieš kelis metus.
Per šias Kalėdas teko kepti net 3 didžiules, maždaug 2 kilogramų svorio, bulkas, kurių vos užteko visiems norintiems, tad per Velykas manau kepsiu 4 bulkas. Metas pasidalinti receptu ir su jumis.
1. Dideliame bliūde ištrinkite mieles su trupučiu cukraus ir palikite, kad išbrinktų.
2. Įpilkite truputį pieno ir išmaišykite mieles.
3. Ant mielių supilkite 1 kilogramą miltų ir kai pilsite pieną maišykite, kol gaunasi tirštoka tešla. Išmaišę palikite ant stalo 8 - 10 valandų, kad tešla iškiltų. Nenustebkite, kad tešla bliūde beveik padvigubės, kai ji pilnai iškils po truputį trauksis atgal.
4. Nuplikytas razinas, cukrų, žiupsnelį druskos ir grietinę įdėkite į tešlą ir šiek tiek pamaišykite.
5. Užsipilkite miltų (gausiai) ant stalo, ar kito paviršiaus patogaus minkymui, ir ant jų išverskite tešlą. Na ir atėjo minkymo eilė. Miltų reikės nuolat papildomai įsiberti iki kol tešla nebelips prie rankų.
6. Minkyti tikrai reikia ilgai, pavargsite, bet turėsite dar minkyti, nes geros, purios bulkos paslaptis ir yra minkyme, kuris dažniausiai užtrunka iki valandos. Šiuolaikiškesnis būdas patikrinti, ar jau gana, tiesiog su peiliu perpjauti minkomą tešlą ir jei viduje matosi oro burbuliukai (kaip korėto šokolado), vadinasi jau gerai.
7. Į skardą dėkite kepimo popierius ir sudėkite iš tešlos suformuotą bulką (geriau platesnė nei storesnė, nes labai iškyla). Palikite pusvalandį ramiai pastovėti.
8. Plaktu kiaušinio tryniu aptepkite visą bulkos viršų ir dėkite į įkaitintą orkaitę.
9. Kepimo temperatūra labai svarbu, kad bulka gerai iškiltų. Karštis reikalingas pradžioje kepimo, kad gerai iškiltų. Vėliau temperatūrą reikia pamažinti, kad pluta nesukeptų ir būtų pakankamai maža. Tad iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros, na o po kokių 15 minučių pamažinkite iki 205 laipsnių temperatūros ir dar po 10 minučių kepkite 195 laipsnių temperatūroje. Iš viso bulka kepa apie 40-60 minučių (reikia smeigti pagaliuką iki kol nelimpa).
Per šias Kalėdas teko kepti net 3 didžiules, maždaug 2 kilogramų svorio, bulkas, kurių vos užteko visiems norintiems, tad per Velykas manau kepsiu 4 bulkas. Metas pasidalinti receptu ir su jumis.
Ingredientai
- mielės: 1/2 pakelio
- miltai: 1,5-2 kilogramai
- cukrus: 2 valgomieji šaukštai (su kaupu)
- druska: žiupsnelis
- pienas
- razinos: pilna sauja
- grietinė: 25 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Dideliame bliūde ištrinkite mieles su trupučiu cukraus ir palikite, kad išbrinktų.
2. Įpilkite truputį pieno ir išmaišykite mieles.
3. Ant mielių supilkite 1 kilogramą miltų ir kai pilsite pieną maišykite, kol gaunasi tirštoka tešla. Išmaišę palikite ant stalo 8 - 10 valandų, kad tešla iškiltų. Nenustebkite, kad tešla bliūde beveik padvigubės, kai ji pilnai iškils po truputį trauksis atgal.
4. Nuplikytas razinas, cukrų, žiupsnelį druskos ir grietinę įdėkite į tešlą ir šiek tiek pamaišykite.
5. Užsipilkite miltų (gausiai) ant stalo, ar kito paviršiaus patogaus minkymui, ir ant jų išverskite tešlą. Na ir atėjo minkymo eilė. Miltų reikės nuolat papildomai įsiberti iki kol tešla nebelips prie rankų.
6. Minkyti tikrai reikia ilgai, pavargsite, bet turėsite dar minkyti, nes geros, purios bulkos paslaptis ir yra minkyme, kuris dažniausiai užtrunka iki valandos. Šiuolaikiškesnis būdas patikrinti, ar jau gana, tiesiog su peiliu perpjauti minkomą tešlą ir jei viduje matosi oro burbuliukai (kaip korėto šokolado), vadinasi jau gerai.
7. Į skardą dėkite kepimo popierius ir sudėkite iš tešlos suformuotą bulką (geriau platesnė nei storesnė, nes labai iškyla). Palikite pusvalandį ramiai pastovėti.
8. Plaktu kiaušinio tryniu aptepkite visą bulkos viršų ir dėkite į įkaitintą orkaitę.
9. Kepimo temperatūra labai svarbu, kad bulka gerai iškiltų. Karštis reikalingas pradžioje kepimo, kad gerai iškiltų. Vėliau temperatūrą reikia pamažinti, kad pluta nesukeptų ir būtų pakankamai maža. Tad iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros, na o po kokių 15 minučių pamažinkite iki 205 laipsnių temperatūros ir dar po 10 minučių kepkite 195 laipsnių temperatūroje. Iš viso bulka kepa apie 40-60 minučių (reikia smeigti pagaliuką iki kol nelimpa).
Tešla minkštutėlė, lyg pagalvė, tik vieno ingrediento dėka
Purios mielinės bandelės su kriaušių įdaru
PICOS PADAS PAGAL VIRTUVĖS MITŲ GRIOVĖJUS
Mielinės spurgos su džemu
SVAJONIŲ PUSRYČIAI - MIELINIAI BLYNAI
Spurgos be varškės
Storapadė pica su špinatais, sūriu ir kumpiu
Ideali orinė tešla virtinukams
Glazūra padengtos mielinės bandelės su cinamonu
Pyragėliai su džiovintais grybais
Tikras lietuviškas Kūčių stalas. Koks jis?
MIELINĖS SPURGOS SU DŽEMU
Mielinis pyragas su aguonomis
Purios arbatinės mielinės bandelės kildinamos šaldytuve
Kūčiukai - kai gaminu pagal šį receptą, visada pradingsta nuo stalo!
Sultingi skanūs beliašai!
Pica kepta kepsninėje
Bandelės su dešrelėmis
Pica su voveraitėmis
Tortas „Paukščių pienas“, teisingiausias mano močiutės receptas
Mielinis picos padas
Pyragas šimtalapis - tradicinis receptas
Korėjietiški garinukai
Tobulas tradicinis senovinis varškės apkepas pagal močiutę