PATARIMAI: Ko negalima plauti indaplovėje?
Kategorija: ---
Indaplovė nėra tas įrenginių tipas, be kurių sunku įsivaizduoti gyvenimą. Nes juk kur kas reikalingesni yra šaldytuvas ar skalbimo mašina. Tačiau nepaisant to, indaplovės sparčiai kyla prioritetinių buitinės technikos įrenginių sąrašuose ir tampa vis populiaresniu namų gyventoju. Ar tai turėtų stebinti? Tikriausiai ne, nes investavimas į šio tipo įrenginį leidžia išnaudoti laiką kur kas maloniau nei stovint prie purvinų indų kriauklės. Tačiau norint, kad indaplovė tarnautų ilgus metus, ja reikia atitinkamai rūpintis. Varle.lt buitinės technikos specialistai pataria, kaip prižiūrėti indaplovę ir ko jokiais būdais negalima joje plauti. Indaplovė – technikos stebuklas, kurį įvertins visi, kuriems kasdieniame gyvenime itin svarbus patogumo ir laiko klausimas. Indaplovė labai palengvina buitį. Jei dar turėtų funkcijas „įkrauk“ ir „išimk“, be abejonės, taptų patogiausiu virtuvės įrenginiu. Deja, kol kas mes turime ja rūpintis ir kreipti dėmesį į tai, ką į ją dedame, nes tai turi įtakos ne tik indaplovei, bet ir joje plaunamiems indams. Juodasis sąrašas indų, kurių negalima plauti indaplovėje
1. Krištolinės taurės Yra netinkamos plauti indaplovėje. Maisto likučiai gali įbrėžti stiklą, o pernelyg aukšta temperatūra lemti ir įskilimus. Tokias taures geriausia plauti rankomis ir nuvalyti minkštu (tinka lininiai audiniai) rankšluosčiu.
2. Termo puodeliai Tokių talpyklų vakuuminis uždarumas bus pažeistas, jei per jį pateks vanduo. Tam, kad to neįvyktų, termo puodelius plaukite rankiniu būdu.
3. Žalvariniai indai Žalvarinių daiktų niekada nereikėtų plauti indaplovėje. Karštas vanduo nuplaus nuo jų natūralų apsauginį sluoksnį, todėl tokie indai greitai praras blizgesį.
4. Trapus stiklas Nereikėtų dėti į indaplovę ir trapaus stiklo gaminių. Net vandens slėgis gali lemti tokių indų įbrėžimus.
5. Neprisvylančios dangos ir anoduoto aliuminio indai Plaunant indus indaplovėje tokia danga išsitrins ir bus pažeista. Paprasčiau kalbant, indaplovėje tokių indų danga praras savo „neprisvylančias“ savybes.
6. Emaliuoti indai Tokie indai yra labai linkę skilti, todėl plaukite juos rankiniu būdu, minkšta kempine ir visada nusausinkite minkšta šluoste.
7. Mediniai daiktai Nereikėtų dėti į indaplovę medinių daiktų: indų, pjaustymo lentų, medinių šaukštų ar lazdelių. Indaplovėje plaunami mediniai daiktai įskyla, išbrinksta, jų apimtis išsiplečia ir jie jau nebūna tinkami naudoti.
8. Ketaus keptuvės Šie daiktai rūdija, o ketus, iš kurio yra pagaminti, indaplovėje skilinėja. Dėl šitos priežasties ketaus keptuvės turėtų būti plaunamos rankiniu būdu. Taip pat jas plaunant reikėtų vengti stiprių cheminių priemonių.
9. Porcelianas ir pietų servizai Ne visi pietų servizai tinkami plauti indaplovėje. Jei porcelianą, kitus puošnius indus nuolat plausite indaplovėje jie greitai praras savo puošnią išvaizdą, išbluks. Indaplovė tikrai nėra geriausia vieta porcelianui ir šventiniams indams.
10. Variniai puodai ir keptuvės Indaplovėje plaunami variniai indai gali prarasti savo spalvą ir net kiek deformuotis, todėl geriausia juos plauti rankiniu būdu.
11. Peiliai Aštrios indaplovės dalys gali subraižyti ar lemti, kad peiliai praras savo aštrumą. Tačiau jei turime plastmasinių indų, kurie yra tinkami plauti indaplovėje, patariama juos padėti toliau nuo „šildytuvo“. Saugiausia tokius daiktus sudėti viršutiniame, o ne apatiniame krepšyje. Nors dabar ši taisyklė nėra geležinė, mat naujausiuose indaplovių modeliuose šildytuvo elementas yra paslėptas ir įkomponuotas saugiu atstumu nuo apatinio krepšio. Vis dėlto jei neesate tikri, ar konkrečius daiktus arba indus galima dėti į indaplovę, visada papildomai atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodytas žymas.
1. Krištolinės taurės Yra netinkamos plauti indaplovėje. Maisto likučiai gali įbrėžti stiklą, o pernelyg aukšta temperatūra lemti ir įskilimus. Tokias taures geriausia plauti rankomis ir nuvalyti minkštu (tinka lininiai audiniai) rankšluosčiu.
2. Termo puodeliai Tokių talpyklų vakuuminis uždarumas bus pažeistas, jei per jį pateks vanduo. Tam, kad to neįvyktų, termo puodelius plaukite rankiniu būdu.
3. Žalvariniai indai Žalvarinių daiktų niekada nereikėtų plauti indaplovėje. Karštas vanduo nuplaus nuo jų natūralų apsauginį sluoksnį, todėl tokie indai greitai praras blizgesį.
4. Trapus stiklas Nereikėtų dėti į indaplovę ir trapaus stiklo gaminių. Net vandens slėgis gali lemti tokių indų įbrėžimus.
5. Neprisvylančios dangos ir anoduoto aliuminio indai Plaunant indus indaplovėje tokia danga išsitrins ir bus pažeista. Paprasčiau kalbant, indaplovėje tokių indų danga praras savo „neprisvylančias“ savybes.
6. Emaliuoti indai Tokie indai yra labai linkę skilti, todėl plaukite juos rankiniu būdu, minkšta kempine ir visada nusausinkite minkšta šluoste.
7. Mediniai daiktai Nereikėtų dėti į indaplovę medinių daiktų: indų, pjaustymo lentų, medinių šaukštų ar lazdelių. Indaplovėje plaunami mediniai daiktai įskyla, išbrinksta, jų apimtis išsiplečia ir jie jau nebūna tinkami naudoti.
8. Ketaus keptuvės Šie daiktai rūdija, o ketus, iš kurio yra pagaminti, indaplovėje skilinėja. Dėl šitos priežasties ketaus keptuvės turėtų būti plaunamos rankiniu būdu. Taip pat jas plaunant reikėtų vengti stiprių cheminių priemonių.
9. Porcelianas ir pietų servizai Ne visi pietų servizai tinkami plauti indaplovėje. Jei porcelianą, kitus puošnius indus nuolat plausite indaplovėje jie greitai praras savo puošnią išvaizdą, išbluks. Indaplovė tikrai nėra geriausia vieta porcelianui ir šventiniams indams.
10. Variniai puodai ir keptuvės Indaplovėje plaunami variniai indai gali prarasti savo spalvą ir net kiek deformuotis, todėl geriausia juos plauti rankiniu būdu.
11. Peiliai Aštrios indaplovės dalys gali subraižyti ar lemti, kad peiliai praras savo aštrumą. Tačiau jei turime plastmasinių indų, kurie yra tinkami plauti indaplovėje, patariama juos padėti toliau nuo „šildytuvo“. Saugiausia tokius daiktus sudėti viršutiniame, o ne apatiniame krepšyje. Nors dabar ši taisyklė nėra geležinė, mat naujausiuose indaplovių modeliuose šildytuvo elementas yra paslėptas ir įkomponuotas saugiu atstumu nuo apatinio krepšio. Vis dėlto jei neesate tikri, ar konkrečius daiktus arba indus galima dėti į indaplovę, visada papildomai atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodytas žymas.
Patarimas, kaip tinkamai užšaldyti produktus: svarbu žinoti vieną taisyklę.
Išsamus agurkų tręšimo gidas: gausus derlius jus nustebins
Kiaušinius dažome natūraliai
Šventėms – tortas „Snickers“
Kokias košes valgyti, jei norite sumažinti cholesterolio kiekį ir kūno apimtis
Tyrė, kokių vištų kiaušiniai naudingiausi: išvados nustebins
Tikras lietuviškas Kūčių stalas. Koks jis?
D.U.K - Naudingi maisto ruošimo patarimai privalo žinoti kiekvienas
9 dalykai, kurių jokiu būdu negalima šildyti mikrobangų krosnelėje
Patarimai, kaip iškepti skaniausius šašlykus: trys originalūs receptai
Kaip pjaustyti svogūną?
Nepakartojamo skonio tortas „Napoleonas“
Vištienos kepsnys su sūriu „Žalgiris“, vyšniniais pomidorais ir baziliku
Keptas brandintos jautienos antrekotas ir kumpis
Ko daugiau žuvys teikia – naudos ar žalos, atsako mokslininkai
Rauginti kopūstai pagal Darių ir Karoliną
Kepti pievagrybiai
KALAKUTIENOS ARBA VIŠTIENOS "PASTRAMA"
Gardi prancūziška svogūnų sriuba
BARBECUE PADAŽAS | RECEPTAS
Kopūstų blyneliai
Skaniausia užkanda iš pomidorų
Kaip sustiprinti imunitetą: trys paprasti receptai
Kaip mielėmis tręšti pomidorus ir agurkus – rezultatai jus priblokš