Mielinės spurgos su grybais
Kategorija: Užkandžiai / Grybų patiekalai
Ingredientai
- šviežios mielės: 30 gramų
- cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
- druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
- aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
- šiltas vanduo: 200 mililitrų
- kvietiniai miltai*: 400 gramų
- kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
- džiovinti grybai: 2 didelių saujų (geriausia džiovinti baravykai)
- svogūnai: 2 vidutinio dydžio)
- aliejus (grybų ir svogūnų apkepimui)
- druska
- grūsti juodieji pipirai
- neutralaus skonio aliejus: ~700-950 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia paruošiame įdarą: Galima tą padaryti ir iš vakaro. Džiovintus grybus sudedame į prikaistuvį.
2. Užpilame švariu vandeniu, valandėlę pamirkome, o tada verdame, kol suminkštėja.
3. Išvirusius grybus išgriebiame (jų nuovirą pasiliekame), atvėsiname ir smulkiai sukapojame.
4. Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūnus.
5. Šlakelyje aliejaus apkepame svogūnus, kol suminkštėja, bet dar neima skrusti.
6. Sudedame grybus, pagal savo skonį pasūdome, pagardiname pipirais, o tada gautą mišinį dar šiek tiek patroškiname, kol svogūnai tampa visiškai minkšti, o visi įdaro skoniai persimaišys. Jei mišinys atrodo labai sausas, galima įpilti šiek tiek grybų nuoviro. Troškinti geriausia ant nedidelės kaitros, uždengus keptuvę.
7. Bebaigiant troškinti, paragaujame ir įsitikiname, kad netrūksta prieskonių.
8. Kai jau įdaras yra paruoštas, paliekame, kad jis pilnai atvėstų.
9. Mielinė tešla: Ją užminkyti reikia likus maždaug 1,5 valandos iki spurgų virimo.
10. Mieles ištriname su cukrumi, įberiame druskos, įpilame aliejaus ir vandens. Viską lengvai paplakame.
11. Suberiame miltus ir kepimo miltelius. Iš pradžių išmaišome šaukštu, tuomet rankas ištepame aliejumi ir suminkome minkštą tešlos rutulį.
12. Dedame jį į aliejumi išteptą dubenį, (geriau stiklinį arba keraminį), uždengiame maistine plėvele, palikdami tik nedidelį plyšį, kad tešla galėtų kvėpuoti. Kildiname šaldytuve 60-90 minučių.
13. Tešlai pakilus, ją perminkome ir iškart formuojame spurgas (man asmeniškai patogiau tą daryti, jeigu rankas patepu keliais lašeliais aliejaus): atgnybiame maždaug graikinio riešuto dydžio gabaliuką tešlos, ją išplojame, dedame maždaug 1 arbatinį šaukštelį su kaupu įdaro, tada kruopščiai užspaudžiame kraštus, stengdamiesi, kad ant siūlės nepatektų įdaro ir/arba aliejaus. Aš pati iš pradžių suformuoju visas spurgas ir dedu jas ant kepimo popieriaus siūle žemyn, o po to verdu po kelias, pradėdama nuo tų, kurios buvo suformuotos pirmiausia. Jei jūs dirbate dviese, vienas žmogus gali suformuoti spurgas, o kitas iškart, nieko nelaukdamas, jas virti.
14. Virti spurgas patogiausia ne per dideliame storadugniame puode. Itin svarbu, kad aliejus būtų tinkamos temperatūros: ne per karštas (nes spurgos degs) ir ne per šaltas (nes šitaip jos virs nenoriai ir gers riebalus). Aš pati iš pradžių aliejų pakaitinu ant didesnės kaitros, o tuomet ją sumažinu iki kiek mažesnės nei vidutinė.
15. Spurgas verdame po kelias, nepamiršdami jų pavartyti. Išėmę išvirtas, viena eile sudedame į lėkštes, išklotas su popieriniu rankšluosčiu arba servetėlėmis.
16. Kai susigeria aliejaus perteklius, spurgas perdedame į serviravimo dubenį. Skanaus!