Lęšių virimas arba kiek laiko reikia virti lęšius?

Kategorija: ---


Lęšių virimas arba kiek laiko reikia virti lęšius?

Paskelbė:
08 Lapkričio 2021
Ar žinojote kiek laiko reikia virti įvairiausius lęšius? Štai raudonuosius lęšius užteks virti vos 25 minutes, o rudiesiems ir žaliesiems prireiks net 45 minučių. Šį kartą papasakosime Jums apie skirtingus lęšius ir jų virimo laiką.

Verta visiems priminti, kad lęšius valgyti yra itin sveika. Juose labai daug vitaminų (kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kitų), jie savo maistingumu gali prilygti net mėsai, tik turi mažiau kalorijų (200 gramų virtų lęšių yra vos 230 kalorijų) ir juose beveik nėra riebalų. Juose egzistuojančios maistinės skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, tad lęšius drąsai gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra ganėtinai daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji ir raudonieji lęšiai.

- Iš lęšių yra verdamos sriubos, taip pat gaminamos įvairios mišrainės ir troškiniai.
- Raudonieji lęšiai labiau tiks sriuboms ar košėms gaminti, jų nereikia dėti į mišraines, nes gana greitai suminkštėja.
- Prieš gaminant lęšius, juos privalu perrinkti, kad nebūtų įvairių akmenukų, tuomet nuplauti po šaltu vandeniu.
- Beverdant lęšius susidaro putos, kurias privalu nugriebti.
- Išvirtus lęšius šaldytuve galite laikyti iki 4-5 dienų.

Taip pat šiame straipsnyje papasakosiu ne tik kiek virti lęšius, bet ir pateiksiu Jums du man labai patinkančius receptus su jais. :)


Ingredientai


  • žalieji lęšiai
  • prancūziškieji žalieji lęšiai
  • rudieji lęšiai
  • raudonieji lęšiai
  • juodieji (beluga) lęšiai

  • Lęšių sriuba su daržovėmis:
    • raudonieji lęšiai: 1 stiklinės
    • aliejus: 2 šaukštų
    • morkos: 2
    • svogūnai: 2
    • salierų stiebai: 2 (arba 0,5 salierų gumbo)
    • česnakas: 2 skiltelių
    • pomidorai: 3-4 (arba pomidorų tyrės - 3 šaukštai)
    • aitriosios paprikos: 1 (tik jeigu mėgstate aštriau)
    • laurų lapeliai
    • vanduo: ~2 litrų
    • malti juodieji pipirai
    • druska
    • petražolių lapeliai
  • Lęšių košė:
    • nevirtų lęšių: 1 stiklinės
    • bulvių: 4
    • pomidorų pastos: 4 valgomųjų šaukštų
    • garstyčių: 1 arbatinio šaukštelio
    • aitriosios paprikos: 0,5-1 arbatinio šaukštelio
    • druskos: žiupsnelio
    • česnako granulių: 1-1,25 arbatinio šaukštelio
    • maltų, džiovintų petražolių: 1-1,2 arbatinio šaukštelio


Recepto paruošimas


1. Žalieji lęšiai: Tai aromatingi, švelnaus skonio bei miltingos struktūros lęšiai. Išvirę nepraras savo formos, tad idealiai tiks salotoms, troškiniams ar įdarams. Jeigu pagardinus juos prieskoniais, žolelėmis ir aliejumi jie gali tapti paprastu, bet labai skaniu garnyru prie mėsos. Verdame maždaug 40-45 minutes santykiu 1:3 (lęšiai:vanduo).

2. Prancūziški žalieji lęšiai: Tokie "raini", žaliai pilkos spalvos lęšiai puikiai auga Prancūzijos Le Puy regione. Grūdeliai net ir išvirę išlaiko savo tekstūrą. Turtingo skonio lęšius su pipirų prieskoniu galite pasiūlyti prie įmantresnių laukinės mėsos, žuvies patiekalų arba dešrelių. Taipogi tiks lengvoms sriuboms arba salotoms su daržovėmis. Verdame maždaug pusvalandį santykiu 1:2.

3. Rudieji lęšiai: Tikriausiai patys populiariausiai arba vieni iš pačių populiariausių lęšių, kurių spalva gali skirtis nuo švelniai rusvos iki tamsiai rudos. Stambios, stora luobele padengtos rudųjų lęšių kruopos ir išvirtos nepraras savo formos. Šiek tiek stipresniu skoniu, jeigu lyginti su žaliaisiais, pasižymintys rudieji lęšiai itin tinka įvairiems apkepams, pikantiškiems pyragams, įdarams, sriuboms, salotoms arba ryžių patiekalams paįvairinti. Prieš verdant rekomenduotina juos bent 30 minučių išmirkyti. Verdame maždaug 30-40 minučių santykiu 1:2.

4. Raudonieji lęšiai: Raudonais vadinamų lęšių spalva gali varijuoti nuo švelniai auksinės iki ryškiai oranžinės, o kai išvirs - šiek tiek nubluks. Kruopų luobelė pašalinta, tad virdami raudonieji lęšiai suminkštės greičiausiai iš visų rūšių. Labiausiai tiks įvairioms tirštoms sočioms sriuboms, košėms bei prieskoniniams Azijos virtuvės patiekalams. Raudonaisiais lęšiais galite paįvairinti ir salotas, svarbiausia tik jų nepervirti. Verdame maždaug 25 minutes santykiu 1:3.

5. Juodieji (Beluga) lęšiai: Labai išraiškingo skonio bei išvaizdos smulkūs juodieji lęšiai savo sodrios spalvos ir blizgesio nepraras net išvirti. Kaip garnyrą juos tiks patiekti prie mėsos patiekalų, taip pat galite maišyti į įvairiausiais salotas, patiekti su ryžiais arba keptomis daržovėmis. Verdame maždaug 20-25 minutes santykiu 1:2.

6. Lęšių sriuba su daržovėmis: Lęšius perrenkame, nuplauname bei nuvarviname.
7. Tada puode pakaitiname aliejų, suberiame nuvalytas ir pasmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolatos maišydami, patroškiname, kol daržovės suminkštės.
8. Sudedame nuluptus ir smulkintus pomidorus, įdedame aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberiame lęšius, užpilame karštu vandeniu, puodą pridengiame dangčiu ir verdame ant silpnos kaitros, kol suminkštės lęšiai.
9. Po to iš sriubos išimame aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdome, įberiame maltų juodųjų pipirų, dar kelias minutes pakaitiname, tuomet pilame į lėkštes, įberiame smulkintų žalių petražolių lapelių ir patiekiame. Skanaujame!

10. Lęšių košė: Lęšius perplauname vandeniu ir suberiame į puodą.
11. Tada įpilame vandens tris kartus daugiau, nei puode yra kruopų ir paliekame virti.
12. Po to sutarkuojame nuskustas bulves.
13. Praėjus 15-ai minučių, į verdamus lęšius sukrečiame tarkuotas bulves.
14. Jeigu reikia, įpilame dar šiek tiek vandens.
15. Verdame vis pamaišydami dar maždaug 15 minučių.
16. Po to sukrečiame pomidorų pastą, garstyčias, druską, maltą aitriąją papriką, česnakų granules bei maltas petražoles. Pamaišome ir dar maždaug 3 minutes patroškiname. Patiekiame ir skanaujame!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: