Kepta kiaulės karka bavarietiškai su alumi "Girta"
Kategorija: Kiauliena

Paprastai pagaminamas, bet tikrai ne prastas patiekalas, tinkantis ne vien tik prie šalto alaus bokalo. Vokiečiai karką įprastai patiekia su troškintais kopūstais, bet dažno lietuvio skoniui artimesnis garnyras yra bulvės. Aš pats šį kartą jas patiekiau keptas aliejuje "Pavlovičiaus būdu".
Jeigu nenusimato nenumatytų svečių, šeimos reikmėms paprastai pakanka 1-2 karkų. Jeigu tik yra galimybė, perkant paprašykite, kad kiekvieną karką pardavėjas padalintų į 2-3 dalis. Nes retas žmogus gali vienu prisėdimu įveikti visą didelę karką.
1. Pirmiausia suprieskoniavę, nuplautas ir nusausintas karkų dalis dedame į aukštesnį puodą, kartu įmetame stambiai supjaustytą morką, saliero arba petražolių šaknis, vieną nedidelę saują džiovintų slyvų, žiupsnį kmynų, juodųjų pipirų, lauro lapų ir druskos.
2. Nulupame svogūną ir į jį įsmeigiame kelis gvaizdikėlius. Skiltelėmis supjaustome obuolį. Viską sudedame į puodą su karkomis.
3. Tuomet užpilame tamsiuoju alumi (priklausomai nuo puodo, reikia ne mažiau kaip 0,5 litro alaus). Geriausiai karka bavarietiškai tinką alus "ginesas", bet tinka ir kitoks tamsusis alus.
4. Uždengiame ir paliekame marinuotis vėsioje vietoje per visą naktį.
5. Kitą dieną karką užkaičiame uždengtą ir nuo užvirimo momento verdame maždaug 1,5-2 valandas ant nestiprios liepsnos. Paskutinįjį pusvalandį puodą nudengiame - skysčio perteklius turi nugaruoti.
6. Per tą laiką galite pasiruošti mėgstamą garnyrą.
7. Po to nukaistą mėsą išdėliojame į lėkštes, porcijomis. Ant viršaus užpilame puode likusio nuoviro.
8. Patiekiame su troškintais kopūstais arba bulvėmis. Labai tinka ir marinuotos daržovės. Papuošiame žalumynais. Ir, žinoma, nepamirštame šalto alaus bokalo (žinoma, nealkoholinio)… Lepinamės!
Jeigu nenusimato nenumatytų svečių, šeimos reikmėms paprastai pakanka 1-2 karkų. Jeigu tik yra galimybė, perkant paprašykite, kad kiekvieną karką pardavėjas padalintų į 2-3 dalis. Nes retas žmogus gali vienu prisėdimu įveikti visą didelę karką.
Ingredientai
- karkos: 1-2
- druska
- pipirai
- mėgstami prieskoniai (nebūtina)
- morkos, salieras arba petražolių šaknys
- džiovintos slyvos
- kmynai
- juodieji pipirai
- lauro lapai
- druska
- svogūnas
- obuolys
- tamsus alus
- gvazdikėliai
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia suprieskoniavę, nuplautas ir nusausintas karkų dalis dedame į aukštesnį puodą, kartu įmetame stambiai supjaustytą morką, saliero arba petražolių šaknis, vieną nedidelę saują džiovintų slyvų, žiupsnį kmynų, juodųjų pipirų, lauro lapų ir druskos.
2. Nulupame svogūną ir į jį įsmeigiame kelis gvaizdikėlius. Skiltelėmis supjaustome obuolį. Viską sudedame į puodą su karkomis.
3. Tuomet užpilame tamsiuoju alumi (priklausomai nuo puodo, reikia ne mažiau kaip 0,5 litro alaus). Geriausiai karka bavarietiškai tinką alus "ginesas", bet tinka ir kitoks tamsusis alus.
4. Uždengiame ir paliekame marinuotis vėsioje vietoje per visą naktį.
5. Kitą dieną karką užkaičiame uždengtą ir nuo užvirimo momento verdame maždaug 1,5-2 valandas ant nestiprios liepsnos. Paskutinįjį pusvalandį puodą nudengiame - skysčio perteklius turi nugaruoti.
6. Per tą laiką galite pasiruošti mėgstamą garnyrą.
7. Po to nukaistą mėsą išdėliojame į lėkštes, porcijomis. Ant viršaus užpilame puode likusio nuoviro.
8. Patiekiame su troškintais kopūstais arba bulvėmis. Labai tinka ir marinuotos daržovės. Papuošiame žalumynais. Ir, žinoma, nepamirštame šalto alaus bokalo (žinoma, nealkoholinio)… Lepinamės!
Raktažodžiai:
karka, druska, pipirai, kiauliena, slyvos, morkos, salieras, kmynai, obuolys, alus, gvazdikeliai

Kiaulienos karka su troškintais raugintais kopūstais

Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje

Virta kepta karta orkaitėje su raugintais kopūstais

Bulvių plokštainis - kugelis su karka

Kiaulienos karka kazane - aluje

Kiaulienos karka be kaulo troškinta obuolių sultyse

Kiaulienos karka kazane

Kiaulės karka pomidorų sultyse - kazane

Pasakiška daržovių košė

Virti žirniai (žirnių mišrainė) su kiaulės ausimis prie alaus

Karka kamado tipo grilyje (marinuota giroje)

Virtas veršio liežuvis

Savojos kopūstai grietinėlėje - tarsi salotos

BUROKĖLIŲ SRIUBA SU GRYBAIS

Jautienos troškinys su daržovėmis

PIKANTIŠKA UŽKANDĖLĖ PRIE VYNO AR ALAUS

Visa lašiša kepta orkaitėje su petražolėmis ir pomidorais

Kugelis su kiaulės koja

Trinta brokolių - špinatų sriuba

DARŽOVIŲ TROŠKINYS SU KIAULIENA

Kiaulienos šoninės troškinys azijietiškai

Sumuštiniai su tunu, salieru, obuoliu ir poru

Mišrainė su šprotais, kepta duona, konservuotais kukurūzais ir sūriu

Orkaitėje keptos daržovės