Lietuviški troškinti rauginti kopūstai su morkomis ir grybais
Kategorija: Daržovių patiekalų receptai / Grybų patiekalų receptai
Šis tradicinis lietuviškas patiekalas yra kupinas skonių bei maistinių medžiagų, o rauginti kopūstai ir morkos puikiai dera su grybų aromatu. Tai ne tik puikus garnyras, bet ir sotus bei sveikas pasirinkimas, tinkantis vegetariškai ar net veganiškai mitybai.
Naudingos Sudedamosios Dalys:
- Rauginti kopūstai: Turtingi probiotikais, kurie palaiko sveiką žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir stiprina imuninę sistemą.
- Švieži kopūstai: Puikus vitamino C, skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Jie padeda palaikyti imunitetą ir gerina odos būklę.
- Morkos: Aprūpina organizmą beta-karotenu, kuris virsta vitaminu A – svarbiu regėjimui ir odos sveikatai.
- Grybai: Turi daug baltymų, seleno, B grupės vitaminų bei antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais ir stiprina organizmą.
- Česnakai: Natūralus antibiotikas, stiprinantis imuninę sistemą bei pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis.
Ingredientai
- rauginti kopūstai: 400 gramų
- smulkiais šiaudeliais pjaustyti švieži kopūstai: 500 gramų (~0,5 gūžės)
- morkos: 2 (tarkuotos burokine tarka)
- svogūnai: 1 didelio (smulkiai pjaustyto; labiausiai tiks saldus, neaštraus skonio svogūnas)
- smulkiai pjaustytos voveraitės arba balti pievagrybiai: 150 gramų (aš gamindama naudoju šitakius)
- česnakas: 2 skiltelių
- smulkiai pjaustytos petražolės: 3 valgomųjų šaukštų (nėra būtina)
- druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
- malti juodieji pipirai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
- cukrus: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio (nėra būtina)
- sultinys: ~50-100 mililitrų (tinka vištienos, jautienos arba vegetariškas; galite keisti vandeniu)
- alyvuogių aliejus: 100 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.
2. Tada keptuvėje virš vidutinės kaitros, nedideliame aliejaus kiekyje, apkepinkite svogūnus, maždaug 3 minutes.
3. Tuomet pridėkite morkas, grybus, šiek tiek pasūdykite, pilkite dar šlakelį aliejaus. Viską apkepinkite, vis pamaišydami mentele,- dar maždaug 5 minutes.
4. Po to sudėkite šviežius kopūstus, česnaką ir pipirus. Toliau kepkite maždaug 10 minučių, vis pavartydami mentele.
5. Kai jau kepami švieži kopūstai suminkštėja, sudėkite raugintus kopūstus. Kopūstų raugo neišpilkite - jo prireiks vėliau. Troškinkite po uždengtu dangčiu dar maždaug 5-10 minučių. Kopūstai rivalo troškintis savo garuose, jei skysčio neužtenka, pilkite sultinio arba vandens.
6. Maždaug po 25-30 minučių kepimo įvyksta svarbiausias momentas - ragavimas. Rauginti kopūstai itin skiriasi savo skoniu, tad šis kopūstų troškinys niekada nesigaus toks pat, koks buvo prieš tai. Jei troškinys per rūgštus - pridėkite cukraus, jei nesūrus - pasūdykite, jei trūksta rūgšties - pilkite kopūstų raugo. Paragavus privalo būti neaišku, ko jaučiasi daugiau: sūrumo, saldumo ar rūgšties.
7. Kai pasiekiamas reikiamas kopūstų troškinio skonis, sudėkite petražoles ir viską gerai išmaišykite. Dar patroškinkite maždaug 1-2 minutes. Patiekite ir skanaukite!