Tikras plovas ant laužo su aviena (arba jautiena ar kiauliena)

Kategorija: Grill / Lauke / Aviena / Jautiena, veršiena / Kiauliena


Tikras plovas ant laužo su aviena (arba jautiena ar kiauliena)

Paskelbė:
30 Geg. 2020
Tikriausiai didžioji dauguma su manimi sutiks, kad pats geriausias plovas - tai plovas, gamintas ketaus puode ant laužo. Kas nesutinka tegul meta į mane akmenį. Šis patiekalas be abejonės geras tuo, kad pagaminamas tikrai lengvai, nėra brangus, bet labai svarbu žinoti kelias pagrindines taisykles:

Būtinai perplaukite ryžius. 
Ryžiuose yra daug krakmolo, tad jei norite birių ryžių, reikia juos perplauti - užpilkite vandeniu ir trinkite ryžius tarp delnų. Procesą pakartokite keletą kartų, kol vanduo taps skaidrus.

Gerai apkepkite svogūnus.
Tikras plovas neturi būti baltas. Jis ruduoja būtent nuo svogūno apkepimo, todėl nepatingėkite pastovėti šiame etape prie puodo ir tinkamai pačirškinti svogūnus. Svarbiausiai neperkepkite, nes tokiu atveju plovas bus kartus. O kaip žinoti, kad apkepimas yra tinkamas? Svogūnas turi būti visiškai minkštas, skaidrus ir saldus. Beje, nepagailėkit svogūno, net jeigu jo ir nemėgstate - gerai apkeptas svogūnas tarsi ištirpsta. 

Plovo nemaišykite.
Kai sudedate visus plovo ingredientus į puodą, jo maišyti jokių būdu nebegalima. Kodėl? Todėl, kad plovas nuo to būna skanesnis ir biresnis. Kodėl? Todėl, kad karštis ir garai, cirkuliuodami puode, patys išnešioja ir išmaišo visus kvapus ir prieskonius paliesdami kiekvieną ryžių grūdelį. Skamba labai romantiškai.

Prieskoniai.
Plovui yra būtinas kuminas. Taip pat būtų puiku gauti raugerškio uogų ar razinų. Šiaip labai tinka sukomplektuoti prieskoniai, skirti plovui: pirkau "Iki" parduotuvėje su minėtais ingredientais.

Ingredientai:


  • svogūnai: 2-3 didesnių
  • morkos: 2 didesnių
  • česnakas: 2 galvų
  • mėsos: 600-700 gramų (tinka ir aviena, ir kiauliena, ir jautiena)
  • plikyti ryžiai: 700 gramų 
  • nerafinuotas saulėgrąžų aliejus: 200-300 mililitrų (taip, reikia daug aliejaus)
  • prieskoniai skirti plovui, arba kuminas, ciberžolė, aitrioji paprika, saldžioji paprika, raugerškio uogos
  • geras pomidorų padažas: stiklainiuko (jei norisi)

  1. Recepto paruošimas:

  2. Pasiruošiamieji darbai. Svogūną supjaustykite apystambiais gabalais, morką nuskuskite ir sutarkuokite, vieną svogūno galvą smulkiai supjaustykite (galima ir sutraiškyti trintuve, kad būtų greičiau), mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais, ryžius perplaukite.
  3. Ant laužo (jei šašlykinėje - ant įkaitusių žarijų) dėkite ketaus puodą ir supilkite tą beprotišką kiekį aliejaus.
  4. Aliejui įkaitus, berkite svogūnus ir labai gerai apkepinkite.
  5. Po to dėkite morkas su česnaku ir vėl apkepinkite.
  6. Trečia eilėje - mėsa. Apkepus mėsai sudėkite ir nepagailėkite prieskonių bei druskos.
  7. Dabar pats įdomumas: suberkite ryžius su paskutine galimybe pamaišykite, dėkite visą česnako galvą, jei nebijote nusidėti - supilkite pomidorų padažą ir viską užpilkite vandeniu. Vandens turi būti apie 2 pirštus virš ryžių.
  8. Uždenkite puodą ir nemaišykite jokiais būdais.
  9. Troškinkite maždaug 30-50 minučių. Laikas labai priklauso nuo kaitros ir kitų dalykų, tad praėjus 20 minučių, pastebėkite, kaip ryžiai geria vandenį bei paragaukite pačius ryžius. Kadangi ryžių maišyti negalima, o vandens kiekį sunku tiksliai nustatyti, paimkite medinę mentelę ir atsargiai viduryje padarykite duobutę iki dugno apačios - taip matysite, ar nereikia dar vandens.
  10. Nukėlus puodą nuo ugnies, palikite dar pora minučių ryžiams subręsti ir tada jau galite tiekti. Skanaus!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis:
Raktažodžiai:
plovas, plovas ant lauzo