Mėlynių nauda organizmui

Kategorija: Naudingi patarimai


Mėlynių nauda organizmui

Paskelbė:
22 Lapkričio 2023

Mėlynėse galima rasti maistingų medžiagų lobius - ne veltui jos yra vadinamos tikru super maistu, o įvairiausias tyrimais patvirtinta dešimteriopa jų nauda.

1. Mėlynės savyje turi mažai kalorijų, o maistingų medžiagų daug.

Mėlynės - vienos iš daugiausia vitaminų turinčių uogų. 150 gramų mėlynių yra:
- 4 gramai ląstelienos;
- 24 procentai rekomenduojamos dienos normos (RDN) vitamino C;
- 36 procentai RDN vitamino K;
- 25 procentai RDN magnio.

Mėlynėse yra apie 85 procentai. vandens. Visoje stiklinėje mėlynių yra vos 84 kalorijos ir tik 15 gramų angliavandenių.

2. Mėlynės - antioksidantų turinčių maisto produktų karalienės.

Jos padeda saugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie yra nestabilios molekulės, pažeidžiančios ląstelių struktūrą, sukeliančios senėjimą, vėžį ir kitas ligas.

Yra galvojama, kad mėlynėse yra didžiausias antioksidantų kiekis ir VISŲ dažniausiai valgomų vaisių ir daržovių.

Pagrindiniai antioksidantai yra polifenoliai flavonoidai. Ypatingai vertingi sveikatai yra antioksidantai antocianinai. Jie padidina antioksidantų lygį žmonių organizmuose.

3. Mėlynės mažina žalą DNR, tai gali apsaugoti nuo senėjimo ir nuo vėžio.

Žala DNR yra daroma kiekvieną dieną, o dėl to mes senstame ir sergame. Kadangi mėlynėse yra daugybe antioksidantų, jie gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie ir žaloja mūsų DNR. 

Mėnesio trukmės tyrimo metu 168-iems dalyviams buvo skiriama kiekvieną dieną išgerti po 1 litrą mėlynių ir obuolių sulčių kokteilio. Besibaigiant tyrimui, žala DNR sumažėjo 20 procentų.

4. Mėlynės padeda mažinti blogojo cholesterolio oksidavimąsi.

Laisvieji radikalai pažeidžia ne tik mūsų ląsteles ir DNR. Kai vadinamojo blogojo cholesterolio lipoproteinai oksiduojami, padidėja širdies ligų rizika.

Geras dalykas tas, kad mėlynėse esantys antioksidantai stipriai sumažina oksiduoto blogojo cholesterolio lygį.

Buvo atliekamas tyrimas su nutukusiais pacientais - 2 mėnesius kiekvieną dieną jie suvalgydavo po 50 gramų mėlynių. Po 2 mėnesių blogojo cholesterolio oksidacija sumažėjo 27 procentais.

5. Mėlynės žeminti kraujospūdį.

Mėlynės žeminti aukštą kraujospūdį. Vienas atliktas tyrimas parodė - 2 mėnesius kiekvieną dieną suvalgant po 50 gramų mėlynių kraujospūdis tiriamiesiems sumažėjo 4-6 procentais.

6. Mėlynės padeda apsisaugoti nuo širdies ligų.

2013 ais. buvo stebimos 93 000 slaugių - kiekvieną dieną jos valgė daug antioksidantų (daugiausia jų gaudavo su mėlynėmis). Po tam tikro laikotarpio širdies smūgio rizika sumažėjo 32 procentais.

Toks tyrimas buvo daugiau stebimojo pobūdžio, kita vertus, žinant mėlynių naudą, labai didelė tikimybė, kad jos mažina širdies smūgio riziką.

7. Mėlynės padeda gerinti smegenų veiklą ir sustiprinti atmintį.

Laisvieji radikalai, stresas spartina smegenų senėjimo procesus, trukdo jų veiklai.

Atlikti tyrimai su gyvūnais parodė, kad antioksidantai mėlynėse skatina už mąstymą atsakingas smegenų sritis, pagerina ryšį tarp neuronų. 

Atliktų tyrimų su žmonėmis rezultatai irgi optimistiniai. Viename tyrime devyni vyresni pacientai 3 mėnesius kiekvieną dieną gėrė mėlynių sulčių. Po šio laikotarpio jiems pagerėjo smegenų veikla.

8. Mėlynėse esantys antocianinai padeda užkisti kelią diabetui.

Lyginant su dauguma kitų vaisių, mėlynėse yra ganėtinai nedaug cukraus. Vienoje stiklinėje jo yra tik 15 gramų - tiek pat, kiek yra nedideliame obuolyje arba dideliame apelsine. Mėlynėse esantys bioaktyvūs komponentai nusveria bet kokį neigiamą cukraus poveikį, kalbant apie cukraus lygio kraujyje reguliavimą.

Atlikus tyrimą buvo išsiaiškinta, kad kokteilis su mėlynėmis padidino jautrumą insulinui, o padidėjus jautrumui insulinui sumažėja antrojo tipo diabeto rizika.

9. Mėlynėse esančios medžiagos gali padėti užkirsti kelią šlapimtakių infekcijoms.

Moterys gan dažnai skundžiasi šlapimtakių infekcijomis. Jau yra žinoma, kad nuo tokių infekcijų saugo spanguolių sultys. Na, o mėlynės panašios į spanguoles, jose daugybe tokių pačių aktyvių medžiagų. Šios medžiagos vadinamos antiadhezinėmis, jos trukdo e-coli ir panašiai bakterijoms įsitvirtinti prie šlapimo pūslės sienelių.

Šiuo klausimu mėlynės dar yra mažai ištirtos, bet yra didelė tikimybė, kad jos veikia visai panašiai kaip spanguolės.

10. Po aktyvaus sportavimo mėlynės gali Jums padėti sumažinti raumenų skausmą ir jautrumą.

Po aktyvaus sportavimo gali skaudėti raumenis, apimti silpnumas. Iš dalies tokį poveikį sukelia vietinis uždegimas bei oksidacinis stresas raumenų audinyje.

Įvairiausia papildai su mėlynėmis gali padėti sumažinti žalą molekulių lygiu, sušvelninti raumenų skausmą bei įtampą.

Taigi akivaizdu, kad mėlynės tiesiog neįtikėtinai maistingos bei naudingos žmogaus sveikatai. Jas galite valgyti ir šviežias, ir šaldytas.

Mėlynių lapų nauda
Reikėtų nepamiršti ir mėlynių lapų, kurie taip pat turi daugybe naudingų savybių. Mėlynių lapų nuoviras slopina uždegimą, pagerina virškinimą, pristabdo viduriavimą, sumažina cukraus kiekį kraujyje, turi antiseptinių savybių. Mėlynių lapus reikėtų skinti gegužės-liepos mėnesiais, prieš pat augalų žydėjimą arba žydėjimo pradžioje.

Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: