Atradau trąšas, kurios nieko nekainavo, o prikėlė net silpniausius augalus

Kategorija: Naudingi patarimai


Atradau trąšas, kurios nieko nekainavo, o prikėlė net silpniausius augalus

Paskelbė:
17 Geg. 2020
Niekam ne paslaptis – tam, kad augalai gerai derėtų, juos ne tik svarbu laiku palieti, bet ir būtina tręšti. Tam visai nereikia išlaidauti brangioms priemonėms – neprašausite pro šalį ir pasirinkę taupesnį variantą.

„Bananų žievės – tai man naujiena, bet kažkur perskaičiusi nutariau jas išbandyti ir jau tuo esu patenkinta, atsigavo mano visas daržas“, – rašo Angelė iš Kelmės. Šalia moters išbandytų trąšų, siūlome dar kelias, jau patikrintas kitų daržininkų mėgėjų.


Dilgėlių gira 

Kad dilgėlės turi daug vertingų savybių, ir sakyti nereikia.

Šį augalą galima panaudoti ir gaminant natūralias trąšas. Tam dilgėlių lapus reikia smulkiai sudraskyti, užpilti šiltu mielių prisotintu vandeniu ir palikti 4-5 dienom. Mišinį atskieskite vandeniu proporcija 1:10. Gautu mišiniu augalus liekite sykį kas dvi-keturias savaites.

Tokios trąšos dirvą praturtins kalciu, kaliu ir magniu.


Bananų žievės 

Bananų žievės turtingos kaliu, kalciu ir fosforu. Sodininkai žino įvairių būdų, kaip šias bananų dalis panaudoti trąšoms. Paprasčiausias jų – žieves susmulkinti ir užkasti dirvoje. Tokios trąšos prikelia net ir pačius silpniausius augalus.

Bananų žieves taip pat galima apkepti orkaitėje įvyniojus į foliją, tuomet susmulkinti ir sudėti į hermetišką indą. Į gėlių vazoną dėkite po šaukštelį tokios košelės.

Jei norite skystų trąšų, susmulkintas bananų žieveles užpilkite nedideliu kiekiu karšto vandens ir palikite parai. Užpilą perkoškite ir sumaišykite su vandeniu proporcija 1:1. Gautu mišiniu vis paliekite nusilpusius augalus.


Kavos tirščiai 

Natūralios kavos tirščiai – puiki trąša tiek lauko, tiek kambariniams augalams. Kava dirvą prisotina azotu, vertingais mikroelementais, daro ją lengvesne. Tokios trąšos labai tinka augalams, kuriems patinka rūgšti dirva.

Kad pasigamintumėte trąšų su kavos tirščiais, pirmiausia juos išdžiovinkite ir sumaišykite su žemėmis santykiu vienas arbatinis šaukštelis tirščių su 500 ml žemės.


Bulvių nuoviras 

Galbūt nustebsite, tačiau netgi vandenį, kuriame virė bulvės, galima naudoti kaip trąšą. Jame yra augalams vertingų mineralų, tarp kurių – kalis, ląsteliena ir krakmolas.

Tik svarbu žinoti, kad bulvių nuoviru lieti augalų negalima dažniau nei sykį per dvi savaites.

Ir dar – nuoviras laikomas vertingu tik tada, jei virdami bulves jų nesūdėte.


Akvariumo vanduo

Jei auginate akvariumo žuvytes, kai keisite vandenį, jo neišpilkite į kriauklę. Toks vanduo puikiai tinka kambariniams augalams lieti.

Kad dirvą pamaitintumėte vertingomis medžiagomis, akvariumo vandeniu augalus liekite kartą per mėnesį.


Užplikytos arbatžolės 

Stambūs arbatos lapai – kalio, kalcio, magnio, mangano ir geležies šaltinis. Visa tai lieka arbatoje, kuri gali tapti puikia alternatyva cheminėms trąšoms.

Atvirą gruntą galima pasotinti plikiniu jo net ir neišdžiovinus.

Kambariniams augalams geriau paruošti trąšų iš vienos stiklinės panaudotų ir išdžiovintų arbatžolių ir trijų litrų karšto vandens. Tokiu atvėsusiu skysčiu augalus galima laistyti reguliariai.


Cukrus

Augalams patinka saldėsiai. Pasaldintas vanduo – neprasta trąša kambariniams augalams, ypač – fikusams ir sukulentams.

Tokioms trąšoms pagaminti sumaišykite vieną arbatinį šaukštelį cukraus ir 600 ml vandens. Tik nepamirškite, kad tokiu skysčiu augalus galima laistyti ne dažniau nei kartą per mėnesį.


Mielės 

Kambariniai augalai puikiai įsisavina maistingąsias medžiagas iš mielių. Mielės – pigus ir natūralus būdas dirvą pamaitinti naudingais mikroorganizmais, baltymais, amino rūgštimi.

Tačiau būtina žinoti, kad mielės iš dirvos ištraukia kalį, todėl, augalus laistant mielėmis, tuo pačiu reikia pridėti ir pelenų, siūlo novate.ru.

Kad paruoštumėte tokias trąšas, 10 gramų sausų mielių ištirpinkite litre vandens, pridėkite valgomąjį šaukštą cukraus ir palikite kelioms valandoms. Gautą mišinį padalinkite į penkias dalis, sumaišykite kiekvieną dalį su vandeniu ir laistykite augalus.


Svogūnų lukštai

Svogūnų lukštus dažniausiai imame kaupti prieš Velykas, kad turėtume kuo dažyti kiaušinius. Tačiau neskubėkite jų išmesti ir kitu metų laiku, nes iš svogūnų lukštų galima pasigaminti trąšų lauko ir kambariniams augalams.

Tam reikia 50 gramų svogūnų lukštų užpilti dviem litrais verdančio vandens ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių. Po to ataušinkite, nukoškite ir liekite ar purkškite augalus. Toks skystis žemę prisotina mineralais ir fitonicidais.


Pelenai 

Medžio pelenai – kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo šaltinis. Todėl pelenai – puiki trąša tiek kambariniams, tiek lauko augalams.

Kambaryje augančioms gėlėms jie padės suformuoti pumpurus. Lauko augalams pelenai naudingi, nes mažina dirvos rūgštingumą ir prisotina ją vertingais mikroelementais.

Pelenus ant dirvos galima barstyti sausus arba jų įberti į vandenį laistant.


Citrusų žievelės

Apelsinų ir citrinų žievelėse gausu eterinių aliejų, kurie naikina voratinklines erkes, skydmarius.

Profilaktikai kambarinių augalų lapus įtrinkite žievele.

Citrusų žieveles skystoms trąšoms ruoškite taip: jas susmulkinkite, užpilkite karštu vandeniu proporcija 1:3 ir palikite parai. Gautu tirpalu augalus laistykite ne dažniau nei sykį per mėnesį.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: