Kaip išvirti skaniausią bulvių košę?
Kategorija: Bulvių patiekalai
Bulvių košė - įprastas, taupus ir prie daugelio patiekalų tinkantis garnyras. Gardžią bulvių košę pasigaminti nesudėtinga, tačiau sugadinti taip pat lengva. Kaip išvirti tikrai skanią, tolygią, it šilkinę bulvių košę?
1. Bulvių pasirinkimas. Bulvių košei svarbus bulvių pasirinkimas - gardi košė pavyks iš bene visų Lietuvoje auginamų bulvių rūšių, kadangi jos visos turi pakankamai krakmolo. Jo stokoja tik vasarinės ankstyvosios bulvės, tad jas geriau skanauti su sviestu ir šviežiais krapais, o ne grūsti į košę.
2. Bulvių paruošimas. Pati idealiausia bulvių košė pavyks, jeigu virsite bulves su lupenomis, kadangi tuomet visas krakmolas liks daržovių viduje. Pasirinkę šį virimo būdą atrinkite maždaug vienodo dydžio bulves, jas dėmesingai nuplaukite, o išvirus, prieš trinant košę, lupenas nulupkite.
Žinoma, bulvės su lupenomis virs ilgėliau, o ir lupti karštas bulves nėra pats maloniausias darbas, tad, jeigu neturite tiek laiko ir kantrybės, bulves pirmiausia nuskuskite. Jeigu bulvių dydis labai skirtingas, didesnes perpjaukite pusiau, kad jų virimo laikas būtų panašus į mažesniųjų. Kuo stambiau bulves supjaustysite, tuo mažiau krakmolo iš jų nutekės į vandenį virimo metu. Visgi jeigu labai skubate, galite pjaustyti ir kiek smulkiau. Svarbiausia, kad gabalėlių dydis būtų daugmaž vienodas.
3. Bulvių virimas. Bulves dėkite į šaltą vandenį, kadangi į verdantį vandenį sudėtos bulvės išvirs netolygiai - gabalėlių išorė suvirs, o vidus išliks kietas.
Vandenį reikėtų pasūdyti - tuomet druska košėje pasiskirstys tolygiai. Nepersistenkite, kadangi papildomai druskos galėsite įdėti ir trindami bei maišydami košę. Reikėtų nepamiršti saiko, jeigu košę planuojate gardinti sūriais pagardais (sūriu, sūdytais spirgučiais, skrudintos sūrios šoninės gabaliukais ar kt.).
Vandeniui užvirus liepsną sumažinkite ir vis patikrinkite verdamas bulves. Tikslus virimo laikas priklauso nuo to, ar bulves verdate su lupenomis ar ne, bei nuo bulvių dydžio.
4. Skysčio išgarinimas. Bulvėms išvirus nupilkite skystį, kuriame jos virė. Puodą vėl statykite ant ugnies ir vis lengvai papurtant pakaitinkite, kol išgaruos puode ir bulvėse likę skysčio likučiai. Likus skysčio bulvių košė bus vandeninga, lipni.
5. Bulvių košės sugrūdimas. Išvirtas ir nugarintas bulves greitai sugrūskite. Šiandien virtuvėje turime pačių įvairiausių prietaisų, tačiau tai geriausiai daryti rankomis, naudojant paprasčiausią klasikinį grūstuvą ar net šakutę. Labai intensyviai plakant maisto smulkintuvu krakmolas ima irti ir bulvių košė tampa gliti, lipni, valgant nemaloniai veliasi burnoje. Visgi jeigu norite įdomesnės, puresnės už tradicinę bulvių košės tekstūros, galite išbandyti jos smulkinimo mikseriu metodą, kaip kad aprašyta šiame recepte. Tik būtinai plakite pačiu mažiausiu greičiu ir nepersistenkite, nes nuo purumo iki perplakimo laiko labai nedaug.
6. Košės pagardinimas. Bulvių košė įprastai gardinama įvairiais pieno produktais - pienu, grietinėle, grietine, sviestu, net pasukomis ar kefyru. Šiuos produktus taip pat galima maišyti vieną su kitu, pavyzdžiui, dalį pieno pakeitus grietinėle bulvių košė bus dar kremiškesnė.
Likus keletai minučių iki bulvių virimo pabaigos pasirinktus pieno produktus (ar jų mišinį) pakaitinkite nedideliame prikaistuvyje, nes karštas mišinys greičiau įsigers į bulves, košę išmaišyti bus lengviau ir patogiau, ji bus tolygesnės konsistencijos.
Galite įspausti česnako, įberti smulkiai sukapotų žalumynų, įtarkuoti šiek tiek prie bulvių idealiai tinkančio muskato riešuto, karštis padės atsiskleisti prieskonių skoniui ir aromatui.
Pakaitintą mišinį supilkite ant sugrūstų bulvių ir minutėlę pamaišykite šluotele.
7. Papildomi pagardai. Paruoštą bulvių košę nedelsiant tiekite į stalą arba pagardinkite papildomais skanumynais - puikiai tiks pakepinti svogūnai, spirgučiai, skrudintos šoninės gabaliukai, tarkuotas kietasis sūris.
MŪSŲ SKANIAUSIOJI BULVIŲ KOŠĖ - LAIKO PATIKRINTAS RECEPTAS
Šis bulvių košės receptas mums visada pasiteisina be galo gardžiai. Pagal jį išvirta bulvių košė tolygi, kremiška ir visada nuo stalo išgaruoja itin sparčiai.
Reikės:
1 kilogramo bulvių
300 mililitrų pieno
50 gramų sviesto
1 šaukšto druskos (arba pagal skonį)
1 skiltelės česnako
1 žiupsnelio baltųjų pipirų
Gaminimas:
Jeigu turite daugiau laiko ir kantrybės, bulves švariai nuplaukite ir virkite su lupenomis (nulupkite tik jau išvirtas, bet dar karštas bulves). Bet jeigu skubate, tada bulves nuskuskite ir nuplaukite šaltu vandeniu. Geriausia virti nepjaustytas bulves, bet jeigu jų dydis labai skiriasi, tada didesniąsias perpjaukite pusiau, kad visos bulvės būtų daugmaž vienodo dydžio ir virtų tolygiai.
Bulves sudėkite į puodą ir užpilkite labai šaltu vandeniu taip, kad jos būtų apsemtos. Pasūdykite druska.
Puodą uždenkite, užvirinkite ant didesnės ugnies, o tada ugnį sumažinkite ir uždengtas bulves virkite tol, kol įsmeigus aštrų peilį į bulvės vidurį peilis lengvai susmigs. Perpus perpjautos bulvės paprastai išverda per 20-30 minučių nuo užvirimo, nepjaustytos virs kiek ilgiau.
Bulvėms beveik išvirus, prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir į jį supilkite pieną (jeigu dalį pieno pakeisite grietinėle, bulvių košė bus dar kremiškesnė), sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką. Lengvai maišant užvirinkite ir trumpam atidėkite į šalį.
Bulvėms išvirus nuo jų nupilkite vandenį. Tada puodą su bulvėmis grąžinkite ant ugnies ir pakaitinkite (neuždengę dangčio) dar apie minutę, kol nugaruos likęs skystis. Bulves nedelsiant sugrūskite bulvių grūstuve.
Karštą pieną supilkite ant sugrūstų bulvių. Pagardinkite pipirais, jei reikia - dar trupučiu druskos, kitais mėgiamais prieskoniais. Viską intensyviai išplakite šluotele arba gerai išmaišykite mediniu šaukštu.
1. Bulvių pasirinkimas. Bulvių košei svarbus bulvių pasirinkimas - gardi košė pavyks iš bene visų Lietuvoje auginamų bulvių rūšių, kadangi jos visos turi pakankamai krakmolo. Jo stokoja tik vasarinės ankstyvosios bulvės, tad jas geriau skanauti su sviestu ir šviežiais krapais, o ne grūsti į košę.
2. Bulvių paruošimas. Pati idealiausia bulvių košė pavyks, jeigu virsite bulves su lupenomis, kadangi tuomet visas krakmolas liks daržovių viduje. Pasirinkę šį virimo būdą atrinkite maždaug vienodo dydžio bulves, jas dėmesingai nuplaukite, o išvirus, prieš trinant košę, lupenas nulupkite.
Žinoma, bulvės su lupenomis virs ilgėliau, o ir lupti karštas bulves nėra pats maloniausias darbas, tad, jeigu neturite tiek laiko ir kantrybės, bulves pirmiausia nuskuskite. Jeigu bulvių dydis labai skirtingas, didesnes perpjaukite pusiau, kad jų virimo laikas būtų panašus į mažesniųjų. Kuo stambiau bulves supjaustysite, tuo mažiau krakmolo iš jų nutekės į vandenį virimo metu. Visgi jeigu labai skubate, galite pjaustyti ir kiek smulkiau. Svarbiausia, kad gabalėlių dydis būtų daugmaž vienodas.
3. Bulvių virimas. Bulves dėkite į šaltą vandenį, kadangi į verdantį vandenį sudėtos bulvės išvirs netolygiai - gabalėlių išorė suvirs, o vidus išliks kietas.
Vandenį reikėtų pasūdyti - tuomet druska košėje pasiskirstys tolygiai. Nepersistenkite, kadangi papildomai druskos galėsite įdėti ir trindami bei maišydami košę. Reikėtų nepamiršti saiko, jeigu košę planuojate gardinti sūriais pagardais (sūriu, sūdytais spirgučiais, skrudintos sūrios šoninės gabaliukais ar kt.).
Vandeniui užvirus liepsną sumažinkite ir vis patikrinkite verdamas bulves. Tikslus virimo laikas priklauso nuo to, ar bulves verdate su lupenomis ar ne, bei nuo bulvių dydžio.
4. Skysčio išgarinimas. Bulvėms išvirus nupilkite skystį, kuriame jos virė. Puodą vėl statykite ant ugnies ir vis lengvai papurtant pakaitinkite, kol išgaruos puode ir bulvėse likę skysčio likučiai. Likus skysčio bulvių košė bus vandeninga, lipni.
5. Bulvių košės sugrūdimas. Išvirtas ir nugarintas bulves greitai sugrūskite. Šiandien virtuvėje turime pačių įvairiausių prietaisų, tačiau tai geriausiai daryti rankomis, naudojant paprasčiausią klasikinį grūstuvą ar net šakutę. Labai intensyviai plakant maisto smulkintuvu krakmolas ima irti ir bulvių košė tampa gliti, lipni, valgant nemaloniai veliasi burnoje. Visgi jeigu norite įdomesnės, puresnės už tradicinę bulvių košės tekstūros, galite išbandyti jos smulkinimo mikseriu metodą, kaip kad aprašyta šiame recepte. Tik būtinai plakite pačiu mažiausiu greičiu ir nepersistenkite, nes nuo purumo iki perplakimo laiko labai nedaug.
6. Košės pagardinimas. Bulvių košė įprastai gardinama įvairiais pieno produktais - pienu, grietinėle, grietine, sviestu, net pasukomis ar kefyru. Šiuos produktus taip pat galima maišyti vieną su kitu, pavyzdžiui, dalį pieno pakeitus grietinėle bulvių košė bus dar kremiškesnė.
Likus keletai minučių iki bulvių virimo pabaigos pasirinktus pieno produktus (ar jų mišinį) pakaitinkite nedideliame prikaistuvyje, nes karštas mišinys greičiau įsigers į bulves, košę išmaišyti bus lengviau ir patogiau, ji bus tolygesnės konsistencijos.
Galite įspausti česnako, įberti smulkiai sukapotų žalumynų, įtarkuoti šiek tiek prie bulvių idealiai tinkančio muskato riešuto, karštis padės atsiskleisti prieskonių skoniui ir aromatui.
Pakaitintą mišinį supilkite ant sugrūstų bulvių ir minutėlę pamaišykite šluotele.
7. Papildomi pagardai. Paruoštą bulvių košę nedelsiant tiekite į stalą arba pagardinkite papildomais skanumynais - puikiai tiks pakepinti svogūnai, spirgučiai, skrudintos šoninės gabaliukai, tarkuotas kietasis sūris.
MŪSŲ SKANIAUSIOJI BULVIŲ KOŠĖ - LAIKO PATIKRINTAS RECEPTAS
Šis bulvių košės receptas mums visada pasiteisina be galo gardžiai. Pagal jį išvirta bulvių košė tolygi, kremiška ir visada nuo stalo išgaruoja itin sparčiai.
Reikės:
1 kilogramo bulvių
300 mililitrų pieno
50 gramų sviesto
1 šaukšto druskos (arba pagal skonį)
1 skiltelės česnako
1 žiupsnelio baltųjų pipirų
Gaminimas:
Jeigu turite daugiau laiko ir kantrybės, bulves švariai nuplaukite ir virkite su lupenomis (nulupkite tik jau išvirtas, bet dar karštas bulves). Bet jeigu skubate, tada bulves nuskuskite ir nuplaukite šaltu vandeniu. Geriausia virti nepjaustytas bulves, bet jeigu jų dydis labai skiriasi, tada didesniąsias perpjaukite pusiau, kad visos bulvės būtų daugmaž vienodo dydžio ir virtų tolygiai.
Bulves sudėkite į puodą ir užpilkite labai šaltu vandeniu taip, kad jos būtų apsemtos. Pasūdykite druska.
Puodą uždenkite, užvirinkite ant didesnės ugnies, o tada ugnį sumažinkite ir uždengtas bulves virkite tol, kol įsmeigus aštrų peilį į bulvės vidurį peilis lengvai susmigs. Perpus perpjautos bulvės paprastai išverda per 20-30 minučių nuo užvirimo, nepjaustytos virs kiek ilgiau.
Bulvėms beveik išvirus, prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir į jį supilkite pieną (jeigu dalį pieno pakeisite grietinėle, bulvių košė bus dar kremiškesnė), sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką. Lengvai maišant užvirinkite ir trumpam atidėkite į šalį.
Bulvėms išvirus nuo jų nupilkite vandenį. Tada puodą su bulvėmis grąžinkite ant ugnies ir pakaitinkite (neuždengę dangčio) dar apie minutę, kol nugaruos likęs skystis. Bulves nedelsiant sugrūskite bulvių grūstuve.
Karštą pieną supilkite ant sugrūstų bulvių. Pagardinkite pipirais, jei reikia - dar trupučiu druskos, kitais mėgiamais prieskoniais. Viską intensyviai išplakite šluotele arba gerai išmaišykite mediniu šaukštu.
Raktažodžiai:
kose, bulviu kose, sviestas, grietinele, zalumynai, skaniausia bulviu kose, kaip virti kosia, skaniausia kose, puri kose, pienas, su pienu, su sviestu, su zalumynais, receptas
GUDRYBĖS, KAD BULVIŲ KOŠĖ BŪTŲ PASAKIŠKAI SKANI
Menkė džiūvėsėliuose su bulvių koše
Traškūs bulvių ir pievagrybių kroketai
VARŠKĖS - BULVIŲ KUKULAIČIAI
BLYNELIAI: CHYČIN - KAUKAZO VIRTUVĖ
Bulvių plokštainis su grikiais ir grybais
Pasakiška daržovių košė
Avižinė košė su bananais ir cinamonu
Orkaitėje keptas guliašas su paprikomis
VIRTŲ BULVIŲ KUKULIUKAI
Idealiai ploni bulviniai blynai.
ŠILKINIAI BULVIŲ KUKULIAI SU FARŠO PADAŽU
BULVIŲ APKEPAS SU KUMPIU
Provanso bulvių apkepas su kumpiu
BULVIŲ KUKULIAI SU KEPENĖLĖMIS
Bulvių kotletai (su įdaru arba be)
Portugališkas keptų bulvių receptas
BULVIŲ APKEPAS SU CUKINIJA IR ŠPINATAIS
Bulviniai suktinukai su grybais
LENGVAS BULVIŲ IR PIEVAGRYBIŲ APKEPAS
BULVĖS ĮDARYTOS SILKE
PRANCŪZIŠKAS (DAUPHINOIS) BULVIŲ APKEPAS
Koldūnuai su grybais ir bulvių koše.
Avižinė košė su cukinijomis