Kaip sustiprinti imunitetą: trys paprasti receptai
Kategorija: ---
Imunitetą susilpninti gali aibė mums kartais net nepavaldžių faktorių, tačiau sustiprinti jį galime rinkdamiesi visavertį, subalansuotą maistą, kuriame gausu reikalingų vitaminų bei mineralų. Ne retai savo sveikata susirūpiname jau susirgę, tačiau imunitetu reikia rūpintis ištisus metus. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi skaniais receptais, padėsiančiais išlikti sveikais.
„Ekspertai dalijasi ilgiausiais sąrašais, kokie produktai yra naudingi mūsų sveikatai: tai – medus, kiti bičių produktai, bičių duonelė, spanguolės, špinatai, jūros dumbliai. Visgi pardavimai rodo, kad tautiečiai daugiausiai perka jau klasikiniais tapusius imbierus, česnaką ir citrinas”, – dalijasi minėto prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Svarbu žinoti ne tik, ką valgyti, bet ir ko reikėtų vengti: imunitetui kenkia sunkus, apkraunantis maistas, rūkymas, piktnaudžiavimas alkoholiu. O norintiems išvengti ligų reikia suvalgyti bent 300-400 g daržovių per dieną: į racioną įtraukite vaisius, daržoves, baltymus.
Trinta morkų ir imbiero sriuba
Jums reikės:
6 morkų;
2 svogūnų;
2 česnako skiltelių;
1 valgomojo šaukšto smulkinto imbiero;
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 l naminio sultinio;
žiupsnelio tarkuotos apelsinų žievelės;
druskos ir pipirų pagal skonį.
„Kelias minutes pakepinkite svogūnus, tuomet įdėkite smulkintą česnaką ir imbierą. Po dar kelių minučių suberkite supjaustytas morkas bei apelsinų žievelę. Pakepinę ir pamaišę įpilkite naminio sultinio ir virkite apie pusvalandį. Sriubą sutrinkite bei pagardinkite druska bei pipirais“, – receptu dalijasi maisto gamybos ekspertė.
Žaliasis kokteilis
Jums reikės:
1 banano;
lapinio kopūsto (angl. kale) lapų;
saujos špinatų;
avokado;
saujos įvairių riešutų ir razinų;
džiovintų datulės;
1 stiklinės augalinio pieno.
Visus produktus kruopščiai nuplaukite, avokadą ir bananą nulupkite, susmulkinkite kopūsto lapus. Viską sudėkite į kokteilių plakyklę ir užpilkite augaliniu pienu. Plakite iki vientisos masės.
Sumuštinis su špinatais
Jums reikės:
4 riekelių pilno grūdo duonos;
150 g tofu sūrio;
trečdalio agurko;
30 g špinatų;
brokolių arba moliūgų sėklų užtepėlės;
pagardinimui: druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.
„Ant duonos riekelės užtepkite savo mėgiamą užtepėlę. Ant jos išdėliokite agurkus, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Išdėliokite gabalėliais pjaustytą tofu, patepkite užtepėle ir vėl dėkite agurkų bei špinatų sluoksnius. Sumuštinį uženkite kita duonos riekele“, - dalijasi B. Baratinskaitė.
„Ekspertai dalijasi ilgiausiais sąrašais, kokie produktai yra naudingi mūsų sveikatai: tai – medus, kiti bičių produktai, bičių duonelė, spanguolės, špinatai, jūros dumbliai. Visgi pardavimai rodo, kad tautiečiai daugiausiai perka jau klasikiniais tapusius imbierus, česnaką ir citrinas”, – dalijasi minėto prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Svarbu žinoti ne tik, ką valgyti, bet ir ko reikėtų vengti: imunitetui kenkia sunkus, apkraunantis maistas, rūkymas, piktnaudžiavimas alkoholiu. O norintiems išvengti ligų reikia suvalgyti bent 300-400 g daržovių per dieną: į racioną įtraukite vaisius, daržoves, baltymus.
Trinta morkų ir imbiero sriuba
Jums reikės:
6 morkų;
2 svogūnų;
2 česnako skiltelių;
1 valgomojo šaukšto smulkinto imbiero;
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 l naminio sultinio;
žiupsnelio tarkuotos apelsinų žievelės;
druskos ir pipirų pagal skonį.
„Kelias minutes pakepinkite svogūnus, tuomet įdėkite smulkintą česnaką ir imbierą. Po dar kelių minučių suberkite supjaustytas morkas bei apelsinų žievelę. Pakepinę ir pamaišę įpilkite naminio sultinio ir virkite apie pusvalandį. Sriubą sutrinkite bei pagardinkite druska bei pipirais“, – receptu dalijasi maisto gamybos ekspertė.
Žaliasis kokteilis
Jums reikės:
1 banano;
lapinio kopūsto (angl. kale) lapų;
saujos špinatų;
avokado;
saujos įvairių riešutų ir razinų;
džiovintų datulės;
1 stiklinės augalinio pieno.
Visus produktus kruopščiai nuplaukite, avokadą ir bananą nulupkite, susmulkinkite kopūsto lapus. Viską sudėkite į kokteilių plakyklę ir užpilkite augaliniu pienu. Plakite iki vientisos masės.
Sumuštinis su špinatais
Jums reikės:
4 riekelių pilno grūdo duonos;
150 g tofu sūrio;
trečdalio agurko;
30 g špinatų;
brokolių arba moliūgų sėklų užtepėlės;
pagardinimui: druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.
„Ant duonos riekelės užtepkite savo mėgiamą užtepėlę. Ant jos išdėliokite agurkus, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Išdėliokite gabalėliais pjaustytą tofu, patepkite užtepėle ir vėl dėkite agurkų bei špinatų sluoksnius. Sumuštinį uženkite kita duonos riekele“, - dalijasi B. Baratinskaitė.
Patarimas, kaip tinkamai užšaldyti produktus: svarbu žinoti vieną taisyklę.
Kiaušinius dažome natūraliai
Patarimai, kaip iškepti skaniausius šašlykus: trys originalūs receptai
Išsamus agurkų tręšimo gidas: gausus derlius jus nustebins
PATARIMAI: Ko negalima plauti indaplovėje?
Ko daugiau žuvys teikia – naudos ar žalos, atsako mokslininkai
D.U.K - Naudingi maisto ruošimo patarimai privalo žinoti kiekvienas
Garsus Vienuolio receptas: padeda išnaikinti vėžines ląsteles ir stiprina imunitetą!
Tikras lietuviškas Kūčių stalas. Koks jis?
Valgyti sviestą – ne tik sveika: jis padeda ir sulieknėti
Rauginti kopūstai pagal Darių ir Karoliną
Jokio pilvo per 2 savaites! Šis nuostabus gėrimas veiks bet kokio amžiaus žmonėms
Vaisių kokteilis "Pavasariškų vitaminų bomba!"
Šventėms – tortas „Snickers“
Kaip pjaustyti svogūną?
Vištienos kepsnys su sūriu „Žalgiris“, vyšniniais pomidorais ir baziliku
Tobulai marinuoti agurkai vos per pusvalandį
Naudingi patarimai apie daržoves
GUDRYBĖS, KAD BULVIŲ KOŠĖ BŪTŲ PASAKIŠKAI SKANI
Šaltibarščiai Kitaip
LABAI SKANUS ŠOKOLADINIS TINGINIO TORTAS
Žolelių ir gėlių raštais natūraliai marginti kiaušiniai
ISPANIŠKA ČESNAKINĖ SRIUBA
Klasikinis medaus tortas