Jautienos troškinys su raugintais agurkais

Kategorija: Aviena / Jautiena, veršiena


Jautienos troškinys su raugintais agurkais

Paskelbė:
19 Lapkričio 2021

Ingredientai


  • minkšta jautiena: ~500 gramų (puikiai tiks ir aviena)
  • svogūnai: 2 dideli
  • morkos: 1 vidutinio dydžio (nėra būtina; įprastai dedama tik tais atvejais, kai naudojama aviena)
  • pomidorai: 2 vidutinio dydžio (ne pomidorų sezono metu yra dedama mažas indelis konservuotų pomidorų be priedų arba 2 valgomieji šaukštai pomidorų tyrės be priedų)
  • rauginti agurkai: 2 vidutinio dydžio
  • bulvės: ~500 gramų
  • česnakas: 3-4 skiltelių
  • lydytas sviestas Ghee: ~100 gramų (kepimui)
  • jautienos sultinys: ~750 mililitrų (galima pakeisti verdančiu vandeniu)
  • druska
  • pipirai
  • kalendra ir/arba petražolių lapeliai papuošimui (nėra būtina)


Recepto paruošimas


1. Paruošiamieji darbai: Iš anksto pasigaminame lydyto sviesto. Jei kyla klausimas kodėl turėčiau, lydytą sviestą (ghi) galite nusipirkti ir dideliuose prekybos centruose, tik atidžiai skaitome sudėtį: kartais prekybininkai įsigudrina už didelę kainą pardavinėti gana prastos kokybės lydytą sviestą su cheminiais maisto priedais, kurių mums visai nereikia. Kaip namuose pasigaminti lydytą sviestą jau pateikiau nuorodą prie ingredientų.
2. Išsiverdame jautienos (arba avienos) sultinio.
3. Azu gaminimas: Mėsą supjaustome nelabai plonomis, ilgokomis juostelėmis (kiek man teko skaityti viename totoriškame šaltinyje: mėsos gabaliukai privalo būti tarsi moters pirštai:).
4. Storadugniame prikaistuvyje (dar geriau jei turite - kazane) gerai įkaitiname keletą šaukštų lydyto sviesto. Mėsą dedame viena eile ir leidžiame gerai apskrusti iš visų pusių. Nekepiname visos mėsos iškart, nes jei jos bus per daug, gabaliukai, vietoj to kad apskrudę, išleis savo sultis ir ims troškintis, o norint, kad mėsa nebūtų sausa, geriausia būtų to išvengti. Taigi, geriau jau mėsą apkepinti porcijomis.
5. Apkepintą mėsą išimame į dubenį ir atidedame, kol prireiks.
6. Tuomet į likusius riebaus suverčiame pjaustytus svogūnus, jei reikia, įdedame papildomą šaukštą lydyto sviesto. Kepame vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštėja ir švelniai paruduoja nuo likusių mėsos sulčių.
7. Tada sudedame pomidorus arba pomidorų pastą, išmaišome ir dar pakepiname (jei naudosite šviežius pomidorus, galima įdėti ir 1-2 arbatinius šaukštelius cukraus skoniui sušvelninti).
8. Sudedame apkepintą mėsą, išmaišome, lengvai pasūdome ir pagardiname pipirais. Šioje vietoje itin svarbu druskos ir pipirų neįdėti per daug, nes reikia nepamiršti, kad dar bus dedami sūrūs agurkai. Jei sūdytas ir sultinys, druskos galima ir apskritai nedėti: nugaravus vandeniui ir sutirštėjus padažui, sūrumo greičiausiai ir taip užteks, o jei neužteks, patiekalą geriausia papildomai pasūdyti prieš pat baigiant jį gaminti.
9. Pakepintus svogūnus, pomidorus ir mėsą užpilame karštu sultiniu (blogiausiu atveju - tiesiog verdančiu vandeniu). Jo turi būti tiek, kad pilnai apsemtų mėsą. Kai puodas jau užverda, uždengiame ir ant mažos kaitros troškiname, kol mėsa bus visai minkšta. Jei vanduo nugaravo, padažas sutirštėjo, o mėsa vis dar kietoka, įpilame dar sultinio ir troškiname toliau. Gana sunku pasakyti, kiek laiko užtruks troškinimas - tai priklausys nuo mėsos kokybės, gabaliukų dydžio, naudojamo puodo ir taip toliau. Na, valandos tikrai prireiks, gali būti kiek mažiau, o gali būti ir daugiau.:)
10. Kol troškinasi mūsų mėsa, paruošiame raugintus agurkus. Jei jie dideli, galima nulupti odelę, jei maži ir odelė plona, to daryti nėra būtina. Supjaustome agurkus ganėtinai stambiais šiaudeliais, dedame į keptuvę su lydytu sviestu, kelias minute maišydami pakepiname, tada įpilame vieną samtelį sultinio ir ant mažos kaitros troškiname, kol sultinys nugaruoja. Atidedame, kol dar prireiks.
11. Iš anksto pasiruošiame bulves: nulupome, supjaustome nemažais gabaliukais (aš pati supjausčiau skiltelėmis) ir apkepiname lydytame svieste, kol būna beveik visai minkštos. Atidedame, kol prireiks.
12. Kai jau mėsa bus mūsų norimo minkštumo, sudedame paruoštus agurkus ir keptas bulves, jei reikia, įpilame dar šiek sultinio. Kaitiname maždaug 10 minučių, kol persimaišys visi skoniai, o bulvės bus visai minkštos. Paragaujame, ar netrūksta prieskonių, nukaičiame ir įmaišome smulkintus česnakus. Paliekame keletą minučių pastovėti.
13. Azu patiekiame kaip pagrindinį patiekalą. Prieš patiekdami dar pabarstome susmulkintais žalumynais. Skanaujame!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: