Pasigaminkite natūralias trąšas namuose: jos ypač pravers darže

Kategorija: Naudingi patarimai


Pasigaminkite natūralias trąšas namuose: jos ypač pravers darže

Paskelbė:
18 Geg. 2020
Ekologiška sodininkystė dar niekada nebuvo tokia populiari, o jai naudojami metodai yra itin svarbūs mūsų ir mūsų planetos sveikatai.

Yra daugelis įvairių natūralių trąšų, kurias galima naudoti sode arba vazonuose. Kai kurias jų galima pasigaminti ir sukaupti namie, pasitelkiant virtuvėje ar sandėliuke turimas priemones.

Žolės nuopjovos 

Jei kieme turite ekologišką pievelę, nupjovę žolę būtinai surinkite nuopjovas – jas galėsite panaudoti sode. 1–2 cm ilgio žolės nuopjovos puikiai tinka nuo piktžolių apsaugančiam mulčiui, o taip pat jose yra azoto, kuris daugeliui augalų yra labai reikalingas, rašoma farmersalmanac.com


Kavos tirščiai 

Kavos tirščius galima panaudoti įvairiausiais būdais, o tręšimas – vienas jų. Daugybė augalų, pavyzdžiui, šilauogės, rododendrai, rožės ir pomidorai labai mėgsta rūgštingą dirvą. Todėl kavos tirščiais galima rūgštinti dirvą. 

Tai daryti galima keliais skirtingais būdais – arba dirvos paviršių nubarstyti kavos tirščiais, arba iš tirščių pasigamint „kavos“ ir ja palaistyti daržą. 


Tokiai „kavai“ reikės šešių puodelių panaudotų kavos tirščių – juos savaitę pamirkykite vandenyje, o tada naudokite rūgštingumą mėgstantiems augalams laistyti.

Bananų žievelės 

Bananus valgome todėl, kad juose yra daug kalio, bet kalį taip pat mėgsta rožės. 

Tiesiog užkaskite banano žievę dirvoje prie rožės krūmo, kad ji natūraliai kompostuotųsi. Rožei augant bananų žieves „laidokite“ viršutiniame dirvos sluoksnyje. 

Abu šie metodai augalui suteiks jam labai reikalingo kalio.

Kalkės ir kiaušinių lukštai 

Jei kada darže esate naudoję kalkes, tuomet žinote, kokią naudą jos teikia – kalkės mažina dirvos rūgštingumą, todėl tinka tiems augalams, kurie rūgštingos dirvos nemėgsta, o taip pat teikia augalams kalcį, kuris yra svarbi maistinė medžiaga. 


Pačios kalkės yra visiškai natūrali trąša, kurios galite įsigyti atskirai, bet jei norite pataupyti, kalkių teikiamus privalumus galima išgauti ir kitais būdais. 

Paprasčiausiai nuplaukite panaudotus kiaušinių lukštus, juos sutraiškykite ir naudokite sode kaip trąšą. 


Pasirodo, kiaušinių lukštai sudaryti iš 93% kalcio karbonato, o tai – tiesiog mokslinis kalkių pavadinimas.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: