Velykos namuose: 10 idėjų, kaip nudažyti kiaušinius

Kategorija: Naudingi patarimai


Velykos namuose: 10 idėjų, kaip nudažyti kiaušinius

Paskelbė:
13 Balandžio 2022
Velykos – didžiausia pavasario šventė, kuri pasitinka su šviečiančia saule, čiulbančiais paukščiais ir bundančia gamta. Dar vienas labai svarbus Velykų aspektas – tradicijos, kurios paverčia šią šventę jaukiu laiku su šeima ir artimaisiais. Gaila, tačiau šiais metais šią šventę pasitiksime ne dideliuose giminės suvažiavimuose, o kartu su namiškiais, saugodami save ir artimuosius. TOP 10 idėjų, kaip kūrybiškai išmarginti kiaušinius namuose.

1. Plaktos grietinėlės ir maistinių dažų pasirodymas

Šis būdas itin paprastas, bet kartu pareikalaus jūsų kūrybiškumo. Jums reikės: plaktos grietinėlės ir maistinių dažų. Išvirkite kiaušinius, kepimo skardą (ar kur patogu, nes galite ištepti) padengite plakta grietinėle ir užlašinkite įvairių maistinių dažų spalvų. Maišykite spalvas tarpusavyje, taip gaudami įdomius raštus. Paimkite kiaušinį ir ridenkite per plaktos grietinėlės ir maistinių dažų mišinį. Palaukite kol plakta grietinėlė bei dažai išdžius, nuvalykite grietinėlę ir vualia – turite raštuotus pastelinių spalvų kiaušinius!


2. Raštuoti kiaušiniai

Dar vienas labai paprastas kiaušinių dažymo būdas pasitelkiant lipnią juostelę. Išvirkite kiaušinius, tuomet juos norimu raštu apklijuokite su lipnia juostele. Pasiruoškite jūsų normų spalvų dažus. Apklijuotą kiaušinį merkite į dažus, ištraukite ir palaukite kol kiaušinis nudžius (tai gali trukti apie 5-10 min.). Tuomet numikite lipnią juostelę ir dar kartą, tik labai trumpam, įmerkite kiaušinį į tos pačios, arba šviesesnės spalvos dažus. Taip gausite dviejų atspalvių kiaušinius.


3. Natūralūs dažai jūsų margučiams

Marginkite kiaušinius natūraliais dažais. Burokėliai nuspalvins kiaušinius pasteline rožine spalva, svogūnų lukštai – oranžine, raudonasis kopūstas – mėlyna spalva. Galite eksperimentuoti su visais spalvą turinčiais produktais ir išgauti įdomias spalvas. Jums reikės išvirti kiaušinį, į pudelį pilną vandens sudėti jūsų norimą produktą, įpilti acto ir kiaušinį laikyti šiame mišinyje vėsiai šaldytuve visą naktį.


4. Išlaisvink vaizduotę su maistiniais dažais

Dar vienas paprastas būdas dažyti kiaušinius – naudojant maistinius dažus bei servetėlę. Viskas labai paprastas – paimkite servetėlę, tik pasirūpinkite kad servetėlė būtų tik vieno sluoksnio. Servetėlę padenkite actu (tik labai nedaug). Išvirtą kiaušinį apjuoskite servetėle ir pradėkite po truputį įvairiais kiekiais lašinti maistinius dažus. Maišykite spalvas ir atraskite naujus raštus. Kai dažai išdžius, nuimkite servetėlę ir džiaukitės rezultatais.


5. Kiaušiniai atgyja!

Šis kiaušinių dažymo būdas ypač tiks ir patiks mažiesiems margintojams. Išvirkite kiaušinius. Tuomet kiaušinius trumpam įmerkite į šviesią spalvą, kad kiaušiniai nebūtų balti. Išdžiuvus pusę kiaušinio įmerkite į norimą ryškią spalvą – tai bus kiaušinio rūbas. Kai kiaušiniai išdžius – pasiimkite tušinuką, flomasterį ar kitą piešimo priemonę ir nupieškite kiaušiniui akytes, nosį, burną, rankas, plaukus – paverskite kiaušinį smagiu Velykų stalo personažu!


6. Margučiai su tinklo raštu

Šis būdas gali būti naudojamas kartu su kita technika. Jums reikės dažų, išvirtų kiaušinių ir tinklo (neišmeskite parduotuvėje įsigytų avokadų, obuolių ar kitų vaisių/daržovių tinklinių pakuočių). Galite trumpam įmerkti kiaušinį į šviesios spalvos dažus. Išdžiuvus kiaušinį įvilkite į tinklą ir dar kartą įmerkite į pasirinktos ryškesnės spalvos dažus. Palaukite kol išdžius – nuimkite tinkliuką ir džiaukitės įdomiu raštu.


7. Kiaušinių marginimas kempinėle

Jums reikės: kempinėlės (puikiai tiks virtuvėje naudojama kempinė) ir maistinių dažų. Išvirkite kiaušinius, sukarpykite kempinę į tiek dalių, kiek turite spalvų. Kempinę padekite dažais (nepersistenkite, kad matytųsi kempinės raštas kiaušinyje) ir tapšnodami spalvinkite kiaušinį. Maišykite spalvas ir gaukite įdomius raštus.

8. Margučiai su gamta

Išlaisvinkite kūrybą. Tam, kad galėtume išmarginti kiaušinius pirmiausia turėsite lauke prisiskinti žolyčių, lapelių, žiedelių. Būtų gerai, kad visi lapeliai būtų bent kelių skirtingų formų. Tuomet jums reikės senų nebenaudojamų plonų pėdkelnių ar kojinaičių – jas sukarpykite taip, kad galėtumėte įdėti kiaušinį. Prieš įdedant kiaušinį į kojinę apdėkite jį lauke surinktais lapeliais. Kai jau viskas bus paruošta kiaušinį pamerkite į dažus (galite dažyti tiek paprastais parduotuvėje randamais dažais, tiek ekologiškais iš maisto produktų gaunamais dažais). Ištraukus iš dažų palaukite kol nudžius ir atsargiai nuimkite visus lapelius. Lapelio ar žiedelio forma liks ant kiaušinio.

9. Vyne brandinti margučiai

Taip, perskaitėte teisingai – dar vienas itin paprastas ir netradicinis kiaušinių dažymo būdas – raudoname vyne. Išvirkite rudus kiaušinius ne vandenyje, o raudoname vyne (geriausiai tinka pusiau saldus), kiaušinius virkite apie 7 minutes, tuomet palikite atvėsti ir laikykite dar 12 valandų. Po to kiaušinius išimkite ir leiskite patiems nudžiūti. Magiški margučiai paruošti, tiesa, jei bijote, kad kiaušiniai gali prisigerti alkoholio, viską galite daryti ir su nealkoholiniu vynu.



10. Margučių dažymas su ryžiais

Na ir paskutinis margučių dažymo būdas pasitelkiant ryžius. Jums reikės: virtų kiaušinių, plastikinių/vienkartinių puodelių, sausų ryžių, kiaušinių/maistinių dažų. Į kažkur trečdalį stiklinės supilkite ryžius, įlašinkite norimos spalvos dažų, kitu vienkartiniu puodeliu uždengite puodelį (galite suklijuot lipnia juostele, jei bijote, kad ryžiai gali išbyrėti) ir suplakite ryžius, kad dažai pasiskirstytų. Suplakus, atskirkite puodelius ir į vidų įdėkite kiaušinį ir dar kartą uždengus kitu puodeliu plakite, kol viskas kiaušinis nusidažys. Galite derinti kelias spalvas ir taip gauti įdomių derinių.

Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: