Lydytas sviestas be laktozės
Kategorija: Padažai, užpilai, pagardai
Jau gana ilgą laiką mano patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose savaitgaliais kepu blynus, o kiekvieną dieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi (ghee) sviestas. Jau senokai į savo keptuvę visai nebepilu arba stengiuosi nebepilti beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Viena pačių kvapniausių bei sveikiausių jo alternatyvų - lydytas sviestas.
Kepti su tokiu sviestu itin patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvips riešutais bei karamele. Šitaip paruoštas sviestas nebeturi nei laktozės bei kazeino, tad tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame taip pat yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau bene 1000 metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną pačių sveikiausių riebalų, kurie skirti maisto gamybai. Tokie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai itin tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynelius. Lydytu sviestu skatinu košes arba įmaišau į kepinius.
1. Pirmiausia sviestui lydyti pasirenkame kokybišką storu dugnu puodą.
2. Visą sviestą sudedame į puodą ir jį kaitiname ant vidutinės kaitros, kol užverda. Puodo neuždengiame, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo. Užviręs sviestas gausiai suputoja baltomis putomis, tuomet kaitrą sumažiname ir verdame toliau.
3. Verdant vis daugės baltų putų, vyksta baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartas nuo karto verdantį sviestą pamaišome, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų nugraibyti nėra būtina.
4. Priklausomai nuo naudojamo sviesto kokybės, maždaug po pusvalandžio baltymai nusėsta ant puodo dugno, riebalai patamsėja beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeičia nedideli lopinėliai rusvų apnašų.
5. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) privalo būti sodrios ir gražios gintaro spalvos. Jeigu sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek paverdame, bet neperkaitiname, kad netaptų tamsiai rudas.
6. Paruoštą lydytą sviestą iškart nukeliame nuo kaitros ir paliekame atvėsti.
7. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta ir toliau, tad norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įdėti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Puodo neuždengiame dangčiu.
8. Kiek pravėsusį sviestą perkošiame per tankų sietelį arba dvigubą marlę.
9. Puodą su baltymų nuosėdomis iš karto išplaukiame, kad šios nepridžiūtų.
10. Kai jis pilnai atšąla, kiek sutirštėja, o jeigu įdėsite į šaldytuvą - sukietėja. Indą su lydytu sviestu galima laikyti kambario temperatūroje labai ilgai, net keletą mėnesių. Skanaus!
Kepti su tokiu sviestu itin patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvips riešutais bei karamele. Šitaip paruoštas sviestas nebeturi nei laktozės bei kazeino, tad tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame taip pat yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau bene 1000 metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną pačių sveikiausių riebalų, kurie skirti maisto gamybai. Tokie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai itin tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynelius. Lydytu sviestu skatinu košes arba įmaišau į kepinius.
Ingredientai
- natūralus kokybiškas 82% riebumo sviestas: 1 kilogramo
- kokybiškas puodas storu dugnu
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia sviestui lydyti pasirenkame kokybišką storu dugnu puodą.
2. Visą sviestą sudedame į puodą ir jį kaitiname ant vidutinės kaitros, kol užverda. Puodo neuždengiame, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo. Užviręs sviestas gausiai suputoja baltomis putomis, tuomet kaitrą sumažiname ir verdame toliau.
3. Verdant vis daugės baltų putų, vyksta baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartas nuo karto verdantį sviestą pamaišome, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų nugraibyti nėra būtina.
4. Priklausomai nuo naudojamo sviesto kokybės, maždaug po pusvalandžio baltymai nusėsta ant puodo dugno, riebalai patamsėja beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeičia nedideli lopinėliai rusvų apnašų.
5. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) privalo būti sodrios ir gražios gintaro spalvos. Jeigu sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek paverdame, bet neperkaitiname, kad netaptų tamsiai rudas.
6. Paruoštą lydytą sviestą iškart nukeliame nuo kaitros ir paliekame atvėsti.
7. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta ir toliau, tad norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įdėti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Puodo neuždengiame dangčiu.
8. Kiek pravėsusį sviestą perkošiame per tankų sietelį arba dvigubą marlę.
9. Puodą su baltymų nuosėdomis iš karto išplaukiame, kad šios nepridžiūtų.
10. Kai jis pilnai atšąla, kiek sutirštėja, o jeigu įdėsite į šaldytuvą - sukietėja. Indą su lydytu sviestu galima laikyti kambario temperatūroje labai ilgai, net keletą mėnesių. Skanaus!
6 vaisiai, kurie būtini mūsų organizmui kasdien
Naminis tepamas lydytas sūrelis (be kiaušinių)
Ploni lietiniai
Naminis lydytas varškės sūris
Džiovintų grybų užtepėlė - paštetas
Amerikietiški blynai
Lietiniai blynai su apelsinų uogienė
Valgyti sviestą – ne tik sveika: jis padeda ir sulieknėti
Naminiai veganiški avietiniai ledai be laktozės
Troškinta triušiena citrininiame grietinėlės padaže
Morkų chalva su kondensuotu pienu, riešutais ir razinomis
KALAKUTIENOS TROŠKINYS SU DARŽOVĖMIS IR MAKARONAIS
Naminiai veganiški avietiniai ledai be laktozės, glitimo ir kiaušinių
Jautienos troškinys su raugintais agurkais
Troškinta triušiena su alyvuogėmis
KAI KAS NAUJO: VEGETARIŠKA "SILKUTĖ"
Savojos kopūstai grietinėlėje - tarsi salotos
Šamo maltinukai orkaitėje
Naminiai ruginiai duoniukai su sėklomis
Veganiški šokoladiniai, riešutų sviesto saldainiai be glitimo
Kininis bastutis
Patarimas, kaip tinkamai užšaldyti produktus: svarbu žinoti vieną taisyklę.
Daržovė griežtis arba valgomieji karamelizuoti griežčiai
GUDRYBĖS, KAD BULVIŲ KOŠĖ BŪTŲ PASAKIŠKAI SKANI