Žolelių ir gėlių raštais natūraliai marginti kiaušiniai

Kategorija: Naudingi patarimai


Žolelių ir gėlių raštais natūraliai marginti kiaušiniai

Paskelbė:
05 Balandžio 2020
Velykinių kiaušinių dažymas yra smagiausia pasiruošimo Velykoms dalis. Ir čia aš absoliuti natūralistė. Tai yra, kiaušinius marginu tik natūraliomis priemonėmis. Gražūs man visi margučiai, bet pati renkuosi tik augalinius dažus. Tų sintetinių dažų prekybcentriuose prie kasų dėl manęs gali ir nebūti. Tradiciškai kiaušinius dažau svogūnų lukštų nuovire apdėliodama juos įvariais žolynais ar gėlėmis, suspaudžiu kojinėje, tuomet verdu augalinių dažų tirpale. Tuomet palieku tame pačiame nuovire kelioms valandoms, o kartais ir per naktį, kad kiaušinių lukštai geriau nusidažytų. Kadangi gamta šiemet nusprendė, kad jai dar ne pavasaris, tai su žolelėmis ir gėlelėmis reikalai ne kokie. Žinoma, galima dažyti kiaušinius ir be augalų. Bet man labai patinka tie raštai, kurie lieka nuo įvairių žolelių ir gėlių žiedų. Tad aš naudojau tai, ką radau namuose ir aplink namus. Namuose turėjau pernykščių džiovintų hortenzijų, dar radau šakelę džiovinto eukalipto, o miške radau žiemės lapelių (toks šliažiojantis melsvai žydintis augalas). Dar galima nusipirkti prieskoninių žolelių, kurios irgi puikiai tam tinka. Sodriai, rudai raudonai spalvai išgauti naudojau svogūnų lukštus. Juos, beje, pradedu rinkti likus porai mėnesių iki velykų. Dar naudojau mėlynąjį kopūstą, iš kurio pagaminti dažai kiaušinius nudažė mėlyna spalva ir ciberžolės miltelius, kurie kiaušinius nudažė geltonai. Lengvo pasiruošimo šventėms ir skaisčių saulėtų Vėlykų! 


INGREDIENTAI:


12 vienetųkiaušinių (nevirtų, kambario temperatūros)
1 vienetasraudongūžių kopūstų (vidutinio dydžio)
4 saujossvogūnų lukštų (paprasto ar rausvojo svogūno, gali būti maišyti)
8 šaukštaiacto 9%
6 šaukštaimaltos ciberžolės
pagal poreikįžalumynų (ir gėlių žiedelių, gali būti džiovinti)


PARUOŠIMO BŪDAS:

1.
Pasiruoškite dažus. Rudai raudona spalva. Į nedidelį puodą sudėkite svogūnų lukštus, užpilkite juos 1 l vandens, įpilkite 2 v. š. acto ir pavirkite 10 - 15 min. Nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

2.
Mėlyna spalva. Smulkiai supjaustykite mėlynąjį kopūstą ir sudėkite į puodą. Įpilkite 1 l vandens, 6 v. š. acto ir pavirkite apie 10 - 15 min. Nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

3.
Geltona spalva. Į puodą suberkite ciberžolės miltelius, įpilkite apie 1 l vandens ir ir pavirkite apie 10 min. Nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

4.
Kol vėsta dažai, pasiruoškite kiaušinius. Kiaušinius nuplaukite šiltu vandeniu ir nusausinkite. Sukarpykite naujas nailonines kojines į keletą dalių. Man 12 kiaušinių užteko poros kojinių. Apdėliokite kiekvieną kiaušinį turimais augalais ir įvyniokite į kojinę, kad augalai tvirtai prisipaustų prie kiaušinio lukšto. Užriškite kojinės galus virvele.

5.
Į puodą su svogūnų lukštų nuoviru (kartu su svogūnų lukštais) sudėkite keturis kiaušinius. Mėlynojo kopusto nuovirą nukoškite, kopūstus išmeskite, į puodą įdėkite 4 kiaušinius ir užpilkite nuoviru. Į puodą su ciberžolės nuoviru sudėkite likusius kiaušinius. Dėkite puodus ant viryklės, užvirkite ir pavirkite 10 min. Po to nukelkite nuo kaitros ir palikite kiaušinius dažuose bent porai valandų, o dar geriau per naktį.

6.
Kitą dieną išimkite kiaušinius iš dažų, išvyniokite iš kojinių, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuimkite žoleles ir nusausinkite. Kad margučiai žvilgėtų šiek tiek patepkite juos aliejumi.



Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: