Patys skaniausi Čenakai (čenachai)

Kategorija: Patiekalai iš kiaulienos / Patiekalai iš jautienos ir veršienos


Patys skaniausi Čenakai (čenachai)

Paskelbė:

Čenakai, arba čenachai, – tai tradicinis ir labai mėgstamas patiekalas, kuris nustebins savo skoniu ir tekstūra. Jame dera viskas, kas geriausia: sultinga mėsa, traškios daržovės ir aromatingi grybeliai, kurie kartu su bulvėmis ir prieskoniais sukuria nepamirštamą skonio puokštę. Patiekalas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o paruošimo procesas nesudėtingas. Be to, galite pasirinkti savo mėgstamą mėsą ir pritaikyti ingredientus pagal savo skonį.


Kodėl šis receptas naudingas?


  1. Subalansuotas patiekalas: Čenakai suteikia tiek baltymų (mėsa), tiek angliavandenių (bulvės), be to, juose gausu vitaminų ir mineralų, kuriuos suteikia daržovės ir grybeliai.
  2. Greitas paruošimas: Patiekalas greitai pagaminamas, ir nereikalauja nuolatinio priežiūros, nes dauguma darbo atlieka orkaitė.
  3. Priklauso nuo jūsų pasirinkimo: Galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais: rinktis skirtingas mėsos rūšis, dėti mėgstamus grybus, o sūrį ir majonezą naudoti tik pagal poreikį.


Ingredientai

  • mėsa: ~800 gramų (kiauliena, jautiena, veršiena)
  • bulvės: 12
  • pievagrybiai: ~600-800 gramų
  • svogūnai: 2-3
  • morkos: 3
  • česnakas: 6-8 skiltelių
  • žalumynai
  • sūris: 200 gramų (nėra būtina)
  • majonezas: pagal skonį (nėra būtina)
  • sviestas: 6 šaukštelių
  • vanduo: ~400-600 mililitrų
  • alyvuogių aliejus
  • druska
  • šviežiai malti pipirai


Recepto paruošimas

1. Iš pradžių viską paruošiame atskirai. Mėsą supjaustome stambiais kubeliais.

2. Bulves supjaustome smulkiau. Svogūnus susmulkiname žiedais, morkas sutarkuojame stambia trintuve. Pievagrybius (arba kitokius grybus) supjaustome skiltelėmis, česnaką sukapojame, taip pat sukapojame ir žalumynus (petražoles, bazilikus).

3. Tuomet įkaitintame aliejuje apkepiname mėsą.

4. Išimame mėsos gabaliukus bei suberiame grybus. Kai jie apkepa, suberiame bulves (jeigu reikia, įpilame dar aliejaus). Paskutinius pakepiname morkas kartu su svogūnais.

5. Tada į indelius išdėliojame viską ką pasiruošėme: ant dugno beriame mėsos gabaliukus, pagardiname druska bei pipirais, po to morkas su svogūnais, paskui česnakus. Kitas sluoksnis – bulvės; dar kartą druska bei pipirai. Ant bulvių beriame žalumynus bei grybus, dar galima įberti druskos.

6. Po to į kiekvieną indelį įdedame po vieną šaukštelį sviesto bei įpilame po trečdalį arba puse stiklinės sultinio arba vandens. Jeigu norisi, galima įdėti majonezo bei užberti tarkuoto sūrio, bet tai nėra privaloma (bet man skaniau).

7. Paskui užpildytus indelius uždengiame bei kemape čenakus maždaug 40 minučių iki 180-190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Ištraukusios dar leidžiame pastovėti maždaug 10-15 minučių.

8. Pastebėjimas: Čenakus galite ruošti ir berdamos į indelius nepakepintus ingredientus, bet tada orkaitėje jie turės praleisti daug daugiau laiko. Jei galvojate, jog bus greičiau, galite apsirikti. Be to, apkepinta mėsa ir daržovės bus gardesnės.

9. Prieš valgydamos, dar užsiberiame žalumynų. Patiekiame ir skanaujame!

10. Gudrybė Nr. 1: Niekada nestatome indelių į jau įkaitintą orkaitę. Moliniai indai tarnaus daug ilgiau, jeigu įkais pamažu. Geriau juos statome į šaltą orkaitę bei keliame temperatūrą.

11. Gudrybė Nr. 2: Prieš naudodamos molinius indelius, juos palaikome vandenyje – patiekalas gausis sultingesnis. Jeigu naudosite ketaus indelius, to galite ir nedaryti.

12. Gudrybė Nr. 3: Patiekalus puodeliuose ištraukiame anksčiau. Dar kokias 10 minučių patiekalas troškinsis, nes indas idealiai sulaiko šilumą (jei neatidarysite dangčio).

13. Gudrybė Nr. 4: Pjaustome kuo liesesnę mėsą – papildomų riebalų, ruošiant skaniuosius čenakus, nereikia. Geriau renkamės liesą kiaulieną, jautieną ar veršieną. Jeigu norisi pikantiškesnio skonio, galima įdėti keletą pakepintos šoninės juostelių, įdėti grietinės arba majonezo.

14. Gudrybė Nr. 5: Įprastai visuose ingredientuose yra "sulčių", tad itin gerai įvertiname, kiek reikės papildomai pilti vandens (arba sultinio).

15. Gudrybė Nr. 6: Išėmusios indelius iš orkaitės, dedame ant medinės lentelės. Nededame ant šlapio bei šalto paviršiaus!

16. Gudrybė Nr. 7: Indelius plauname rankomis, ne indaplovėje.