Naminis obuolių vynas

Kategorija: Alkoholiniai Kokteiliai


Naminis obuolių vynas

Paskelbė:
18 Vasario 2022
Ar dar pamenate, kaip vaikystėje kaime arba sode arba pas kaimyną sklepe dėdė įpildavo svaigaus kompoto (bent pas mane toks prisiminimas yra išlikęs, jis gal nėra pats geriausias, bet jis išlikęs)? Pamenu, kad skonis ganėtinai keistas būdavo, kad paskui saulė taip kaitindavo galvą, kad net (saulės) smūgis ištikdavo, tuomet atsibudęs namuose (arba pamiškėje), būtinai eidavau išgerti šviežesnių sulčių arba kompoto, ne ne ne, tik ne to, kuris keistu saldėsiu kvepia, jau užtenka!



Ingredientai



  • Rugpjūčio 30 d.:
    • šviežios obuolių sultys: 15 litrų
    • cukrus: 600 gramų
    • virintas vanduo: 3 litrų

  • arba mažesnei porcijai, kurią irgi dariau:
    • sultys: 5 litrų
    • cukrus 300 gramų
    • virintas vanduo: 1 litro

  • Antras pataisymas (Rugsėjo 6 d.):
    • cukrus: 600 gramų (15 litrų talpai)
    • cukrus: 300 gramų (5 litrų talpai)

  • Trečias pataisymas (Spalio 1 d.):
    • cukrus: 600 gramų (15 litrų talpai)
    • cukrus: 300 gramų (5 litrų talpai)



Recepto paruošimas



1. Rugpjūčio 30 d.: Pirmiausia obuolius išvalome, tai yra išpjaustome supuvusias arba kitokias juodai taškuotas vietas, nuplauname bei išspaudžiame sultis.
2. Tada virintame vandenyje ištirpiname cukrų, palaukiame kol atvės, o tuomet supilame į obuolių sultis bei gerai išmaišome. Tai privalu atlikti tą pačią dieną, kai yra išspaudžiamos sultys.
3. Po to butelio kamštyje įstatome kolbą, kuri gerai sulaiko deguonį (spec. vyno priemonių galima nusipirkti Maximoje, Ermitaže arba Senukuose). Pirmą arba antrą dieną prasideda labai intensyvus vyno gyvenimas, burbuliuos tarsi pasiutęs - tai geras ženklas - vadinasi bręsta.
4. Tai trunka iki keturių savaičių, pas mane šiek tiek ilgiau šį kartą užtruko (net nežinau kodėl).
5. Antras pataisymas (Rugsėjo 6 d.): Cukrų po truputį supilame tiesiai į burbuliuojantį vyną. Tegul burbuliuoja toliau.
6. Trečias pataisymas (Spalio 1 d.): Spalio mėnesį, mano vynas jau perėjo į lėto burbuliavimo procesą, tada spalio 24 dieną, išvėdinau vyną. Čia taip mano senoliai vadina, tai yra vynas per šlangelę yra nupilamas į kibirą, tam kad nuosėdos liktų ant dugno (jas reikia išpilti lauk) bei dar paliekamas neuždengtas keturias valandas pakvėpuoti, tuomet atgal per šlangutę supilamas į stiklinius indus vynui.
7. Gavęs deguonies, vynas dar kartą intensyviai pradedame "gyventi". Tokį vėdinimą privalu atlikti kas mėnesį arba pusantro, ir šitaip daryti 3-5 kartus. Vėdinimo metu yra atsikratoma nuosėdomis, šitaip mūsų vynas skaidrėja. Jeigu neatsikratytumėte nuosėdų, tada laikui einant (pakaktų 3-4 mėnesių) jos imtų pūti, kas sukeltų pelėsinį kvapą ir skonį, o dar po kelių mėnesių jis pavirstų į sidro skonį, kuris atrodytų tarsi surūgęs.
8. Vyno butelius/indus privalu laikyti pavėsyje arba gerai uždengus nuo saulės spindulių. Aš pats į butelius supilsčiau Kovo mėnesį, dalį laikau savo šaldytuve, nes atvėsintas itin gardus, kitą dalį laikiau savo sklepe.
9. Iš pačio pirmo įspūdžio, šis obuolių vynas neatrodo stiprus, anaiptol - itin lengvas, bet su juo reikia būti budriam, nes 2 taurių bus permažai, o trijų jau bus per daug. Kol kas tokie yra mano asmeniniai pasidalinimai apie naminį vyną. Kitą vasarą gaminsiu jau ir iš kitų vaisių, tai priklausys nuo to, ką turėsiu.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: