Kepta kiaulės karka bavarietiškai su alumi "Girta"
Kategorija: Kiauliena
Paprastai pagaminamas, bet tikrai ne prastas patiekalas, tinkantis ne vien tik prie šalto alaus bokalo. Vokiečiai karką įprastai patiekia su troškintais kopūstais, bet dažno lietuvio skoniui artimesnis garnyras yra bulvės. Aš pats šį kartą jas patiekiau keptas aliejuje "Pavlovičiaus būdu".
Jeigu nenusimato nenumatytų svečių, šeimos reikmėms paprastai pakanka 1-2 karkų. Jeigu tik yra galimybė, perkant paprašykite, kad kiekvieną karką pardavėjas padalintų į 2-3 dalis. Nes retas žmogus gali vienu prisėdimu įveikti visą didelę karką.
1. Pirmiausia suprieskoniavę, nuplautas ir nusausintas karkų dalis dedame į aukštesnį puodą, kartu įmetame stambiai supjaustytą morką, saliero arba petražolių šaknis, vieną nedidelę saują džiovintų slyvų, žiupsnį kmynų, juodųjų pipirų, lauro lapų ir druskos.
2. Nulupame svogūną ir į jį įsmeigiame kelis gvaizdikėlius. Skiltelėmis supjaustome obuolį. Viską sudedame į puodą su karkomis.
3. Tuomet užpilame tamsiuoju alumi (priklausomai nuo puodo, reikia ne mažiau kaip 0,5 litro alaus). Geriausiai karka bavarietiškai tinką alus "ginesas", bet tinka ir kitoks tamsusis alus.
4. Uždengiame ir paliekame marinuotis vėsioje vietoje per visą naktį.
5. Kitą dieną karką užkaičiame uždengtą ir nuo užvirimo momento verdame maždaug 1,5-2 valandas ant nestiprios liepsnos. Paskutinįjį pusvalandį puodą nudengiame - skysčio perteklius turi nugaruoti.
6. Per tą laiką galite pasiruošti mėgstamą garnyrą.
7. Po to nukaistą mėsą išdėliojame į lėkštes, porcijomis. Ant viršaus užpilame puode likusio nuoviro.
8. Patiekiame su troškintais kopūstais arba bulvėmis. Labai tinka ir marinuotos daržovės. Papuošiame žalumynais. Ir, žinoma, nepamirštame šalto alaus bokalo (žinoma, nealkoholinio)… Lepinamės!
Jeigu nenusimato nenumatytų svečių, šeimos reikmėms paprastai pakanka 1-2 karkų. Jeigu tik yra galimybė, perkant paprašykite, kad kiekvieną karką pardavėjas padalintų į 2-3 dalis. Nes retas žmogus gali vienu prisėdimu įveikti visą didelę karką.
Ingredientai
- karkos: 1-2
- druska
- pipirai
- mėgstami prieskoniai (nebūtina)
- morkos, salieras arba petražolių šaknys
- džiovintos slyvos
- kmynai
- juodieji pipirai
- lauro lapai
- druska
- svogūnas
- obuolys
- tamsus alus
- gvazdikėliai
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia suprieskoniavę, nuplautas ir nusausintas karkų dalis dedame į aukštesnį puodą, kartu įmetame stambiai supjaustytą morką, saliero arba petražolių šaknis, vieną nedidelę saują džiovintų slyvų, žiupsnį kmynų, juodųjų pipirų, lauro lapų ir druskos.
2. Nulupame svogūną ir į jį įsmeigiame kelis gvaizdikėlius. Skiltelėmis supjaustome obuolį. Viską sudedame į puodą su karkomis.
3. Tuomet užpilame tamsiuoju alumi (priklausomai nuo puodo, reikia ne mažiau kaip 0,5 litro alaus). Geriausiai karka bavarietiškai tinką alus "ginesas", bet tinka ir kitoks tamsusis alus.
4. Uždengiame ir paliekame marinuotis vėsioje vietoje per visą naktį.
5. Kitą dieną karką užkaičiame uždengtą ir nuo užvirimo momento verdame maždaug 1,5-2 valandas ant nestiprios liepsnos. Paskutinįjį pusvalandį puodą nudengiame - skysčio perteklius turi nugaruoti.
6. Per tą laiką galite pasiruošti mėgstamą garnyrą.
7. Po to nukaistą mėsą išdėliojame į lėkštes, porcijomis. Ant viršaus užpilame puode likusio nuoviro.
8. Patiekiame su troškintais kopūstais arba bulvėmis. Labai tinka ir marinuotos daržovės. Papuošiame žalumynais. Ir, žinoma, nepamirštame šalto alaus bokalo (žinoma, nealkoholinio)… Lepinamės!
Raktažodžiai:
karka, druska, pipirai, kiauliena, slyvos, morkos, salieras, kmynai, obuolys, alus, gvazdikeliai
Kiaulienos karka su troškintais raugintais kopūstais
Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje
Virta kepta karta orkaitėje su raugintais kopūstais
Bulvių plokštainis - kugelis su karka
Kiaulienos karka kazane - aluje
Kiaulienos karka be kaulo troškinta obuolių sultyse
Kiaulienos karka kazane
Kiaulės karka pomidorų sultyse - kazane
Pasakiška daržovių košė
Virti žirniai (žirnių mišrainė) su kiaulės ausimis prie alaus
Karka kamado tipo grilyje (marinuota giroje)
Virtas veršio liežuvis
Savojos kopūstai grietinėlėje - tarsi salotos
BUROKĖLIŲ SRIUBA SU GRYBAIS
Jautienos troškinys su daržovėmis
PIKANTIŠKA UŽKANDĖLĖ PRIE VYNO AR ALAUS
Visa lašiša kepta orkaitėje su petražolėmis ir pomidorais
Kugelis su kiaulės koja
Trinta brokolių - špinatų sriuba
DARŽOVIŲ TROŠKINYS SU KIAULIENA
Kiaulienos šoninės troškinys azijietiškai
Sumuštiniai su tunu, salieru, obuoliu ir poru
Mišrainė su šprotais, kepta duona, konservuotais kukurūzais ir sūriu
Orkaitėje keptos daržovės