Laikantis šių nesudėtingų taisyklių orchidėjos džiugins gausiais žiedais

Kategorija: Naudingi patarimai


Laikantis šių nesudėtingų taisyklių orchidėjos džiugins gausiais žiedais

Paskelbė:
17 Geg. 2020
Orchidėjos – vienas iš gamtos sukurtų stebuklų. Daugelis netiki, kad šios gėlės gali puikiausiai augti kambaryje ir jį puošti. Jos ilgaamžės ir ilgai žydi, o jų priežiūra ne visada yra sudėtinga. 

Nuo didelės orchidėjų įvairovės ir spalvų gausos gali apsisukti galva. Dažniausiai prekybos centruose parduodami falenopsiai (Phalaenopsis), kurių žiedai primena drugelius, cimbidžiai (Cymbidium), išauginantys pusės metro ar net metro ilgio žiedynstiebius, taip pat liudizijos (Ludisia), išsiskiriančios nedideliais violetinės spalvos lapais. Kai kada parduotuvėse galima „sumedžioti“ dendrobius (Dendrobium), raibuoles (Paphiopedilum) ar kitų retesnių genčių orchidėjas. 


Kasmet jų pasiūla vis didėja. Parduotuves ir prekybos centrus šturmuoja hibridinės orchidėjos, vadinamos Cambria vardu. Jos išvestos daugybę kartų sukryžminus miltonijų (Miltonia), liežuvių (Odontoglossum), oncidijų (Oncidium) ir sraigvų (Cochlioda) gentims priklausančius augalus. Orchidėjos puošiasi gausybe įvairiausių formų žiedų.

Populiariausios orchidėjos dažniausiai išvestos iš gimtose vietose ant medžių kamienų ir šakų augančių giminaičių (epifitų), todėl auginti jas reikia panašiomis sąlygomis.


SUBSTRATAS. Jį turi sudaryti kelių centimetrų dydžio medžių žievės gabaliukai. Tik cimbidžius ir liudizijas galima sodinti šiek tiek tankesniame durpių substrate.

ŠVIESA. Šioms orchidėjoms nereikia daug šviesos. Gerai auga pastatytos ant rytinės ar vakarinės pusės palangių, taip pat šviesesnių kambarių gilumoje. Ant šiaurės rytų pusės palangių augančias orchidėjas žiemą reikia papildomai apšviesti (užtenka 4–5 valandom per dieną įjungti paprastas lemputes). 

O ant pietinės pusės palangių augančias orchidėjas vasarą reikia pavėsinti, nuo kaitrių saulės spindulių ant jų gali atsirasti juodų dėmelių (dažniau ant senesnių orchidėjų lapų).


TEMPERATŪRA. Vasarą tinka kambario temperatūra. Naktį turi būti keliais laipsniais vėsiau nei dieną. Žiemą vėsiau (15–18 °C temperatūroje) augti patinka tik cimbidžiams. 

Dėmesio, žiemą šalčių metu vėdindami kambarius apsaugokite ar išneškite orchidėjas kitur, nes jos gali numesti žiedus ir pumpurus, jų lapai tapti permatomais ar nuvysti, o kartais augalai gali net žūti.

ORO DRĖGMĖ.
Tinkamiausias, mažiausiai 60 proc. oro drėgnumas bus užtikrintas, jei orchidėjas auginsite pastatytas į padėkliukus su keramzitu, iki pusės užpiltu vandeniu. Vazonų jokiu būdu nemerkite į vandenį, jų dugnas turi būti neapsemtas. 


Verta rytais augalus apipurkšti distiliuotu vandeniu (vanduo iš čiaupo netinka).

LAISTYMAS. Epifitinės orchidėjos vandenį kaupia praplatėjusiose ūglių pamatų dalyse, taip vadinamuose pseudogumbuose. Jos laistomos tik tada, kai šaknys ir žievė apdžiūna, dažniausiai kas 7–10 dienų. 

Geriau 15–60 minučių pamerkti vazoną beveik iki kraštų vandenyje, o vėliau leisti nubėgti jo pertekliui. 

Laistymui tinkamiausias lietaus (pramoniniuose rajonuose lietaus vandenį pradėkite rinkti praėjus pusvalandžiui nuo to momento, kai pradėjo lyti) ar distiliuotas vanduo. Jei vis dėlto naudojate vandenį iš čiaupo, pirmiausia jį užvirinkite, atvėsinkite ir leiskite nusistovėti.

TRĘŠIMAS. Specialias trąšas orchidėjoms galima naudoti pagal gamintojų nurodomą informaciją ant pakuotės, tai yra kas mėnesį. Kitas variantas – tręšti tris kartus atskiestų trąšų tirpalu kiekvieno laistymo metu.

POILSIS. Nelabai norinčias pakartotinai žydėti orchidėjas galima tam „pažadinti“. Šiam tikslui 4–6 savaites laikykite jas vėsioje patalpoje, nelaistykite ir netręškite.


PERSODINIMAS. Jei norite išvengti substrato uždruskėjimo ir susiplukimo, virintu atvėsintu vandentiekio vandeniu laistomų orchidėjų substratą keiskite kasmet, o laistomų lietaus vandeniu – kas 2–3 metus. 

Dauguma orchidėjų gerai auga sumaltoje žievėje, kurios galima įsigyti gėlių parduotuvėse.

Cimbidžiams ir liudizijoms tinkamiausias specialus mišinys orchidėjoms. Didelius kerus galima atsargiai atskirti į kelias dalis, turinčias po 3–5 gerai susiformavusius stiebus. 


Vazonai orchidėjoms turi turėti dideles skyles vandeniui nutekėti. Persodinti augalai 7–10 dienų nelaistomi.

GENĖJIMAS PO ŽYDĖJIMO. Peržydėjusio augalo žiedynstiebis dažniausiai apmiršta. Kai jis pageltonuoja, nupjaukite ties pamatu, tik atsargiai, nepažeiskite pseudogumbų ar lapų (jie maitina augalą 2–4 metus). 

Neskubėkite nupjauti žiedynstiebio, nes tik pakenksite augalui, ypač tai svarbu falenopsiams. Šios orchidėjos ant žiedynstiebio turi miegančius pumpurus, iš kurių vėliau gali išaugti nauji žiedynstiebiai su naujais žiedais (miegančius pumpurus paskatinsite augti, jei nupjausite peržydėjusį žiedysntiebį virš didžiausio, pribrinkusio pumpuro) ar – daug rečiau – nauji maži augalėliai. Kai paauga, tokį naują augalėlį nukirpkite ir pasodinkite atskirame vazone.


Geras pasirinkimas 

Pirkdami orchidėjas rinkitės augalus, ant kurių nėra dėmelių, kita spalva nusidažiusių plotelių, kurie neturi lapų pageltusiais ar sudžiuvusiais kraštais. 

Sveikų augalų šaknys yra šviesios, blizgančios, padengtos trumpais plaukeliais. Jei renkatės falenopsį, jo šaknys turi būti storos, žalsvos su ryškiai žaliais galiukais. Jei šaknų galiukai parudavę, o ant lapų pastebėjote kenkėjų (voratinklinių erkučių, tripsų, skydamarių, baltasparnių ar amarų), geriau tokio augalo nepirkite. 


Tačiau peržydėjusias ar net šiek tiek padžiuvusias orchidėjas (su susiraukšlėjusiais pseudogumbais), jei jos nėra sergančios ar apnyktos kenkėjų, galite drąsiai rinktis ir papildyti namų kolekciją. Tinkamai prižiūrimos, jos dar ir metams nepraėjus pražys vėl.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: