Bulvių košė su moliūgu
Kategorija: Bulvių patiekalai
Manęs dažnai klausia: o tai ką paprasto pagaminus iš moliūgų? Šį kartą receptas tiks net tiems, kurie labai menkai tedraugauja su virtuve, bet yra pasiryžę operatyviai sunaudoti nemažą moliūgo gabalą.
1. Pastebėjimas: Originalus receptas, pagal kurį aš visada gaminu, rekomenduoja naudoti maždaug tą patį moliūgų ir bulvių kiekį, bet jei jums proporcija 1:1 atrodo nepriimtina (pvz., turimas moliūgas yra desertinis, o jums nesinori, kad košė būtų per daug saldi), pakeiskite ją savo nuožiūra, pvz: imkite dvi dalis bulvių ir vieną dalį moliūgų.
2. Moliūgo minkštimą ir bulves išverdame. Daržoves galite virti atskiruose puoduose, bet aš darau šitaip: bulves verdu vandenyje, o virš jų, tame pačiame puode, tik garinimui skirtame įdėkle - moliūgus.
3. Pastebėjimas: Tradiciškai airių virtuvėje bulvės būna gerai nuplaunamos ir išverdamos su lupena, tuomet dar karštos nulupamos ir grąžinamos į puodą. Iš tokių bulvių sugrūsta košė būna itin intensyvaus, ryškaus skonio, todėl prie progos labai rekomenduoju išmėginti ir tokį metodą.
4. Kai jau bulvės ir moliūgai bus norimo minkštumo, nupilame vandenį, o visas daržoves sudedame į tą patį puodą. Jas galite užpilti atskirame prikaistuvyje užvirintu pienu, bet man patogiausia supilti šaltą pieną ant išvirtų daržovių ir porą minučių pakaitinti, kol jis užverda.
5. Tada sudedame sviestą ir sugrūdame košę. Jei košė jums atrodo kiek tiršta, galima įdėti papildomai sviesto ir/arba įpilti šiek tiek pieno.
6. Sugrūstą košę pagal savo skonį pasūdome bei pagardiname pipirais, gerai išmaišome. Paragaujame, jei reikia, pakoreguojame prieskonių kiekį.
7. Košę sudedame į serviravimo indą ir pagal skonį papuošiame - pvz., pabarstome rupiai sugrūstais pipirais, pabarstome prieskoninėmis žolelėmis (aš naudoju petražoles), pašlakstome riebalais (originaliame recepte rekomenduoja naudoti alyvuogių aliejų, bet galite naudoti ir tirpintą sviestą arba kitus riebalus - šį kartą aš palaisčau taukais ir skysčiu, likusiu nuo keptos vištos).
8. Bulvių ir moliūgų košė kaip garnyras tiks prie daugelio patiekalų - mėsos, žuvies, kepenėlių, troškintų grybų ir panašiai. Mes saviškę šį kartą valgėme labai lietuviškai - su orkaitėje kepta višta bei bruknių ir kriaušių uogiene. :)
9. Bulvių ir moliūgų košę rekomenduojama suvalgyti iškart, nes ji linkusi gesti kur kas greičiau nei mums įprasta bulvių košė. Jei garnyro liko, būtinai laikome jį šaltai iki tol, kol ateis laikas pašildyti likučius. Skanaus!
Ingredientai
- moliūgo minkštimas: 500 gramų (be žievės ir be sėklų)
- bulvės: 500 gramų
- pienas: trečdalio puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
- sviestas: 4 valgomųjų šaukštų
- druska
- juodieji pipirai
Recepto paruošimas
1. Pastebėjimas: Originalus receptas, pagal kurį aš visada gaminu, rekomenduoja naudoti maždaug tą patį moliūgų ir bulvių kiekį, bet jei jums proporcija 1:1 atrodo nepriimtina (pvz., turimas moliūgas yra desertinis, o jums nesinori, kad košė būtų per daug saldi), pakeiskite ją savo nuožiūra, pvz: imkite dvi dalis bulvių ir vieną dalį moliūgų.
2. Moliūgo minkštimą ir bulves išverdame. Daržoves galite virti atskiruose puoduose, bet aš darau šitaip: bulves verdu vandenyje, o virš jų, tame pačiame puode, tik garinimui skirtame įdėkle - moliūgus.
3. Pastebėjimas: Tradiciškai airių virtuvėje bulvės būna gerai nuplaunamos ir išverdamos su lupena, tuomet dar karštos nulupamos ir grąžinamos į puodą. Iš tokių bulvių sugrūsta košė būna itin intensyvaus, ryškaus skonio, todėl prie progos labai rekomenduoju išmėginti ir tokį metodą.
4. Kai jau bulvės ir moliūgai bus norimo minkštumo, nupilame vandenį, o visas daržoves sudedame į tą patį puodą. Jas galite užpilti atskirame prikaistuvyje užvirintu pienu, bet man patogiausia supilti šaltą pieną ant išvirtų daržovių ir porą minučių pakaitinti, kol jis užverda.
5. Tada sudedame sviestą ir sugrūdame košę. Jei košė jums atrodo kiek tiršta, galima įdėti papildomai sviesto ir/arba įpilti šiek tiek pieno.
6. Sugrūstą košę pagal savo skonį pasūdome bei pagardiname pipirais, gerai išmaišome. Paragaujame, jei reikia, pakoreguojame prieskonių kiekį.
7. Košę sudedame į serviravimo indą ir pagal skonį papuošiame - pvz., pabarstome rupiai sugrūstais pipirais, pabarstome prieskoninėmis žolelėmis (aš naudoju petražoles), pašlakstome riebalais (originaliame recepte rekomenduoja naudoti alyvuogių aliejų, bet galite naudoti ir tirpintą sviestą arba kitus riebalus - šį kartą aš palaisčau taukais ir skysčiu, likusiu nuo keptos vištos).
8. Bulvių ir moliūgų košė kaip garnyras tiks prie daugelio patiekalų - mėsos, žuvies, kepenėlių, troškintų grybų ir panašiai. Mes saviškę šį kartą valgėme labai lietuviškai - su orkaitėje kepta višta bei bruknių ir kriaušių uogiene. :)
9. Bulvių ir moliūgų košę rekomenduojama suvalgyti iškart, nes ji linkusi gesti kur kas greičiau nei mums įprasta bulvių košė. Jei garnyro liko, būtinai laikome jį šaltai iki tol, kol ateis laikas pašildyti likučius. Skanaus!
Raktažodžiai:
moliugai, bulves, moliugas, bulviu kose, pienas, sviestas, pipirai, bulviu kose su moliugu, druska, moliugo minkstimas
BULVIŲ IR MOLIŪGŲ APKEPAS
RINTA MOLIŪGŲ SRIUBA
Veganiška trinta sviestinių moliūgų sriuba su lęšiais ir kokosų pienu
MOLIŪGŲ IR BULVIŲ BLYNAI
Aštri trinta moliūgų sriuba
TRINTA MOLIŪGŲ IR VIŠTIENOS SRIUBA
Moliūgų plokštainis (be bulvių)
Bulvių ir moliūgų blynai
Moliūginiai gnocchi (virtinukai - tinginukai)
ŽEMAIČIŲ BLYNAI KEPTI ORKAITĖJE
KEPTŲ MOLIŪGŲ SRIUBA SU VIŠTIENOS KUKULIAIS
Makaronai su moliūgų padažu ir šonine, paskaninti lazdyno riešutų aliejumi
Žuvies apkepas su bulvėmis ir moliūgu
TRINTA MOLIŪGŲ SRIUBA SU PIEVAGRYBIAIS IR SŪRIU
GUDRYBĖS, KAD BULVIŲ KOŠĖ BŪTŲ PASAKIŠKAI SKANI
Tarkuotų bulvių košė su vištiena
BLYNELIAI: CHYČIN - KAUKAZO VIRTUVĖ
Menkė džiūvėsėliuose su bulvių koše
Pipirinės moliūgo skiltelės
Malta mėsa įdarytos bulvės
Portugališkas keptų bulvių receptas
Kaip išvirti skaniausią bulvių košę?
VARŠKĖS - BULVIŲ KUKULAIČIAI
RECEPTAS: JAUTIENOS BEFSTROGENAS