Kiaušinius dažome natūraliai

Kategorija: Naudingi patarimai


Kiaušinius dažome natūraliai

Paskelbė:
05 Balandžio 2020
Margutis - gyvybės, derlingo pavasario ir sočių metų simbolis. Senovėje margučių spalvos turėjo ypatingą prasmę. Raudona spalva simbolizavo gyvybę, juoda – žemę, mėlyna – dangų, žalia – augmeniją, geltona – javus. Žinoma, parduotuvėje dažų nebuvo galima nusipirkti, tačiau kiaušinius galima dailiai išmarginti ir natūraliomis priemonėmis. Siūlome išbandyti ir šventinį stalą papuošti spalvingais margučiais be jokios chemijos!
 
Žemiau pateikiame variantus, kokie maisto produktai padės išgauti kokią spalvą jais dažant baltus kiaušinius (skliaustuose užrašėme, kokia spalva bus dažant rudus), o po jais rasite tikslų receptą, kaip iš šių produktų paruošti natūralius kiaušinių dažus bei kaip šiais dažais gražiai nudažyti margučius.

Beje, spalvų gairėmis vadovaukitės labiau kaip nuorodomis, nes dažant natūraliai visada lieka šiek tiek magijos elemento ir tikslus atspalvis labai priklausys nuo to, kokio stiprumo nuovirą išvirsite, kiek laiko jame laikysite margučius (atspalvis kartais kinta su kiekvienu pusvalandžiu ar net greičiau), kokio atspalvio buvo kiaušinio lukštas (baltas, lengvai rudas, tamsiau rudas) ir dar kai kurių sunkiai nuspėjamų momentų, kuriuos mes vadiname tiesiog mažais Velykų stebuklais, nes nors ne visada tiksliai tokie kaip tikėjomės, bet natūraliai dažyti margučiai visada pavyksta tikrai be galo gražūs :)


1. Dangaus mėlynumo spalva: 200 gramų smulkiai supjaustyto arba sutarkuoto mėlynojo kopūsto pusei litro vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite labai tamsiai žalią, o ant kai kurių rudų kiaušinių - net beveik juodą spalvą). Tik nepatingėkite kopūsto supjaustyti smulkiai, nes verdant stambiai pjaustytą ilgai užtruksite, kol išsiskirs pakankamai pigmento. Paruoštas nuoviras turėtų būti labai tamsus, beveik juodas.
 
2. Ryški, tamsiai mėlyna spalva. 100 g šviežių arba šaldytų miško mėlynių (arba 200g naminės mėlynių uogienės, jeigu pirktinė - jos dėkite šiek tiek daugiau) pusei litro vandens. Iš pradžių mėlynių nuovire laikomas kiaušinis įgaus lengvai melsvą spalvą, tada - mėlyną ir pamažu spalva vis sodrės, tad tiesiog pasirinkite, kurio atspalvio norite, ir jį pamatę išgriebkite kiaušinius iš dažo (šiais dažais dažant rudus kiaušinius mėlynumas bus tamsesnis, su lengvu violetiniu atspalviu). Beje, bent mums gražiausia mėlyna spalva nudažė būtent šaldytos miško mėlynės bei naminė mėlynių uogienė. Dažant su pirktine mėlynių uogiene (tikrinome kelias jos rūšis) kiaušinis baltu lukštu įgavo kiek labiau pilkšvai violetinį atspalvį negu tamsiai mėlyną. Margučiai irgi pavyko gražūs, tiesiog kitokie. Detalų dažymo mėlynėmis receptą rasite čia.

3. Sodri raudona spalva: 2 stiklinės raudonojo svogūno lukštų pusei litro vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius raudona spalva bus dar sodresnė ir tamsesnė, joje labiau dominuos rudi tonai).

4. Oranžinė spalva: 2 stiklinės geltonojo svogūno lukštų pusei litro vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite tamsiai rudą, rūdžių spalvą).

5. Lengva rausva spalva: 300 gramų sutarkuotų burokėlių pusei litro vandens (šiais dažais rudų kiaušinių dažyti nerekomenduojame, nes ant rudo lukšto ši spalva blankoka).

6. Geltona spalva: 3 šaukštų ciberžolės pusei litro vandens (šiais dažais rudų kiaušinių dažyti nerekomenduojame, nes kiaušinis atrodys tiesiog tamsiau rudas, spalva sunkiai pastebima).

7. Lengva violetinė arba levandų spalva: 30 g kinrožių arbatos pusei litro vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite sodriau violetinę, o kartais ir melsvą spalvą).

8. Žalia spalva. Šiai spalvai išgauti dažniausiai rekomenduojama virti špinatus, tačiau nors bandėme su įvairiomis špinatų rūšimis bei skirtingais jų pjaustymo stambumais, kiaušiniai mums atrodė labiau purvini negu kad žalsvi. Daug geriau pasiteisino toks būdas - virtus baltus kiaušinius tris valandas palaikėme iš ciberžolės pagamintame daže (kaip aprašyta 6-ame punkte), o tada keletui minučių pamerkėme į dažą, pagamintą iš mėlynųjų kopūstų (paruoštame kaip aprašyta 1-ame punkte). Taip kiaušiniai įgavo gražią samaninės žalios spalvą. Tikslus laikymo kopūstų nuovire laikas labai priklausys nuo noviro stiprumo, tiesiog vis kas minutę-dvi patikrinkite spalvą. Tiesa, šį būdas mums suveikė tik su baltais kiaušiniais.
9. Juoda spalva. Jai tinka tas pats miško mėlynių dažas, kuris aprašytas 2-ame punkte, tiesiog laikykite jame margučius per naktį. Kiaušiniai bus labai tamsiai mėlynos, beveik juodos spalvos (šiais dažais dažant rudus kiaušinius mėlynumas matosi kiek mažiau ir juoda spalva būna dar stipresnė, sodresnės).

Per naktį palaikius rudą virtą kiaušinį stipriame mėlynųjų kopūstų nuovire (paruoštame kaip aprašyta 1-ame punkte) irgi gavome sodrią juodą spalvą, dar net intensyvesnę negu dažant su mėlynėmis.

Dažų paruošimas. Pasirinktas natūraliai dažančias medžiagas sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Ugnį sumažinkite iki minimalios, puodą uždenkite ir virkite 10-30 min., priklausomai nuo to, ką tiksliai verdate ir kokio ryškumo dažų pageidaujate. Pavyzdžiui, mėlynes ar ciberžolę užteks pavirti trumpiau (kokias 5-10 minučių), o mėlynuosius kopūstus ar svogūnus paprastai tenka virti kiek ilgiau. Kuo ilgiau virsite, tuo tamsesnio ir ryškesnio atspalvio dažus turėsite (tačiau jų bus mažiau, kadangi ilgai verdant skystis nugaruos). Dažo spalva turėtų būti keliais tonais tamsesnė negu kad pageidaujama margučių spalva.

Paruoštus dažus palikite atvėsti, o tuomet pasirinkite, ar norėsite vientisos spalvos kiaušinių, ar šiek tiek margų. Jeigu norite vientisos spalvos, paruoštus dažus perkoškite per sietelį. Kitu atveju dažo galite ir neperkošti, tada daže esantys vaisių ar daržovių likučiai liesdamiesi prie kiaušinių sukurs lengvą natūralų raštą.

Į atvėsusius dažus įmaišykite acto (vienam puodeliui dažančio skysčio reikės daugmaž vieno šaukšto acto). Labiausiai čia tinka tradicinis 9 proc. stiprumo actas. Esame bandę jį pakeisti obuolių actu ar citrinų sultimis, tačiau visgi įprastas actas suveikia efektyviau ir su juo dažomi kiaušiniai spalvos įgauna daugiau. Acto veikimo principas labai paprastas - jis šiek tiek suminkština kiaušinio lukštą, tad į jį lengviau įsiskverbia dažo pigmentas.

Kiaušinių pasirinkimas. Turbūt nenustebinsite patvirtindami, jog ryškiausiais tonais spalvos atsiskleis ant baltos spalvos kiaušinių. Tačiau sodrioms, tamsioms spalvoms tinka ir mūsuose įprastesni kiaušiniai rudu lukštu. Iš tiesų Lietuvoje baltus kiaušinius dedančių vištų šiais laikais beveik niekas nebeaugina dėl labai praktiškų priežasčių - rudas kiaušinių lukštas tvirtesnis. Prekybininkai kiaušinių baltu lukštu dažniausiai atsiveža tik prieš pat Velykas ir beveik visada jie bus iš aplinkinių šalių. Tad jeigu kiaušinių dažymo būdus norite išbandyti anksčiau arba esate linkę rinktis vietinę produkciją, mūsų patarimas - prieš perkant kiaušinius pavarstykite jų dėžutes. Rudi kiaušiniai niekada nebūna vienodai rudi - jų lukšto spalva varijuoja nuo vos rustelėjusios iki sodriai rudos, tad beveik visada kažkurioje dėžutėje rasite daugiau šviesesnio atspalvio kiaušinių. O perkant turgelyje galite net paprašyti pardavėjo, jog būtent tokių šviesesnių jums ir parinktų.

Kiaušinių dažymas. Inde vienu sluoksniu išdėliokite kietai virtus kiaušinius ir juos užpilkite atvėsusiais paruoštais dažais taip, kad jie būtų visiškai apsemti. Jog nusidažytų tolygiai, kiaušiniai turėtų nesiliesti tarpusavyje bei neliesti indo krašto. Tą pasiekti bus lengviausia, jeigu prieš dėdami kiaušinius, inde patiesite porą sluoksnių popierinio rankšluosčio ir kiaušinius dėsite ant jo.

Kiaušinius dažuose laikykite tol, kol jie įgaus jums patinkančią spalvą. Laikymo trukmė labai priklausys nuo dažančios medžiagos. Pavyzdžiui, mėlynės ar ciberžolė atspalvį ima suteikti labai greitai, jis matosi jau po valandos ar net anksčiau, bet dauguma kitų natūralių dažų veikia pamažu - palaikius porą valandų suteikia švelnius, subtilius, pastelinius atspalvius, o margučius dažuose palaikius 6-12 valandų, jie džiugina sodriomis, ryškiomis spalvomis.

Jeigu norite dar intensyvesnės spalvos margučių, galite į dažantį skystį juos ne dėti išvirtus, o jame kiaušinius ir virti. Kiaušinius vienu sluoksniu sudėkite į puodą ir užpilkyte išvirtu dažančiu skysčiu taip, jog visiškai apsemtų kiaušinius ir būtų per 1-2 pirštus virš jų. Neuždengę puodo vandenį užvirinkite, o kai jis ims smarkiai burbuliuoti, kaitrą išjunkite ir palikite kiaušinius lėtai atvėsti daže ir jame pastovėti iki įgaus jums patinkančią spalvą. Nesijaudinkite, taip paruošti kiaušiniai bus tikrai kietai virti, tačiau bent jau nepervirs taip smarkiai, kaip jeigu su dažais juos virtumėte ilgiau. Visgi jeigu mėgstate minkščiau virtus kiaušinius, juos rekomenduotume ne virti su dažais, o tiesiog mirkyti jau išvirtus (kaip išvirti norimo minkštumo kiaušinius, skaitykite čia). Galbūt prarasite šiek tiek spalvos, bet laimėsite skonio.

Margučių blizginimas. Išmargintus kiaušinius atsargiai išimkite iš dažų ir padėkite ant popierinių ranšluosčių. Jokiu būdų jų neplaukite ar netrinkite, nes nuvalysite dažą. Kol kiaušinis drėgnas, dažo plėvelė labai jautri ir lengvai pažeidžiama, o margučiui natūraliai džiūnant, spalva jau daug tvirčiau įsigeria į lukštą. Tad leiskite kiaušiniams natūraliai nudžiūti. Jeigu skubate, galite nebet lengvai ir labai atsargiai "patapšnoti" kiaušinius popieriniais rankšluostėliais, taip juos šiek tiek nusausindami. Kai margučiai visiškai nudžius, minkštą švarią medžiagos skiautelę ar popierinio rankšluosčio gabalėlį suvilgykite trupučiu aliejaus ir juo lengvai "apglostykite" kiaušinių lukštą - tuomet margučiai dailiai blizgės, o jų spalva bus dar intensyvesnė.

Kodėl kartais nepavyksta ir ką daryti? Jeigu margutis neįgavo lauktos spalvos arba ji labai silpna, dažniausios priežastys dvi - per silpnas dažas arba per trumpa laikymo trukmė. Išvirto natūralaus dažo spalva turėtų būti tikrai sodri ir tamsi, gerokai tamsesnė negu norima kiaušinio spalva. Pavyzdžiui, tinkamai išvirtas mėlynojo kopūsto nuoviras bus labai tamsiai mėlynas, beveik juodas. Jeigu dažą išvirsite tik tokios spalvos, kokios norite margučio, patį margutį jis nudažys gerokai švelniau.

Kuo ilgiau laikyste kiaušinį daže, tuo spalva bus sodresnė. Kai kurios natūralios priemonės (pavyzdžiui, ciberžolė) dažo tikrai greitai ir margutis dažnai atspalvį įgauna jau po pusvalandžio ar valandos (žinoma, laikant ilgiau atspalvis ryškėja), tačiau kai kurių priemonių, kaip kad burokėlių nuoviro, dažančios savybės silpnesnės, tad laikyti reikia ilgiau, bent 10-12 valandų. Nors ir ne dažnai, bet kartais nutinka, jog pasirinkta natūrali priemonė turi mažiau pigmento negu literatūroje aprašyta. Pavyzdžiui, esame pastebėję, jog iš pietų šalių atvežti mėlynieji kopūstai pigmento turi mažiau negu tradiciniai lietuviški. Yra buvę ir taip, jog atvežtinis mėlynasis kopūstas margučius mums nudažė ne mėlynai, o raudonai, nes tikriausiai buvo kito porūšio, tad skyrėsi ir spalvos pigmentas. 

Jeigu iš dažo ištraukto margučio spalva per silpna ar jums nepatinka, dar ne viskas prarasta. Pabandykite jį palaikyti kitos spalvos daže ir dažnai rezultatas jus nustebins. Net ir per silpname nuovire palaikytas kiaušinis kažkokį švelnų atspalvį vis tiek įgauna, tad jį panardinus į kitą stipresnį dažą, dažnai atsiskleidžia naujų įdomių spalvų ar raštų. Pavyzdžiui, neseniai tikrinome, kokią spalvą virtas kiaušinis įgaus per naktį palaikytas marinuotų burokėlių stiklainiuke. Deja, spalva nors ir buvo šiek tiek rausva, bet labai silpna. Tada tą patį kiaušinį palaikėme sodriame mėlynių nuovire ir jis įgavo žavingą žėrinčiai mėlyną, beveik violetinę spalvą, nors paprastai mėlynės dažo tamsiai mėlynai.

Laisvė fantazijai. Iš tiesų kiaušinius galima marginti bet kokiais dažančiais augalais, vaisiais, daržovėmis, prieskoniais, gėlėmis - vyšniomis, spanguolėmis, paprikos milteliais, petražolėmis, morkų lapeliais, svogūnų laiškais, ramunėlėmis, ąžuolo arba juodalksnio žievės nuoviru,  įvairia arbata, kava, sultimis. Tad erdvės naujiems eksperimentams čia bus sočiai.

Norėdami sukurti raštus, išvirtus kiaušinius, prieš merkiant juos į dažus, padenkite vašku, apsukite storesniu siūlu ar apdėliokite žolynais ir įvyniokite į audinio skiautelę.

Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: