Šaltiena
Kategorija: Užkandžiai / Jautiena, veršiena / Kiauliena
![Šaltiena](/uploads/posts/2020-04/medium/1586112934_saltiena-56b4b7c466c24.jpg)
INGREDIENTAI
- Svogūnai 1 vnt.
- Juodieji pipirai 10 vnt. (žirneliais pagal skonį)
- Druska 1 arbat. š. (pagal skonį)
- Petražolės 1 vnt. (šaknis)
- Kiauliena 4 vnt. (kojos)
- Laurų lapai 1 vnt.
- Jautiena 1500 g (sprandinė arba mentė)
- Morkos 1 vnt. (didelė)
- Česnakai 5 skiltelės
KAIP GAMINTI
1. Kiaulienos kojas nuplikykite verdančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jis apsemtų mėsą 2–3 cm. Pastatykite ant mažos ugnies ir užvirinkite. Kiaurasamčiu nuimkite putas.
2. Daržoves perpjaukite per pusę ir 5 min. apkepinkite ant sausos ir įkaitusios keptuvės. Dėkite jas į puodą ir virkite kartu su kiaulienos kojomis ant pačios mažiausios ugnies 5 val.
3. Į puodą dėkite jautieną, lauro lapą, juodus pipirus ir druską. Užvirinkite ir virkite dar 1,5–2 val. Iš puodo su kiaurasamčiu išimkite mėsą ir daržoves. Sultinį nukoškite per kelių sluoksnių marlę. Uždenkite dangčiu ir palikite šiltoje vietoje.
4. Jeigu į šaltieną dėsite kiaulienos mėsą, pašalinkite visus kaulus, o pačią mėsą smulkiai supjaustykite. Taip pat supjaustykite jautieną ir susmulkinkite česnakus.
5. Supjaustytą mėsą dėkite į gilesnius indus, užbarstykite česnakus ir atsargiai, maža srove pilkite sultinį, švelniai maišydami šakute. Uždenkite maistine folija ir pastatykite į šaltą vietą.
6. Kai šaltiena sustings (priklausomai nuo indo dydžio, tai trunka apie 3–4 val.), buka peilio dalimi arba šaukštu atsargiai nuimkite į viršų iškilusius riebalus.
7. Apverskite lėkštę su šaltiena ant didesnio indo, uždenkite karštu rankšluosčiu ir supurtykite. Lėkšte turėtų lengvai nusiimti. Supjaustykite šaltieną porcijomis ir pateikite su krienais arba garstyčiomis.
Patarimas: Tai, kaip galutiniame variante atrodys šaltiena, priklauso nuo to, kaip supjaustysite mėsą. Jeigu itin smulkiai (pavyzdžiui per mėsmalę) – šaltiena bus labai „tanki“, beveik nepermatoma. Kulinarai rekomenduoja pjaustyti mėsą 0,5–0,7 cm gabaliukais.
2. Daržoves perpjaukite per pusę ir 5 min. apkepinkite ant sausos ir įkaitusios keptuvės. Dėkite jas į puodą ir virkite kartu su kiaulienos kojomis ant pačios mažiausios ugnies 5 val.
3. Į puodą dėkite jautieną, lauro lapą, juodus pipirus ir druską. Užvirinkite ir virkite dar 1,5–2 val. Iš puodo su kiaurasamčiu išimkite mėsą ir daržoves. Sultinį nukoškite per kelių sluoksnių marlę. Uždenkite dangčiu ir palikite šiltoje vietoje.
4. Jeigu į šaltieną dėsite kiaulienos mėsą, pašalinkite visus kaulus, o pačią mėsą smulkiai supjaustykite. Taip pat supjaustykite jautieną ir susmulkinkite česnakus.
5. Supjaustytą mėsą dėkite į gilesnius indus, užbarstykite česnakus ir atsargiai, maža srove pilkite sultinį, švelniai maišydami šakute. Uždenkite maistine folija ir pastatykite į šaltą vietą.
6. Kai šaltiena sustings (priklausomai nuo indo dydžio, tai trunka apie 3–4 val.), buka peilio dalimi arba šaukštu atsargiai nuimkite į viršų iškilusius riebalus.
7. Apverskite lėkštę su šaltiena ant didesnio indo, uždenkite karštu rankšluosčiu ir supurtykite. Lėkšte turėtų lengvai nusiimti. Supjaustykite šaltieną porcijomis ir pateikite su krienais arba garstyčiomis.
Patarimas: Tai, kaip galutiniame variante atrodys šaltiena, priklauso nuo to, kaip supjaustysite mėsą. Jeigu itin smulkiai (pavyzdžiui per mėsmalę) – šaltiena bus labai „tanki“, beveik nepermatoma. Kulinarai rekomenduoja pjaustyti mėsą 0,5–0,7 cm gabaliukais.
![Vištienos šaltiena su daržovėmis.](/uploads/posts/2020-04/medium/1586112721_vistienos-saltiena-su-darzovemis-velyku-sala-50a8a4be6bfd9.jpg)
Vištienos šaltiena su daržovėmis.
![D.U.K - Naudingi maisto ruošimo patarimai privalo žinoti kiekvienas](/uploads/posts/2020-01/medium/1579217314_i_chef_instructor_with_student.jpg)
D.U.K - Naudingi maisto ruošimo patarimai privalo žinoti kiekvienas
![Kiaušinius dažome natūraliai](/uploads/posts/2020-04/medium/1586112549_kiausinius-dazome-naturaliai-8-marginimo-receptai-be-jokios-chemijos-44738.jpg)
Kiaušinius dažome natūraliai
![Išsamus agurkų tręšimo gidas: gausus derlius jus nustebins](/uploads/posts/2020-05/medium/1589551001_agurkai-medium.jpg)
Išsamus agurkų tręšimo gidas: gausus derlius jus nustebins
![Keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis](/uploads/posts/2019-12/thumbs/1576155913_maistas-5a3fa3008b2d8.jpg)
Keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis
![Pomidorų sriuba su kukulaičiais](/uploads/posts/2019-04/medium/1555003082_pomidoru-sriuba-su-kukulaiciais-4f957bd6b6aba.jpg)
Pomidorų sriuba su kukulaičiais
![Gruziniška charčo sriuba](/uploads/posts/2019-04/medium/1554372136_charco-sriuba-50c496836de09.jpg)
Gruziniška charčo sriuba
![Pikantiški 6 šašlykų receptai](/uploads/posts/2019-03/medium/1553574382_saslykai.jpg)
Pikantiški 6 šašlykų receptai
![Pikantiškas paštetas su figom](/uploads/posts/2019-04/medium/1555003517_1347907889pikantiskaspastetas4f9164db656ad.jpg)
Pikantiškas paštetas su figom
![Vištienos - voveraičių šventinis troškinys](/uploads/posts/2019-04/medium/1554453780_vistienos-voveraiciu-sventinis-troskinys-50a8eb5c5d00d.jpg)
Vištienos - voveraičių šventinis troškinys
![Mano tradiciska saltiena](/uploads/posts/2019-11/thumbs/1573094644_73010651_3214626738554781_7156225322629726208_o.jpg)
Mano tradiciska saltiena
![KIAULIENOS SPRANDINĖ SU SLYVOMIS IR DŽIOVINTAIS GRYBAIS](/uploads/posts/2019-03/medium/1553827866_kiaulienos-sprandine-su-slyvomis-ir-dziovintais-grybais-medium.jpg)
KIAULIENOS SPRANDINĖ SU SLYVOMIS IR DŽIOVINTAIS GRYBAIS
![Su kadagio uogomis virtas jaučio liežuvis](/uploads/posts/2019-04/medium/1556228775_dsc_0262.jpg)
Su kadagio uogomis virtas jaučio liežuvis
![Mielinės spurgos su džemu](/uploads/posts/2019-03/medium/1553649045_mielines-spurgos-su-dzemu-medium.jpg)
Mielinės spurgos su džemu
![Šventėms – tortas „Snickers“](/uploads/posts/2019-03/medium/1553577375_5225cd23-4908-468a-a7ad-9b37606e387b.jpg)
Šventėms – tortas „Snickers“
![Avienos šonkauliukai su obuoliais ir makaronais](/uploads/posts/2020-01/medium/1579768592_dsc03109.jpg)
Avienos šonkauliukai su obuoliais ir makaronais
![Tikri Ukrainietiški Veronikos barščiai](/uploads/posts/2019-04/medium/1554717659_ukrainietiski-veronikos-barsciai-59a01af3aead2.jpg)
Tikri Ukrainietiški Veronikos barščiai
![Jautienos troškinys su daržovėmis](/uploads/posts/2019-11/medium/1573265452_7884000.jpeg)
Jautienos troškinys su daržovėmis
![VOKIŠKI JAUTIENOS (ARBA KIAULIENOS) SUKTINUKAI](/uploads/posts/2019-04/medium/1554370409_vokiski-jautienos-arba-kiaulienos-suktinukai-medium.jpg)
VOKIŠKI JAUTIENOS (ARBA KIAULIENOS) SUKTINUKAI
![Troškinta vištiena (vištienos "tušonkė")](/uploads/posts/2020-03/medium/1585567806_troskinta-vistiena-medium.jpg)
Troškinta vištiena (vištienos "tušonkė")
![Žolelių ir gėlių raštais natūraliai marginti kiaušiniai](/uploads/posts/2020-04/thumbs/1586112347_19839.jpg)
Žolelių ir gėlių raštais natūraliai marginti kiaušiniai
![Baklažanų apkepas](/uploads/posts/2019-04/medium/1555004545_baklazanu-apkepas-4f8ee73d720ca.jpg)
Baklažanų apkepas
![Airiškai lėtai troškinta jautiena](/uploads/posts/2019-04/medium/1554279645_airiskai-letai-troskinta-jautiena-5c33187389ca1.jpg)
Airiškai lėtai troškinta jautiena
![Senoviškai marinuoti baravykai](/uploads/posts/2019-11/medium/1574552769_baravykai-62085883.jpg)
Senoviškai marinuoti baravykai